I skyggen av sosiale medier

Foto: Natalie Mortensen
Sosiale medier og litteratur - som dag og natt.

Sosiale medier kan ryste verden på mye kortere tid enn bøker. Vi har skapt mange muligheter de siste årene, men vi har også skapt begrensninger. Ungdom som kjemper seg gjennom et av livets viktigste utviklingsfaser er spesielt utsatt. Ofret vi for mye selvstendighet da sosiale medier skjøv litteratur av pallen og justerte søkelyset mot det ytre?

Langsmed Drammensfjorden ligger et fredfullt hus utsmykket med blomstrende hage og romantiske sitteplasser. Det er i denne idyllen forfatter Kari Bøge bor. Med hjemmebakte kryddermuffins og to kopper rykende kaffe setter vi oss der morelltreet gir skygge for juni-solen. Det er i hvert fall slik det ville ha foregått. Men i dag passer det egentlig godt å ta bokpraten digitalt – vi skal nemlig snakke om analoge og digitale sosiale medier.

Å ytre i motstrøm

Kari har skrevet dikt, illustrert bøker og stilt ut sine kunstneriske malerier, men gjennom 46 år har hun i hovedsak skrevet romaner for voksne, ungdom og barn.

«Skriving har handlet om å gi et bilde av livet som jeg syntes manglet da jeg lette i bokhyllene. Jeg ble født i 1950, og stort sett alt som ble regnet som viktig litteratur i min barndom var skrevet av menn, så det var mye å ta tak i.»

Hun har fått endel motstand opp gjennom årene. Ingen av hennes 25 bøker har nådd topplisten og en grunn er fordi hun skriver om temaer som pirker ved samfunnets svin på skogen. Politiske aviser har hyllet og hatet henne om hverandre. Det turbulente forholdet kunne fått hvem som helst til å endre retning, men Kari stod på sitt.

Jo mer motstand, jo flere “tabuer” kom til syne i kjølvannet, og jo mer måtte det ryddes opp i.

Foto: Natalie Mortensen. Bokomslag: Kari Bøge og Andreas Bache-Wiig.
Kari Bøge i omslaget av hennes nyeste bok “Viviann , fri”.
Styrke selvstendigheten blant unge

Hun var 18 år da hun skrev sin første roman Asmorelda (1971), om frustrasjon med rot i det å være ung og kvinne. Følelsen av at man ikke når frem og at tiden raser avsted. Hun skjønte etter hvert at denne frustrasjonen kommer ved alle «veksthopp». Livsendringer som alder, yrke, sivilstatus, bosted – listen er lang.

«Frustrasjon er kimen til noe nytt, og derfor spennende å beskrive og gå inn i. Det var den som ga meg lyst til å prøve å kaste et lys inn i det kaotiske i form av tekst.»

Hun ønsket å si noe som unge ville kjenne igjen. Første ungdomsbok Speilet Fanger (1986) beskriver forelskelse, konsekvensene av å gi slipp på det vante og kaste seg ut i det ukjente. Hovedpersonen i siste ungdomsbok Slutt (2012) er yngre, blir avvist av moren og må klare seg på et nytt sted sammen med faren.

Begge bøkene handler om prisen for å gå mot strømmen, men kanskje mest om det man på sikt vinner ved å gjøre det.

Foto: Natalie Mortensen.
Noen av Karis ungdomsbøker: Ryggen Fri, Svanesang, Morgenfugl og Natteravn, og Speilet Fanger.

Selvstendighet har alltid vært viktig. Kari mener at i den moderne markedstilpassede kulturen og med troen på at det ytre trumfer det indre, er det mer nødvendig enn noen gang å snakke om.

Det handler først og fremst om å styrke selvstendigheten.

Å følge strømmen

Før hadde bøker en betydelig rolle for folk flest, men i dag er det apper som Facebook, Instagram og Snapchat som står på talerstolen. Vi har skapt en arena hvor vi har overlatt makten til de få som kan nå flest følgere. Gjerne med ett tastetrykk sent på kveld. Pluss bilde-filter, minus tekst-filter og et par avsluttende utropstegn. Altså det stikk motsatte av litteratur.

Nå har utseende fått hovedrollen og mange unge får flere og større komplekser enn før. De blir ofte fortalt at disse kompleksene er problemer som kan (og må) fikses.

Mange bloggere er i praksis markedsførere, så jeg vil tro at det er vanskeligere enn noen gang å konsentrere seg om eget liv og la være med å sammenligne eller streve med å gå i takt.

Til forskjell fra det mest tilgjengelige i sosiale medier tilbyr skjønnlitteratur et speil for et indre blikk. Noe som kan tygges på og  tolkes mer eller mindre individuelt.

Bøkene samler støv, fjernkontrollen slites ut

Boksalget har stupt over flere år og det er ikke bare sosiale mediers skyld.

«Det tror jeg har mest med film og serier å gjøre. Ikke bare at det er lettere tilgjengelig, men også at det kvalitetsmessig er blitt så mye bedre. Talenter som før ville ha arbeidet med tekst søker seg kanskje i større grad mot film nå.»

Selv om kvaliteten på film og TV er skyhøy er det lett å se underholdningen, men miste mye av det underliggende. Rett og slett fordi historien ruller så kjapt over skjermen.

Jeg har alltid tenkt at sterke leseropplevelser, sterke kunst- og filmopplevelser er helt identiske med det å skape dem.

Foto: Natalie Mortensen.
Kari er mest kjent for sin bokserie om Viviann.

En sterk opplevelse må jobbes for, og velger man å oppleve noe på et overfladisk nivå, ja, da forblir vi der på overflaten. Velger man på den annen side å la seg bevege kan inntrykket bli en styrkedrikk for selvstendighet.

Selvsikker selvstendighet

I bøker tok leseren en mer aktiv del av opplevelsen og utbyttet ble egne meninger. Vi får ofte høre at å bli bombardert av overfladiske trender skaper usikker og forvirret ungdom. Hvem er de? Hvor vil de?

Kari mener at dagens problemer stammer i at jo mer usikre man gjør folk, jo lettere omgjøres de til kjøpere. Dermed blir fler unødvendige ting produsert og større utslipp av klimagasser. Det minnet meg om sosiale mediers gode side, nemlig at flere unge hiver seg på diskusjonen om viktige temaer, som f.eks. klima. Men ville flere unge funnet og brukt sin stemme dersom de hadde lest mer for egen utvikling enn de hadde trykket «liker»?

Samtalens ettertanke kverner om idéen om at vi må reparere oss selv før vi kan løse disse samfunnsproblemene. Når våre mest populære medier fremhever de ytre trendene blir vår indre selvsikkerhet skyggelagt og nedstøvet på hylla. Å finne tilbake til en balanse mellom alle medier er kanskje noe vi bør sikte mot?

More from Natalie Mortensen

I skyggen av sosiale medier

Sosiale medier kan ryste verden på mye kortere tid enn bøker. Vi...
Les mer