We don’t go out to drink – we drink to go out

Foto: Martine Kolstad
Foto: Martine Kolstad
.. i motsetning til andre land og kulturer, hvor folk faktisk drar ut for å drikke og kose seg, drikker vi nordmenn for å dra ut.

Norsk drikkekultur
En tidligere undersøkelse fra SIRUS viser at nordmenn blir fulle seks ut av elleve ganger(!!) når de drikker, mens tyskerne derimot blir fulle en av seks ganger de drikker.

“You Norwegians drink like crazy!”
Okei, drikkekulturen er og forblir et faktum, det er ikke til å skyve under en stol. Det er ikke uvanlig at utlendinger nevner alkoholkonsumet vårt når de blir spurt om Norge. Og ikke nok med det, vi topper lista for rølp, der vi deler pallplass med britene og australierne. Der ligger vi godt smurt opp i toppen for smakløs oppførsel i forbindelse med alkohol, både på ferie og til hverdags.

Man kan jo tenke seg at det ble en del alko i vikingtiden. Er det noe vi får høre eller liker å nevne, så er det nettopp det. Vi har vikingblod i årene, derfor drikker vi som vi gjør. Det er ingen bånn i oss, og vi har tydeligvis et solid rykte å opprettholde, og ikke minst en stolthet som ingen andre.

VORSET
Det hele starter med et heidundranes vors, som originalt stammer fra det tyske ordet vorspiel, som egentlig betyr forspill i en seksuell sammenheng. Dette har vi i Norden “adoptert” og gjort til vårt eget, bare i en party-kontekst. Vi er faktisk nest best i verden på vorspiel, Irland har kapret førsteplassen, i følge tall fra Globaldrugsurvey 2017.

PRE-VORS
Å ja, siden vi nordmenn er kjent for å være relativt kleine skapninger, har vi noe som heter pre-vors. Det er et vorspiel før selve vorspielet, for å da unngå eventuelt ubehagelige situasjoner som egentlig aldri oppstår. Dette kan være en liten gjeng som drikker alt fra en til fem øl, det viktigste er å ha litt innabords før selve vorset.

Etter å ha fått røska med seg den billigste enheten med høyest mulig prosent fra polet, og nok drikke, bærer det avgårde til det legendariske vorset (eller pre-vors om man vil). Dette skjer som regel i en alt for trang leilighet, med enten nye bekjentskaper eller de gamle og gode. Det beste er en fin miks av begge, da det er disse kveldene som blir mest vellykkede. For mange kjente = full. For mange ukjente = full. Vi har alltid noe å skåle for, og herregud som vi skåler! Om det er ny jobb, leilighet i boks, A eller stå-karakter på eksamen, nye sneakers. Her går det unna.

Binge-drinking
På et vorspiel har vi også noen klassiske karakterer som går igjen. Vi har de som alltid skal leke drikkelek for eksempel. Vi er verdensmestere i binge-drinking (liker vi å tro selv hvert fall), noe som betyr å få ned mest mulig alkohol i løpet av kortest mulig tid. Dette er en utløsende faktor for at hjernen blækker ut. Jeg vet ikke om det er blanding av konkurranseinstinktet og vikingblodet som renner gjennom oss, eller tørsten som tar overhånd, men å ha et par svarte hull fra kvelden er ingen stopper.

Så har du de som passer på at alle får i seg nok, og da snakker jeg ikke om vann. Som om ikke det er nok at hele ringen har bånna fire øl hver på under ti minutter, skal vi ta shots. En liten piff for å få opp stemninga, og her finnes det uskrevne regler. Alt kan bli en potensiell straff og straffen er enda mer shots. Skulle tro vi ikke fikk tid til å noe annet enn å drikke, men joda. Innimellom alt fra pekeleken til fossefall har vi mennesker en agenda. Jakteren i hjørnet med kun et mål for kvelden, og det inngår da altså ikke i vårt alles felles mål som er å bli full, dette er jakten på kveldens utkårede.

SKÅL
Vi har de som har mye på hjertet, som har spart opp flere uker med seriøs prat til de fire timene vi har å bli fulle på, en så kalt serious-talker. Disse finnes det mange av, og har du først blitt fanget er det vanskelig å komme seg ut.

The life of the party er en oppmerksomhetssyk luring som er ute etter bekreftelse. Et vors har gjerne én. Er det flere kan dette kræsje, men det blir da en kamp de i mellom. Det blir ofte høyt volum, noe avkledning og et par runder med lapdance.

Det er god stemning, og en stor kontrast til de som er på vannvogna. Kanskje har du en god grunn til å ikke drikke, selv om du absolutt ikke trenger en grunn, men igjen er ingen grunn god nok for oss. Å være avholds på vors er ikke populært, nettopp fordi at de får med seg alt som skjer. Du blir den kjipe tørkjeksen som har tatt med deg brus istedenfor øl, men du blir også den som sitter på all informasjonen kompisen din ikke husker dagen derpå.

Kveldens kjipeste er kø-skipperen på spotify, som tenker så høyt om egen musikksmak og seg selv, at ingen andre kommer til. Også du da, som skulle holdt deg langt unna, du som setter på nachmusikk på vors og vise versa. Screw the DJ.

Klokka begynner å nærme seg og det er alltid en brå avslutning på et vors. Stemningen er av erfaring helt på topp rett før maxi-taxien bikker hjørnet. Da er det bare å få helt i seg de siste restene og komme seg på byen. Og selvfølgelig har vi de som aldri kommer seg videre, enten om de har tatt kvelden i lenestolen eller rundt doskåla på badet. Snakkaaas i morra.

Ute på byen
Angsten for å ikke være full nok på byen er stor. En øl eller to i innerlomma til taxituren er ikke uvanlig. Lommelerka er også en klassiker. Destinasjonen er enten bestemt på forhånd eller uklar, synet og dømmekraften er kanskje ikke helt på topp, men the show must go on.

Å dra på byen etter flere timer med vorspiel kan by på sine utfordringer. Enten liker ikke dørvakta trynet ditt eller så er du rett og slett for full, noe som ikke er usannsynlig etter å ha tapt  bussturen tre ganger på rad. Da blir det en kort fornøyelse og du kan velge å kjøpe nattmat, dra hjem og legge deg, eller dra videre på nachspiel.

Etter å ha helt i oss umenneskelige mengder med gift, er det ikke uvanlige at merkelige situasjoner oppstår. All søppelmat smaker himmelsk, vi spiser med begge hender og samtalene henger løst med null filter. I de fleste tilfeller hadde det kanskje vært bedre å holde kjeft, men på en annen side kanskje du får en ny venn eller ti. Vi mister alle hemninger og inne i hodet vårt er alt greit. Så vi tisser i gata, vi spyr, vi slåss og vi forsøpler. Alt er lov – vi er ikke fulle, vi er uovervinnelige. Vi må ikke glemme at vi har vikingblod i oss, for all del.

Så drar vi på nachspiel..
Nachspiel kommer også fra tyskerne, det betyr etterfest og er ganske selvforklarende.

Dette er som regel en kort affære, da det å drikke i mange timer i strekk burde være en egen gren innen ekstremsport. Enten fortsetter festen på et vis, eller så tar den helomvending og dør ut. En god miks av mangel på dømmekraft, høy sjø og lakenskrekk er gjengangere. Men så husker ikke de fleste halvparten av nachet uansett, så senga hjemme er som oftest det beste alternativet.

Og apropo nachspiel-aktiviteter. Ikke nok med at vi topper lista med rølpete drikkekultur, vi er også på verdenstoppen i one-night-stands. Tilfeldighet?

More from Martine Kolstad

Fra bakgårdstagging til levebrød

Dette er ikke en artikkel om graffitimiljøet i Norge, men en historie...
Les mer