Å være venn når det er vanskelig

Foto: Inga Vinje Engvik
Foto: Inga Vinje Engvik

Når man gifter seg, lover man hverandre å være sammen i gode og vonde dager. Men hvordan er det å være venn når det er vanskelig? Følelser av utilstrekkelighet, dårlig samvittighet og et ønske om at alt skal gå tilbake til det normale, fyller kroppen. Man må jo bare være der, men hva betyr egentlig det?

Kanskje har du selv opplevd sykdom eller til og med dødsfall i nær familie. Eller kanskje har du selv vært syk eller er det nå, og kjenner på hvordan vennskap kan endre seg når ting blir vanskelig. Det sies at det er i vanskelige tider man finner ut hvem som er de virkelige vennene dine. Hvorfor er det sånn?

Forventninger og behov

Er vi mennesker programmert på en måte som gjør at vi er villige til å risikere vennskap for å unngå ubehageligheter? Slippe å måtte spørre om hvordan det går og slippe å måtte snakke med vennen din om at hun ikke har det bra.

I slike tider begynner man også å analysere vennskapene.

«Så gode venner er vi vel ikke?»

«Jeg har ikke snakket med ham på lenge, rart om jeg skulle ringe nå fordi mammaen hans har blitt syk».

I mørket av en tragedie, langvarig eller kortvarig, gjelder det å vise at du er der. Men hvordan? Det er det nok intet fasitsvar på, fordi folk er forskjellige. Folk trenger og forventer ulike reaksjoner og støtte, og de forventer ikke det samme av alle. En nær venn vet hva som trengs, en god venn ville kanskje gjort hva han selv ville forventet. Men hvordan balanserer du trangen til å unngå det som er vanskelig og ønsket om å være en støttende venn?

Dårlig samvittighet

Det er en gylden regel at man i vanskelige tider skal ta seg sammen, legge egne behov til side og være der for den personen som har det vanskelig. Noe annet er tabu å si høyt. Ja, det er helt jævlig for deg også. Du vet ikke hva du skal si, eller hvordan du skal oppføre deg, du synes egentlig hele situasjonen er klein og ubehagelig. Du synes det er merkelig å være sammen med noen som ikke er seg selv lenger, og du synes det er vanskelig å finne glede i triste situasjoner.

Til slutt gjør du det du gjør for å bøte på en dårlig samvittighet. Vennskapet er blitt en plikt, og trangen til å trekke seg litt unna kommer smygende.

Dårlig samvittighet kan også være en av grunnene til å det er vanskelig å ta kontakt og møtes. Du har dårlig samvittighet for hvordan du kan leve livet videre, hvordan dine problemer handler om dårlige Tinder-dates og eksamensstress, mens realiteten for noen kan være så mye mer alvorlig.

«Jeg kan jo ikke fortelle om mine teite, ubetydelige problemer når mammaen til bestevenninna mi går på cellegift».

Å være der

Det handler om å være der. Det høres kanskje veldig enkelt ut, men det er ikke alltid det. Man kan kanskje ikke være der i like stor grad hele tiden, og det er greit. Men det er viktig at man ikke bare fordufter fordi det er vanskelig.

Det er ikke like lett å vite hva som trengs heller. Noen trenger at du er der i perioder og andre hele tiden. Noen ganger vil de bare være med familien, og setter pris på ei melding, et lite signal om at hva enn det er så er du der, det er bare å si ifra. Men noen klarer ikke selv å si ifra når de trenger noen. De klarer ikke å svare: «Jeg trenger å snakke», på den meldingen. De klarer ikke å si:«Jeg har det ganske jævlig akkurat nå, kan du bare være her med meg?», og derfor kan det være vanskelig som venn å tolke behovet. Du har jo gjort ditt, du har vist at du er der for henne, men noen ganger er ikke det nok.

Vi vil kanskje også tenke at i slike perioder er det viktig at så mye som mulig forblir normalt, og at spesielt venner er en viktig del av det, men det trenger heller ikke å være sant i alle tilfeller.

Det nærmer seg jul, og i en tid hvor det å bry seg står sterkt, kan det være ekstra vanskelig å slite med noe, og den dårlige samvittigheten svir litt ekstra for de andre. I en travel eksamenstid og midt i julestria er det enkelt å glemme bort det vanskelige. Derfor oppfordrer vi i A3mag til å nok en gang vise at du er der for de rundt deg som sliter. Hver snap og hver melding teller.

More from Inga Vinje Engvik

Hvilken generasjon tilhører du?

Noen av dere vokste opp med Disney Channel, mens andre måtte nøye...
Les mer