Kaste eller reparere?

Restarters Oslo arrangerer Fiksefester. Her kan du både møte nye mennesker og lære å gjøre reparasjon av elektroniske gjenstander.

Felles prosjekt

Prosjektleder Kaja Ahnfelt er fascinert av å finne ut hva som skal til for å skape endring i samfunnet. Hun har bodd i London, og har i forbindelse med feltarbeid under masteroppgaven sin jobbet med “The Restart Project.” De arrangerer “Restart Parties” og Kaja ønsket å ta dette med til Norge. Dette resulterte i et samarbeid mellom Naturvernforbundet, Norway Makers, SoCentral og Deichmanske.

“På den første Fiksefesten vi arrangerte stilte 10-12 personer som hadde kunnskap rundt det å reparere elektronikk. Noen av fikserne stiller av ideelle årsaker, andre synes bare det er gøy å reparere og hjelpe andre mennesker.”

Shame and blame

Når elektroniske gjenstander er designet slik at du ikke kan se hva som er på innsiden så skaper det en frykt for å åpne gjenstanden, mener Kaja.

“Hos oss kan folk komme og erfare at det ikke er så skummelt, men faktisk gøy å åpne og reparere disse tingene. I en ideell verden hadde man gledet seg til at noe gikk i stykker, fordi man da fikk muligheten til å reparere det. Jeg tror ikke det fungerer med “Shame and Blame” og moralprekener for å få folk til å leve miljøvennlig. Folk må finne en egenverdi i det.”

Allerede på 30-tallet ble det introdusert et fenomen som kalles “planlagt foreldelse.” For å få fart i økonomien trengte man at gjenstander ble raskere foreldet for å øke salget. Kaja mener at denne måten å tenke på er utdatert. Likevel lå Norge på verdenstoppen når det kom til å kaste elektronikk i en FN-rapport fra 2014.

“Gjennom fenomener som Black Friday der store aktører fremmer at forbrukeren må ´oppgradere´ til et nytt produkt for å henge med i utviklingen, så sprer det seg en aksept for at bruk og kast er greit. Vi trenger politisk vilje for å endre dette. I tillegg bør det settes krav til at produkter har en viss varighet og at det skal være mulig å reparere de produktene som produseres. Det vi har lagt merke til gjennom Restarters er at gamle produkter ofte er lettere å reparere enn nye”

Tenke reparasjon før kasting

Hos Restarters har de reparert alt fra Iphone-er til fjernstyrte biler og brødristere. Kaja forteller at de noen ganger benytter seg av Ifixit.com. Dette er en slags wikipedia for reparasjon, og folk fra hele verden kan laste opp manualer for hvordan man kan reparere forskjellige produkter.

“Vi har hatt stor nytte av Ifixit.com på våre fiksefester. Om noe går i stykker er det viktig å tenke over om det egentlig betyr at det må kastes. Noen ganger finner man løsningen bare ved å google problemet. Det kan også holde å ´vaske´ deler i produktet. En gang fikk vi inn en Iphone som var på vei til dynga fordi den ikke ville lade. Men det eneste som trengtes der var å fjerne lo fra laderinngangen på mobilen. Så fungerte den fint igjen.”

If you can´t open it, you don´t own it

Det er mange paralleller mellom Restarters og maker-bevegelsen, eller på norsk – skaperbevegelsen. Maker-bevegelsen fokuserer på “learning by doing” og det å skape nye ting. Norway Makers, som har vært med å starte opp Restarters, skriver at deres visjon er å dyrke skaperglede og innovasjon i skjæringspunktet mellom kunst, teknologi og vitenskap.

“Maker-bevegelsen har en læresetning som sier “If you can´t open it, you don´t own it.” Det er også noe vi i Restarters forsøker å formidle. Man lærer mye av å tørre å åpne sine egne eiendeler. Det trengs mye av den samme kunnskapen for å kunne å lage og for å reparere ting. Satt på spissen så kan den neste personen som velger å reparere elektronikk også bli den som bygger den neste banebrytende roboten”, sier Kaja engasjert.

Velkommen til fiksefest

Den neste fiksefesten blir holdt på Deichmanske bibliotek i Oslo 28.januar, Denne arrangeres i anledningen av Klimafestivalen §112. Dette er en bred klimamarkering som oppfordrer og inspirerer befolkningen til å ta klimasaken i egne hender.

“ I forbindelse med dette vil det være arrangementer over hele landet. På vår fest vil det også bli sofasamtaler og paneldebatt om hvordan vi kan endre forbruket vårt av elektronikk. Samtidig som man kan møte andre mennesker over et felles elektronikk-prosjekt. Det finnes ikke så mange arenaer til å treffe folk sosialt på en slik måte.”

More from Stig Mass Andersen

Ingen internett#Den følelsen

I lang tid har jeg hatt følelsen av å måtte være på...
Les mer