Innadvendte oppfordres til å søke

Illustrasjon: Nina Halvorsen

Jobbsøking er ingen enkel prosess. Mange vil påstå at det er en heltidsjobb i seg selv. Det krever både tid, kreativitet og fokus. Du må skille deg ut fra mengden, og fremstå som den beste av de beste. Du må selge deg selv, og overbevise dem om at du er den de leter etter. Du må vise dem at du er det mest engasjerte, utadvendte mennesket som går i to sko. For du er jo det, eller?

Det er her det oppstår et aldri så lite problem for noen i vårt ellers så sosiale land. Det finnes nemlig en del nordmenn som heller litt mer mot det innadvendte. Sjokkerende, jeg vet. Til tross for dette, er det ikke mangel på stillingsannonser som søker de mest sprudlende menneskene som finnes. En del jobbsøkere der ute ser seg derfor nødt til å skryte på seg litt ekstra, ikke-eksisterende, sosial kompetanse.

I 2018 var det 8000 bedrifter som søkte utadvendte medarbeidere på Finn.no. I skrivende stund brukes ordet i 1730 stillinger i 713 annonser, til og med i en stilling som tannlegeassistent. Jeg vet ikke med dere, men personlig hadde jeg ikke hatt noe imot om min tannleges assistent ikke var så snakkesalig. Det holder at én av dem på død og liv skal holde en samtale med meg der jeg ligger med kjeften vid åpen, uten evne til å komme med noe som helst forståelig tilbake.

For all del, i de fleste situasjoner kan det lønne seg å være utadvendt, men å være innadvendt behøver derimot ikke å være en uting. Det finnes faktisk fordeler som flere bør begynne å se potensialet i. Jeg har plukket ut noen, slik at du slipper å lyve på deg kvaliteter du kanskje ikke har for å kapre drømmejobben. Til og med stillingen som tannlegeassistent. 

1. Effektiv arbeidstid

Er du innadvendt eller litt sjenert av deg, har du nok heller ikke det største behovet for å småprate med kollegaene dine hele tiden. Det er selvfølgelig hyggelig å ha et godt forhold til hverandre, men det gjør ingenting om praten for det meste er forbeholdt lunsjen. Du får mer tid til å jobbe effektivt med ditt, og du slipper å høre alle historiene til den ene kollegaen som ikke klarer å slutte å snakke om seg selv. Vi kjenner alle én.

2. Lutter øre

Du er kanskje ikke den som er mest aktiv på morgenmøtet, men du er nok en god lytter. Innadvendte er nemlig veldig gode på å ikke avbryte andre. Mens de utadvendte prater, og du venter på et ledig tidsrom, får du i alle fall med deg all informasjonen. Kanskje noen av de utadvendte hvisket med sidemannen, og gikk glipp av viktig informasjon. Da kan du steppe inn som en reddende engel. Med mindre de spør med en gang de innså det da, og det gjør de nok, for de er jo utadvendte. Det er uansett en fordel å være den som får med seg alt.

3. Mask on, mask off.

Innadvendt eller ei, du føler vel noen ganger at du tar på deg en slags maske på jobb? Spesielt om du jobber i servicebransjen. Til dere som ikke har det; hun ene servitøren som var så hyggelig og hjelpsom, himlet definitivt med øynene i det hun gikk tilbake til kjøkkenet på grunn av kravstorheten din. Dette gjelder ikke kun innadvendte, det gjelder absolutt alle som noen gang har jobbet i serviceyrket. Ikke tro noe annet. Innadvendte klarer faktisk også å være veldig hyggelige mot folk. I tillegg har de muligens et ess i ermet når det gjelder å late som ved behov. Det er jo tross alt en del av det å være innadvendt til tider. Å late som om man ikke er det.

4. Kunnskap og lidenskap

Jeg vil tro at du som innadvendt frykter den pinlige stillheten. Noen ganger blir frykten så stor at den lammer deg totalt, og uansett hvor mye du vil, klarer du ikke å komme på noe å si. Disse situasjonene har derimot en større tendens til å skje i møte med fremmede på fritiden, på grunn av uvissheten om hva du skal snakke med dem om. Om innadvendte får muligheten til å blomstre på en arbeidsplass, hvor de både kan og elsker det de snakker om, da er saken biff. Sannsynligvis vil både medarbeidere og kunder brenne for det samme, og vipps så har man alt å snakke om.

5. Innadvendt

aApropos muligheter. Jeg vet at jeg har snakket nokså generelt om innadvendte i punktene over. Faktumet er at vi alle er forskjellige, både innadvendte og utadvendte. Vi har alle våre unike egenskaper og personligheter. Det kan gå litt tregere å bli kjent med alle de gode kvalitetene til en innadvendt person, men de er der. De er nødt til å presse seg litt i blant, men dere rundt kan også bli litt bedre på å gi dem muligheten til å åpne seg. Ikke avfei dem, gi dem heller litt tid. Før du vet ordet av det så har du fått en ansatt du aldri vil være foruten. Sannsynligheten for at de blir en god stund er også ganske høy. De har nettopp brukt all sin energi på å bli trygg på deg og din arbeidsplass. De går ikke gjennom det igjen med det første. De er jo innadvendte.

Skrevet av
More from Nina Halvorsen

Innadvendte oppfordres til å søke

Jobbsøking er ingen enkel prosess. Mange vil påstå at det er en...
Les mer