Påvirker filmer og serier vår holdning til psykiske lidelser?

Bilde: Paul Kapischka
Bilde: Paul Kapischka

Har du noen gang tenkt på hvorfor de aller fleste skurker på skjermen har en form for psykiske lidelser? Hvorfor er det slik, og hva kan dette kan føre til?

Endelig kan du se den etterlengtede superheltfilmen på kino, eller kose deg hjemme med dine faovorittserier. Ender du opp med å se en film er sannsynligheten stor for at denne karakteren har en psykisk lidelse. Vi må ikke lete lenge for å finne eksempler på disse skurkene. Marvel og DC-universet kryr av skurker med gjerne komplekse psykiske lidelser.

Skurker i Batman-universet

Joker er det klassiske eksempelet. Todd Phillips sin versjon fra 2019, med Joaquin Phoenix i hovedrollen blusset opp debatten om feilinformasjon. I et intervju med GamesRader forteller Phoenix at denne Joker-karakteren har posttraumatisk stresslidelse (PTSD) fra barndomstraumer. Derfor har karakteren en slags barnlig holdning til verden, som gjør at han ikke fullt forstår hverdagslige ting.

To leger som jobber på psykiatriske avdelinger, forteller til The Guardian at de reagerte negativt på filmen. Den forestillingen om at mental forverring nødvendigvis fører til vold mot andre, sånn som når Phoenix-karakteren stopper medisineringen sin. I filmer ser man ofte en usann forbindelse mellom alvorlig psykisk lidelse og ekstrem vold. Dette kan føre til at både stigma og frykt blir forsterket.

Batman-universet er et sted hvor vi finner mange skurker med psykiske lidelser. Eksempler på dette er The Riddler/Edward Nigma som har tvangslidelse (OCD) og Harley Quinn med sin dramatiserende personlighetsforstyrrelse. Etter å ha opplevd en traume får Two Faced/Harvey Dent dissosiativ identitetsforstyrrelse (DID), tidligere kjent som multippel personlighetsforstyrrelse.

 

Kan feil fremstilling av sykdom føre til negative holdninger?

I filmen «Split» fra 2016, spiller James McAvoy en skurk med DID. I denne filmen utøver McAvoy-karakteren vold og kidnapper tre jenter. Leger har reagert på dette ifølge nettsiden Healthline, og «Split» har fått inn flere klager. Legene mener at filmen kan føre til stigmatisering av denne lidelsen. Dermed kan det ha en negativ innvirkning på mennesker som har denne tilstanden.

Det er en vanlig plottmekanisme at seriemorderen viser seg å ha DID

«Det er en vanlig plottmekanisme at seriemorderen viser seg å ha DID» sier psykoterapeuten Elizabeth Howell. Videre sier hun at det hadde vært mye mer sannsynlig om karakteren i filmen hadde vært en sosiopat.

«Split» kan føre til feilinformasjon om at personer med DID kan være voldelige. Likevel mener eksperter at disse individene har større sannsynlighet for å skade seg selv enn andre. Bevis som støtter dette, ble gjort av International Society for the Study of Trauma and Dissociation. Over en periode på seks måneder gjorde de en studie av 173 personer med DID. Resultatet viste at bare 3 % ble siktet for lovbrudd, 1,8 % ble bøtelagt, og mindre enn 1 % satt i fengsel. Det ble ikke rapportert om noen domfellelser i løpet av denne tidsperioden.

Bilde: ActionVance
Helter kan også ha psykiske lidelser

Tidene endrer seg, nå er det ikke bare skurkene som har psykiske lidelser, men også heltene har blitt mer menneskelige. I Christopher Nolans sin Batman-trilogi med Christian Bale i hovedrollen ser vi en Bruce Wayne som lider. Han har PTSD, på grunn av dødsfallet til foreldrene som han ble vitne til som barn.

I et intervju med The Playlist fortalte Nolan om ønsket om å utforske ideen om Batman som en sosiopat. Han forteller at i film nummer to; «The Dark Knight» syntes Bale det var viktig å vise den faren, som da ble gjort under en avhørsscene.

økt bevissthet rundt relativt vanlige psykiske problemer

Legene som kommenterte Joker til The Guardian fortalte at «nylig har vi sett økt bevissthet rundt relativt vanlige psykiske problemer sånn som depresjon og angst». Videre sier de at dette har ført til en nedgang av fordommer som pleide å omgi dem. Mye takket være informasjonskampanjer.

alvorlige psykiske helsetilstander, som psykotiske sykdommer, forblir innhyllet i stigma

På den andre siden sier de at «alvorlige psykiske helsetilstander, som psykotiske sykdommer, forblir innhyllet i stigma og blir konsekvent feilrepresentert og misforstått». De forteller at skildringer av psykiske lidelser vi ser i film kan føre til ubegrunnede stereotyper og spredning av feilinformasjon.

Helter i serier

Marvels Jessica Jones kom i 2015, og superheltinnen spilles av Krysten Ritter. Hennes karakter sliter med PSTD på grunn av traumer fra fortiden og er alkoholiker. Skaperen av serien Melissa Rosenberg, sier at Jones drives frem av smerten sin. At hennes egentlig mål i livet er å gjøre noe godt i verden.

En annen superhelt som har en psykisk lidelse, er Daredevil/Matt Murdock. Netflix serien kom ut i 2015, og spilles av Charlie Cox. Murdock lider av depresjon, blant annet etter å ha mistet personer han elsket. I tillegg hadde også moren hans depresjon, noe som viser hvordan denne tilstanden kan overføres fra generasjon til generasjon.

Hva kan fremstillingen av psykiske lidelser føre til?

Det at det fremstilles på skjermen kan både ha positive og negative konsekvenser. Positiv i den forstand at det ikke blir et tabubelagt tema, ettersom det blir mer normalisert. Videre kan det ha negative konsekvenser når psykiske lidelser blir fremstilt feil. Det kan føre til en stigmatisering av sykdommen.

Karakterer som Daredevil er veldig viktige når det kommer til bevisstgjøring rundt psykiske helseproblemer hos menn. Dette har blitt et aktuelt tema etter at VG informerte om at 674 personer hadde tatt livet sitt i 2018. 472 av disse tilfellene var menn. De fikk kommentarer fra helseminister Bent Høie som sa han var bekymret over tallene. Høie opplyste om at selvmord blant menn blir et viktig tema i den nye handlingsplanen for selvmord. Denne skal presenteres i september.

Ser vi på de psykiske lidelsene til de ovennevnte heltene, oppdager vi at det legene sa til The Guardian stemmer. De fleste snille karakterene har som oftest helsetilstander som begynner å bli mer akseptert, sånn som depresjon. Mens skurkene sitter igjen med mer psykotiske sykdommer, sånn som schizofreni. Det er ikke rart å tenke seg at dette kan føre til negative holdninger. Likevel har det skjedd en endring i hvordan psykiske lidelser fremstilles på skjermen, kanskje vi kan forvente flere endringer fremover?

More from Sunniva Kværner

Påvirker filmer og serier vår holdning til psykiske lidelser?

Har du noen gang tenkt på hvorfor de aller fleste skurker på...
Les mer