Boss ladies: Forbildene jeg skulle ønske jeg hadde

I refleksjon over det kulturelt lovløse tiåret på 2000-tallet har jeg innsett en ganske føkka ting: Alle mine forbilder i oppveksten var enten
1.menn
eller
2.forstyrrede og forvirrede kvinnelige tenåringsstjerner og pop-ikoner på randen av offentlig sammenbrudd og selvdestruksjon.

Da jeg var kid drømte jeg om å få kabel-TV. Hjemme hos oss hadde vi en sånn antenne som, hvis du stod på verandagelenderet og dyttet i med ei rake, gjorde at du til tider kunne skimte omrisset av TV Norge. Min bror og jeg byttet på hvem som skulle ut og dytte, i håp om at en dag skulle vi fange opp MTV. For det var på MTV alle de “kule” folka som vi så opp til gjorde opptreden på tidlig 2000-tallet. Norge Rundt på NRK2? Nei takk. My Super Sweet 16, Date My Mom og I Want a Famous Face? Hell yeah! Dette var folk kidsa digget, og helst ville være som.

Det var ikke før de mest lettpåvirkelige årene av oppveksten var over at jeg innså dette: for hvert mannlige forbilde jeg hadde var det en dame som var absolutt like sjef, fryktløs, kul, selvstendig og dyktig som gjorde akkurat det samme De ble bare ikke løftet like mye frem og dyrket, men forble i kulissene som mer ukjente navn.

Nå skal man ikke kimse av hva Britney Spears har betydd for mange unge jenter verden rundt. Men det hersker derimot ingen tvil om at et mer nyansert utvalg av kvinnelige rollemodeller dyrket i populærkultur og mainstream media på 2000-tallet hadde vært å foretrekke. Vi ville se ut som Britney og gifte oss med rappere, feste med Paris Hilton og ta plastisk kirurgi som de på MTV. Hadde ikke dette for min del blitt motbalansert av en fot i håndballverdenen, hadde det kanskje blitt mindre Hamar Cup 2007 og mer Britney 2007 på meg (if you know, you know). 

Ved kun et kjapt dykk i arkivet derimot, kan man fiske fram en hel horde av kvinnelige forbilder jeg skulle ønske at jeg hadde da jeg var ung. Denne lista kunne lett ha blitt flere kilometer lang, så her er mine utvalgte top 10 picks for “Boss ladies fra de siste to tiår”:

1.Theresa Kachindamoto

Theresa Kachindamoto er en Malawi høvding (chief) og har siden 2003 vært politisk overhode for nesten 1 million mennesker. Hun er kjent som “The Terminator” etter å ha gjort barneekteskap ulovlig, reddet omlag 3500 unge jenter ut av barneekteskap. I tillegg jobber hun iherdig for å få jentene inn i skolesystemet. I Malawi blir halvparten av jenter under 18 giftet bort til eldre gutter eller menn, og det er ikke ukjent at jenter så unge som 10 år blir gravide. Rollen som chief er meget mannsdominert, men det stanser ikke Kachindamoto. Da fire mannlige under-høvdinger valgte å ignorere hennes avtale om å avskaffe og annullere barneekteskap sparket hun alle fire, helt enkelt.

2. Peggy A. Whitson

Kanskje har du sett One Strange Rock på Netflix? Hvis ikke så må du hive deg rundt og se det asap (advarsel: fare for eksistensiell krise, sees på eget ansvar). I siste episode blir seerne invitert inn i verdenen til astronaut og NASA-stjerne Peggy A. Whitson fra Iowa, USA. CV’en til Whitson er en skikkelig slam dunk, med amerikansk rekord for antall dager i verdensrommet på 665 dager, verdensrekord for lengste single space flight for en kvinne, 10 spacewalks, første kvinnelige kommandør og verdens eldste kvinnelige astronaut. Og, for å toppe det hele, en PhD i biokjemi fra Rice University.

3. Niloofar Rahmani

Niloofar Rahmani, kanskje du så bildet av henne som gikk viralt på nett for noen år tilbake? Med aviator-briller og flygeruniform? Hvis du ikke vet hvem hun er, er det på tide å ta et kjapt Google-søk. Badass’en Niloofar Rahmani ble født under Talibans regime i 1992, en stund hvor jenter og kvinner var særdeles begrenset i hva de fikk lov til å gjøre og hvor de fikk bevege seg. Men, helt siden hun var liten jente ønsket Niloofar å bli pilot, og lærte seg engelsk slik at hun kunne komme inn på pilotskolen. Som 22-åring ble hun Afghanistans første kvinnelige pilot, til tross for å motta drapstrusler som følge av hennes ambisjoner og nokså uortodokse karrierevalg. Hun fikk over 1000 timer i lufta for det Afghanske militæret, før hun søkte asyl i USA på grunn av drapstruslene mot henne og familien. Hun ble et symbol på kvinnekampen i Afghanistan, og håper å inspirere andre kvinner og vise at å være militærpilot er ikke kun en jobb for gutta!

4. Amal Alamuddin Clooney

Hvis det er noen som er boss lady så er det George Clooneys kone, Amal Alamuddin Clooney. Hun er en anerkjent menneskerettighetsadvokat som har jobbet på flere profilerte saker. Blant annet representerte hun WikiLeaks-legende Julian Assange i utleveringssaken til Sverige i 2011. Hun er å regne som en av Storbritannias, om ikke verdens, fremste menneskerettighets-advokater. Amal viser jenter verden rundt hvordan det kan gjøres: hun har satt karrieren først, kjempet hardt for det hun tror på og for andre, giftet seg med en Hollywood-kjekkas og samtidig ser helt flawless ut hver gang hun går utenfor døren. Full pakke!

5. Emma Watson

Hermine er ikke lenger ei lita jente med bustete hår som irettesetter folk som sier “leviosaa” feil. Barneskuespilleren Emma Watson, som mange millennials vokste opp med som Hermine fra Harry Potter-universet, men har i tillegg til å gjøre en stor karriere på lerretet blitt en forkjemper for kvinners rettigheter verden over. Som 24-åring ble hun utnevnt til UN Women Goodwill Ambassador, og lanserte i 2014 solidaritetskampanjen HeForShe for å fremme likestilling for kvinner. Siste nytt er at hun har gått inn i samarbeid med ThredUp i et prosjekt for å stoppe miljøproblemet “fast fashion”. Hennes omfattende arbeid for likestilling og kvinners rettigheter har gjort henne til en inspirasjonskilde for mange unge kvinner, blant annet for neste på listen, Malala Yousafzai.

6. Malala Yousafzai

Du må ha bodd under en stein hvis du ikke har hørt om Malala Yousafzai. Denne utrolig dyktige jenta har utrettet mer på sine 22 år på jorda enn de fleste gjør i løpet av sitt liv. Malala er en pakistansk politisk aktivist som ble den yngste mottakeren av Nobels Fredspris i en alder av kun 17 år for sitt arbeid for jenters rett til utdanning og for kvinners rettigheter i Pakistan. Malala mottok prisen sammen med barnerettighetsaktivisten Kailash Satyarthi. Malala ble før dette tildelt Nasjonal Ungdomsfredspris i Pakistan i 2011 for sitt arbeid for jenters rett til skolegang i hennes hjemby Mingora i Swat-dalen, hvor Taliban-regimet hadde lagt ned forbud mot at jenter skulle få gå på skole. Året etterpå ble skolebussen hennes angrepet av Taliban, og Malala ble skutt i ansiktet. Etter flere operasjoner kom Malala sterkere tilbake enn noensinne, og på sin 16-årsdag, i 2013, holdt hun et sterkt innlegg på FNs generalforsamling i New York. Hennes liste av priser og utmerkelser er lang, og det med god grunn! Nå er hun et forbilde for mange unge jenter, ikke bare i Pakistan, men verden over.

7. Stacey Dooley

Stacey Dooley er det kvinnelige svaret på dokumentar-legenden Louis Theroux. Programleder, journalist, dokumentarfilmskaper og forfatter Stacey Dooley ble først sett på skjermen i dokumentarprogrammet Blood, Sweat and T-shirts i 2008. Hennes opptreden førte til at jenta som droppet ut av skolen i en alder av 15 fikk sin egen TV-serie, Dooley Investigates. I en rekke dokumentarer tar Dooley seerne med inn i lukkede miljøer, og stiller de vanskelige spørsmålene. Fra sex-trafficking og sex-slaveri i Kambodsja til anti-abort, ISIS og troféjegere – Dooley setter de brutale og ellers så skjulte sannhetene i verden i søkelyset. Du kan se flere av hennes dokumentarprogrammer på NRK nett-tv. Hennes opptreden foran kamera er noe annerledes enn andre dokumentarjournalister og har ofte måtte stått opp mot hard kritikk, noe hun børster lett av seg. I 2019 ga hun ut boka On the Front Line with the Women Who Fight Back, som ble en bestselger.

8. Nadia Murad

Nadia Murad er en irakisk og jesidisk menneskerettighetsaktivist. I 2014 ble hun kidnappet av ISIS og holdt som slave i over tre måneder. Hun klarte å rømme fra der hun ble holdt fanget og kom seg til en flyktningleir i Nord-Irak. Etter dette har hun blitt en ambassadør for FN, og har talt foran FN flere ganger om human trafficking, ISIS og folkemord. Hun ble også representert av Amal Clooney i en meget turbulent rettssak om det som skjedde med henne. I 2016 ble hun utnevnt til UNODC Goodwill Ambassador for the Dignity of Survivors of Human Trafficking. Det er første gangen en overlevende av slike hendelser har fått denne utnevningen.

Men, det stopper ikke der! Murad har fortsatt å kjempe for menneskers rettigheter og for å stanse sex som våpen i krig. I 2018 ble hun tildelt kanskje den gjeveste prisen av alle, Nobels Fredspris! Hun mottok den sammen med Dennis Mukwege. I Nobelkomiteens uttalelse blir hun rost for å ikke tie stille om mishandlingen hun gjennomgikk, slik det er sosialt forventet at kvinner fra hennes område gjør. Modigere dame skal du lete lenge etter!

9. Greta Thunberg

Denne jenta trenger nesten ingen introduksjon! Fjorårets muligens mest diskuterte person er ei 16 år gammel jente fra Sverige som har fått hele verdens dress-og-slips til å skjelve i buksa og utagere. Den unge miljøaktivisten oppfordret til skolestreik for klimakampen, og har siden det reist verden rundt for å snakke på alle slags arrangementer og konvensjoner. Hun står i mot hard kritikk fra mange kanter, inkludert fra Trump, men gir ganske blaffen i det. Hun er boss tvers igjennom!

10. Surya Bonaly

Det er ikke sikkert du har hørt om Surya Bonaly, men du har kanskje sett video av henne sirkulere på nettet. Hun ble adoptert fra India av et fransk ektepar, og var fra ung alder av et idrettstalent i en hel drøss av ulike sporter, fra fekting og ballett til stuping. Etter å ha blitt junior verdensmester i tumbling landet valget på kunstløp. På denne tiden var kunstløp-idretten sterkt preget av elitisme, og jentene var forventet å være “prinsesser”. Bonaly, som hadde en uortodoks og leken stil, ble diskriminert mot på grunn av hudfargen sin.

I episode 3 av Netflix-serien Losers (hun er ingen taper, vel og merke) snakker hun åpenhjertig om hvordan det var å være mørkhudet i en ellers hvit sport. Til slutt ble Bonaly lei av regler, fordommer og politikk, og bestemte seg for å vise alle hvor skapet står. Under vinter-OL i Japan 1998 utførte hun et triks som var forbudt: baklengs salto med landing på kun ei skøyte. Hun er den eneste olympiske utøveren som noen gang har utført dette trikset, et triks andre utøvere bare kan drømme om, og publikum gikk selvfølgelig helt av skaftet. Hun vant ikke konkurransen, men vant hjertet til publikum og står fortsatt som en av verdens største kunstløp-utøvere. Nå reiser hun rundt til steder med minoritetsbefolkning for å snakke med, motivere og inspirere unge jenter.

More from Emilie Juul Hervik

Vintage is the new black

Vintage is the new black: Oslos 5 beste vintage og second hand-butikker ...
Les mer