Ukas Small Talk Tips: Fremtidens medisinvitenskap

Photo by Ousa Chea on Unsplash
Photo by Ousa Chea on Unsplash

Har de tidligere tipsene, om planter, kollektivtrafikk og «bucketlister», funket så bra at du ønsker enda flere ideer til samtaleemner? Det er siste mandag i måneden og vi er klare til å gi vårt fjerde og siste tips!

Kroppen i seg selv er et mirakel, men den medisinske utviklingen gjør at vi både lever lengre og flere sykdommer er så å si utryddet. Men hvor langt kan medisin og vitenskap gå? Etikken har stoppet utviklingen i mange laboratorier. Hvor går grensen?

Mange spørsmål

Du trenger ikke selv å ha peiling på medisin eller vitenskap for å fascineres over hva leger og forskere får til. Kanskje du selv har mange spørsmål du gjerne vil diskutere med andre, hvis ikke har vi noen tips til hvordan du kan komme inn på en interessant samtale om medisinens fremtid.

  • «Tror du menn vil kunne føde barn i fremtiden?» Enkelt å svare nei, men får de transplantert inn en livmor som også kan ta imot et befruktet egg kan jo kanskje menn en gang i fremtiden bære frem et barn som tas med keisersnitt? Hvorfor vi i det hele tatt burde prøve finne ut av det er et annet spørsmål.
  • «Tror du flere hadde designet egne babyer hvis det hadde vært lov?» Teknologien innenfor kunstig befruktning har kommet langt. Hva skjer hvis det blir fritt frem og vi alle kan designe våre egne barn? Kanskje fint hvis man tenker på arvelige sykdommer, men hvor etisk forsvarlig er det? Og burde man få velge mellom kjønn man vil ha?
  • «Hvorfor klarer de ikke å kurere kreft? Vil de noen gang klare det?» Det er ingen hemmelighet at det finnes mennesker der ute som tjener godt på at folk får kreft. Er det markedsmakter som styrer det, eller klarer virkelig ikke dagens forskere å finne en kur mot kreft?
  • «Kommer vi til å trenge organdonasjon i fremtiden eller kan vi 3D-printe alle organer snart?» Organdonasjon er en fantastisk ordning, og alle burde registrere seg. Men er det ikke merkelig at det ikke har kommet en annen løsning enda? Man må fortsatt gå og håpe på at noen dør så man selv skal få overleve. Kan vi bruke flere organer fra dyr, eller skaper det bare mer moralsk trøbbel enn det gjør godt?
Etikk og moral

Temaet skaper en del etiske og moralske spørsmål det kan være interessant å snakke videre om. Vil en veganer ta imot et hjerte fra et menneske, men motsi seg en hjerteklaff fra en gris? Er vi villig til å dø for moralen og trua vår?

Det er ikke uventet om man i tillegg kommer inn på temaer som vaksinemotstand og kapitalisme. Hvordan er det når moralen og trua vår setter andre liv i fare? Kommer vi til det punktet at vi må bruke tvang? Og burde det egentlig vært lov å tjene penger på medisin? 

More from Inga Vinje Engvik

Ukas small talk tips: planter

Sliter du med at samtalene ofte stopper opp? Skulle du ønske du...
Les mer