10 positive nyheter fra 2019

Nyheter illustrasjon

Min professor i journalistikk på studiene i Australia sa til meg: “if it bleeds, it leads”. Og jaggu hadde han rett. I nyhetene er det enten doomsday eller outfit of the day. Jeg sitter igjen med oppfatningen av at det er et slags unyttig og uinteressant tomrom mellom terror, Trump, norske politikere i kinkige PR-skandaler og implantatene til en eller annen B-blogger fra Bergen med gjennomtrekk mellom øra.

Som en nyhetsjunkie scroller jeg meg igjennom både trøndernytt, Oslonytt, nasjonalt og internasjonalt nytt før klokka tikker 09. Jeg kjenner at jeg blir sliten. Sliten fordi verden noen ganger virker så uendelig mørk, bedrøvelig og.. ja.. blødende av elendighet. Sliten fordi jeg, i denne morgenstunden foran Mac’en, med kaffekoppen i en hånd og brødskive med skyve-pålegg i den andre, så sårt lengter etter bevis på at verden faktisk er litt ålreit til tider også. Bevis på at vi mennesker også er kapable til å velge rett sti, og at vi kollektivt er på vei en plass.

Er det jeg som leser feil kanaler? Er positivt nytt kun forbeholdt BuzzFeed? Eller er nyhetslesere, og dermed nyhetsdistributørene, uinteressert i dette tilsynelatende uviktige rommet mellom død og Durek? Jeg trekker til meg dårlig energi fra negative nyhetssaker. Da er det vel logisk at positive nyhetssaker kan gjøre det motsatte? Eller har vi blitt en leserskare som kun nærer oss på andres urett og skandaler? Den evige optimisten i meg sier nei. Positive nyheter gir positiv energi, og fortjener også klikk. Ikke alle dagers nyhetsbilder trenger å være et Munch. Jeg ønsker meg et nyhetsbilde malt av Bob Ross med “happy little trees”, uten frykt for å virke naiv. 

Dette gjelder ikke bare meg. I en undersøkelse fant de at nesten 7 av 10 amerikanere føler seg “worn out” av nyhetene, noe som videre leder til at mange unngår å lese nyheter. Nå har jeg riktig nok mer tiltro til nordmenn når det gjelder å holde seg opplyste, men en ting er sikkert: vi kan ikke bli et folk som ikke leser nyheter, i en form eller annen.

Derfor vil jeg gjerne spe på med litt positivitet, og trekke fram 10 skikkelige GODE nyheter fra året som gikk. For variasjons skyld.

 1. Northern White Rhinos kan bli reddet fra utryddelse

  Nesehorn. Credit: Simon Greenwood, Unsplash

  På grunn av poaching er det nå kun to nesehorn igjen av arten Northern White Rhinoceros, en mor og en datter, og rasen ble dermed erklært “functionally extinct”. Men, i august 2019 kom nyhetene om at italienske forskere og veterinærer har klart å befrukte et egg med sperm fra et av de siste mannlige neshornene, og dermed ser det ut til at rasen kan reddes fra total utryddelse! 

  2. I Roma kan du nå betale metro-billetten din med plastflasker

  I et forsøk på å takle problemet med plastflasker som ikke blir resirkulert, har flere togstasjoner i Roma blitt utstyrt med panteautomater. Her kan reisende pante flaskene sine i bytte mot kreditt til reisen. Når flaskene blir scannet av maskinen vil man få poeng på metro-kortet sitt, og rundt 30 flasker tilsvarer en billett som tar deg over hele byen. Lederen for det italienske transportnettverket, Paolo Simoni, kalte det “plastic currency”. Mer enn 350 000 flasker har blitt pantet på metrostasjonene så langt.

  3. Amazonas-stamme vinner historisk kamp i retten mot oljeboring på deres land

  Regnskog. Credit: Tom Wheatley, Unsplash
  Waorani-stammen fra Pastaza i Ecuador vant i fjor sommer en historisk rettsak for å beskytte deres territorie i Amazonas mot oljeboring. Området det er snakk om er over en halv million dekar med regnskog. Saken fikk støtte fra blant annet skuespiller og miljøforkjemper Leonardo DiCaprio.

  4. Forskere i Mexico lagde biologisk nedbrytbar plastikk av kaktusjuice.

  Kaktus. Credit: George Pagan, Unsplash

  Forskere ved University of Valle de Atemajac i Mexico kom i sommermånedene i 2019 med nyheten om at de har klart å produsere biologisk nedbrytbar plastikk av juicen fra “the prickly pear cactus” (Opuntia). Dette materialet er trygt å bruke, og begynner å brytes ned etter kun én måned i naturen. Dette er i motsetning til vanlig plast, som naturen bruker opptil 1000 år på å bryte ned. Denne nye kaktus-plasten brytes også ned i vann på kun noen få dager, noe som er veldig positivt med tanke på prognosene som tilsier at det kommer til å være plast enn fisk i havet innen 2020.

  5. Taiwan ble det første asiatiske landet til å legalisere homofilt ekteskap

  Pride. Credit: Stavtrialena Gontzou, Unsplash
  I mai 2019 gikk den selvstyrte øya Taiwan foran på historisk vis, som første asiatiske stat til å legalisere homofilt ekteskap. Debatten om same-sex marriage har vært kontroversiell i Taiwan, til tross for at landets årlige gay parade er Asias største.

  6. Tanzania gjorde barneekteskap ulovlig

  Tanzania, et land hvor minstealderen for ekteskap tidligere var 14 år for jenter og 18 år for gutter, hevet i oktober minstealderen til 18 år for begge kjønn. I følge FNs rapporter ble minst 3 av 10 jenter i Tanzania giftet bort før de fylte 18 år. Nå har loven som ble skrevet i 1971 blitt endret, og barneekteskap er ikke lenger lovlig.

  7. Sanna Marin, 34 år, ble valgt som statsminister i Finland og dermed verdens yngste statsminister.

  I desember ble Sanna Marin valgt til statsminister i Finland. Hun blir dermed verdens yngste statsminister, og skal lede våre venner i øst sammen med en regjering hvor 11 av 19 medlemmer er kvinner. Finlands koalisjonsregjering består nå av fem partier, fire av dem med kvinnelig leder under 34 år.

  8. Sør-Korea går fra å gjenvinne 2% til 95% av all matavfall, takket være nytt resirkuleringssystem

  Matavfall. Foto: Daniel Da Silveira

  Sør-Koreanere produserer i gjennomsnitt 130kg matavfall per person i året, noe som gjør de til ett av landende som kaster mest mat. I 2013 innførte derfor Sør-Korea et påbud om å resirkulere all matavfall i spesielle nedbrytbare plastposer. Prisen for plastposene dekker videre 60% av operasjonskostnadene til programmet, som har økt prosenten av resirkulert mat fra 2% i 1995 til 95% i 2019. 

  9. Peru inngår løfte om å stoppe avskoging for produksjon av palmeolje innen 2021

  I august 2019 inngikk The Peruvian Palm Oil Producers’ Association (JUNPALMA) et løfte om bærekraftig produksjon av palmeolje, og å stoppe avskoging for produksjon av palmeolje innen 2021. Palmeolje brukes i en hel drøss av matvarer og kosmetiske produkter, og har store, negative konsekvenser for miljøet. Flere dyrearter er nå utrydningstruet på grunn av avskoging til fordel for palmeoljeproduksjon. Videre slipper avfallsvannet fra plantasjene ut enorme mengder metan, en drivhusgass 34 ganger mer potent enn karbondioksid.

  10. Nord-Irland avkriminaliserer abort, og legaliserer homofilt ekteskap

  Nord-Irland har (endelig) avkriminalisert abort, som tidligere kun var lov hvis kvinnens liv stod i fare. Nord-Irland har også legalisert homofilt ekteskap. De første same-sex bryllupene vil ta plass rundt Valentines Day i februar i år. Homofilt ekteskap har vært lov i England, Skottland og Wales siden 2014, mens Nord-Irland har tidligere vært i mot.

More from Emilie Juul Hervik

A3 søker nye medarbeidere!

Drømmer du om en jobb innenfor medier, kommunikasjon, innholdsproduksjon eller film? Kanskje...
Les mer