Hold kjeft og ta deg en pepperkake!

Det er ingen som prøver å ta fra dere jula, så vær så snill å klapp igjen!

Hvorfor bryr dere dere egentlig om at noen sier “Tradisjonsmat vi spiser i jula” i stedet for “julemat”? Hvorfor bryr dere dere om at noen ikke vil gå på skolegudstjeneste, eller synge religiøse julesanger? Hva er det som setter i gang de sterke følelsene, sinnet og småligheten? 

O’hellige jul

Jula mi har aldri vært spekket med religiøse aspekter. Etter at jeg konfirmerte meg Humanistisk slapp jeg også skolegudstjenesten på grunnskolen. Englene vi har i hus er til minne om bestemor, men alltid mer i Märtha Louises ånd, enn engelen Gabriel. Men det klør vel ikke i kronikk-pennen selv om jeg forteller dere dette.

“Du har bare godt av det” hører jeg folk si når jeg forteller at jeg ikke vil i kirka. Godt av hva da egentlig? Jeg tror ikke på det som blir sagt, jeg synes egentlig religion gjør like mye vondt som godt og skjønner ikke hvorfor vi absolutt skal ta fram troen rundt denne høytiden. Får dere plutselig et innfall om å rense pipa for å gi julenissen plass også da eller? For meg er det like sannsynlig. Og hvor er Jesus-statuene når påska kommer? Passer det kanskje ikke helt inn mellom alle de malte eggene og de gule påskekyllingene? Jeg synes egentlig dere er hyklerske hele gjengen. Dét kan dere skrive om!

O’vakre tradisjon

“Du må huske på hvorfor vi feirer jul!”, “Den kristne tro er en del av norsk tradisjon”. Vel, Kristi fødsel skjedde vel strengt talt i februar/mars, og ordet jul kommer fra norrønt og var navnet på den store hedenske offerfeiringen rundt vintersolverv. Hvis vi først snakker om tradisjoner burde vi vel heller dra ut på ofringsferd, voldta og drepe og kanskje også flytte hele greia til nyåret?

For mange handler vel jula mer om gaver, mat, fyll og anger på engangsligget med eksen fra VGS, enn Jomfru Maria og Jesu fødsel. Det handler om å se så mange serier og filmer på Netflix du rekker, og om å gå rundt i pysjamas i en hel uke. Det handler om familie, både nær og fjern, som benytter muligheten til å møtes og oppdatere hverandre på året som har gått. Det handler om å se igjen venner man kanskje ikke ser så ofte og det handler om kjærlighet. Så hvor får dere det gnålet om Jesus fra? Nå må dere fokusere på det som er viktig her.

O’krenket jul

Jeg vil også påpeke at det finnes noen alt for politisk korrekte, tørre kronidioter på den andre sida. I frykt for å krenke noen har dere krenka enda flere. Har dere møtt en muslim som mener vi nordmenn må roe ned julefeiringa nå i desember fordi de synes det er slitsomt? Sannsynligvis ikke. Hvis de finnes skal jeg love dere at det er flere humanetikere, ateister eller Jehovas Vitner som har sterkere meninger rundt jul og juletradisjoner.

For ærlig talt, hvis dere hadde flyttet til Midtøsten, ville dere sagt “Hei, ro ned litt med den Eid-feringa da, det er krenkende for oss som ikke er muslimer”. Nei, det ville dere ikke, så hvorfor er dere så redde for at mennesker fra andre religioner skal føle det sånn ovenfor jula i Norge?

Til dere som er så redde for at jula og norske tradisjoner skal utestenge og krenke ikke-kristne: Hvorfor gidder dere å ta en kamp ingen ber dere om å ta? Ikke prøv å tvinge deres syn nedover halsen på andre. Kan dere ikke bare ta det med ro?

Og til dere som synes det er helt forjævlig at dere må skrive på en lapp om ungene deres skal bli med på skolegudstjeneste eller ikke; dere skal få sette frem den stygge julekrybba, spise den ekle ribba og synge om hvordan Jesus var verdens frelser for min del, men la nå alle andre få feire på sin måte. For tro det eller ei, men det er INGEN som kommer for å ta fra dere jula eller tradisjonene deres. Verken muslimene, humanetikerne eller staten, så slutt å tro det, ta dere sammen og vær så snill å hold kjeft. Gnålet deres gjør vondt i den delen av hjernen som prøver å se lyst på verden og framtida.

More from Inga Vinje Engvik

Hold kjeft og ta deg en pepperkake!

Det er ingen som prøver å ta fra dere jula, så vær...
Les mer