FRA INSTAGRAM TIL BOK

Tatt av Anders Wenger
Kiffa holder opp boken Ting Som Ser Sykt Kristne Ut

Kristoffer Drivdal Skjæringrud, også kjent som Kiffa, er personen bak den populære instagramprofilen Ting Som Ser Sykt Kristne Ut. En profil som startet som en intern vits og ble etter hvert et prosjekt større enn forventet. A3 tok en prat med Kiffa for å høre om hvorfor instagramprofilen er så populær og hvordan den ble til bok med samme navn.

Hva er opphavet og hvordan kom ideen?

– Det startet med at jeg jobbet som fotograf for et kristent DJ-crew som het Jesus Loves Electro. Vi var i Hamar, hvor jeg i tillegg har vært mye som pinsevenn i barndommen, og så en sofa som jeg tenkte så kristen ut. Påpekte det som en vits til de jeg var med og de var enig. Så fotograferte jeg sofaen og etter hvert andre ting som så sykt kristne ut. Endte med at jeg gjorde det overalt med ting jeg forbandt med oppveksten som pinsegutt. Alt havnet først på Facebook i et album der, men etter en stund, med tips fra venner, ble det til en profil på instagram.

Hva er det med kristne ting som er så gøy?

– Jeg tror det er nostalgi og gjenkjennelsesfaktor. Det er en estetikk du har sett før. Spesielt hvis du har vært i de miljøene.

Og for de som ikke er vokst opp i de miljøene?

– De fleste har vært innom et eller annet. Et møtested eller en klubb på barneskolen eller lignende har gjerne den type estetikk. Det er det jeg kaller for kristenestetikk i motsetning til det jeg også kaller for bestemorestetikk. Besteforeldre har litt eldre og mer detaljerte ting som smykker og broderinger, mens kristenestetikken er mer masseprodusert og billig.Og det er det jeg for det meste ser etter. Masseprodusert og billig juggel.

Så du for deg at den kom til ta av på den måten det gjorde?

– Nei, haha! Jeg husker da jeg startet kontoen, så fikk jeg 200 følgere første dagen. Jeg synes det var kult og at det ble med det fordi det tilsvarte trafikken jeg hadde på Facebook-albumet tidligere. Men dagen etter hadde jeg plutselig 1000 følgere og jevnt etter det kom det flere. Det kom til et punkt hvor det var 1000 følgere om dagen og da skjønte jeg nå er det et eller annet som skjer her.

Screenshot av den populære profilen på instagram
Når kom tanken om bok?

– Tanken om bok har alltid vært der, men det var da jeg så at det var rundt 8000-9000 følgere jeg begynte å ta det mer seriøst. Jeg begynte lage designet og se det hele for meg.

Tror du at det er den interne humoren knyttet til kristne ting og den lave forventningen om å bli populær på sosiale medier som er nøkkelen?

– Det tror jeg absolutt. Og sånn kjører jeg den fortsatt. Jeg har fortsatt ikke noe forventning om at dette er noe mer enn bare en profil som er litt gøy. Jeg er heller ikke den som poster oftest, så jeg gjør ingenting riktig i forhold til hvordan for eksempel influencere gjør det om dagen. De har gjerne en sosiale medier-kalender, det har ikke jeg. Og siden det har kommet til det punktet at det er følgere av profilen som tar bildene og sender til meg, så legger jeg ut det jeg synes er gøy der og da. 

Så du tar det veldig som det kommer?

– Ja, jeg gjør det. Men jeg merker jo at jeg får meldinger av noen følgere som er vant til mer unge og mer aktive influencere. Jeg får sånn tjue meldinger hver dag og gjerne med noen forespørsler om når bildene de sender inn legges ut. Det er ikke noe garanti for at jeg synes bilde er morsomt nok, men jeg prøver å være så snill jeg kan. Jeg kan ikke legge ut noe bare fordi de som sender det inn synes det er morsomt. 

Siden følgerne sender inn bilder, blir du en slags redaksjonssjef da?

–  Ja, jeg blir litt det. Jeg er ikke content creator, jeg er blitt content reciever. For jeg tar jo nesten ikke bilder til profilen selv lenger heller, så jeg har en måte en redaksjon på over 37 000 mennesker.

Jeg vil ikke drive en hyppig profil med sponset innlegg. Det er det dølleste som finnes.

Du har et luksusproblem, rett og slett?

– Ja, altså, hvis jeg får hundre bilder tilsendt, så bruker jeg ett eller to av dem. Og grunnen til det er at jeg ikke vil overshare. Ikke dele FOR mye. Jeg vil ikke drive en hyppig profil med sponset innlegg. Det er det dølleste som finnes. Derfor gir jeg ut bok i stedet.

Det ble bok! Er det noe avtale med noe forlag som fikk dette til å skje?

– Nei, ikke noe forlag. Jeg har gjort dette selv. 

Å? Hvordan gi ut bok uten forlag?

– Jeg brukte et dansk trykkeri hvor man kan bestille ned til fire bøker. Så jeg bestilte 200 i første omgang. Så til sammen nå har det vært tre runder med opplag med 200 i hver. Alt gjennom dette private trykkeriet. 

Kan den bli kjøpt andre steder enn fra deg?

– Ja, hos Bok & Media, men det har de kjøpt privat av meg først. Så alt av utsendelser og sånn er det jeg som gjør. Det blir som et lite selskap uten at det er et selskap, hvis det går an å si.  

Nå som det har blitt størrelse på dette, frister det å gjøre det gjennom et forlag?

– Jeg ble tilbudt et forlag i det jeg bestilte boka, men de sa jeg nei til uten å angret meg i ettertid. Jeg vil fortsatt gjøre dette selv. Økonomisk sett er det best for meg, for forlagene skal gjerne ha 90%. Jeg trenger heller ikke å bruke penger på sponset innlegg fordi kundebasen min er jo de som er følgere på insta. Det er jo de som er interessert i å kjøpe boka.

Må jo koste å gjøre det selv?

– Det eneste som kostet meg penger var å bestille første runde med bøker. Men etter at jeg la ut en forhåndsbestilling, så gikk jeg i null på fem timer. Og da skjønte jeg at jeg ikke trenger noen i ryggen. Men alt av logistikk, pakking og sending er verst. Det tok meg tre timer hver dag. Så det må man sette av tid til.

Jeg ser at man ikke BARE kan få kjøpt bok, men også annen type merchandise også?

– Det er ikke bare bok, nei. Det finnes body for babyer (utsolgt!), handlenett, to forskjellige kaffekopper, t-skjorte og stickers på nettsiden, tingsomsersyktkristneut.no

 Hva er planen videre?

– Det er nye prosjekter på gang! Så planen videre konkret er at Ting Som Ser Sykt Kristne Ut kommer mest sannsynlig ut med ny bok samme tid neste år. I mellomtiden er det noe annet spennende, men det vil jeg ikke røpe enda. Det er noe litt annet, men innenfor samme segment.

Skal du fortsette å holde deg til det kristne?

– Ja! Det er såpass gøy. Det gikk jo så bra nå så dette har jeg egentlig lyst til å gjøre en gang i året. Jeg vil også ta det i retningen sideprosjekter under navnet Ting Som Ser Sykt Kristne Ut. Men ikke ta det alt for langt vekk. Jeg vil ikke fucke opp slik det er nå. 

Ønsker deg lykke til med det. Noe du vil tilføye avlsutningsvis?

– Det må være at hvor bra en greie på internett kan transformeres til noe fysisk, noe å holde i. Det er det kuleste med alt dette.

Stickers, bok og handlenett
Skrevet av
More from Anders Wenger

Det positive i det negative

Verden er et stort sted med alt for mange mennesker med altfor...
Les mer