Vintage is the new black

Vintage is the new black: Oslos 5 beste vintage og second hand-butikker 

Har du noen gang gått inn i en bruktbutikk og blitt slått i bakken av en lukt som minner om mugg, eldresenter og neglisjert fuskepels? Det har i hvert fall jeg. Og plutselig blir jeg transportert tilbake til da jeg var fem år og elsket å kle meg ut i bestemors gamle søndagsklær. Vi snakker fot-si pelskåpe med handlenett på hodet, rester av en halv brudekjole som tørkle og høye hæler som man måtte slepe etter seg bortover parketten. DET var tider det! 

Og, ja, det var faktisk tider. For det var tiden da man sydde igjen hullet i den skjorta man hadde, istedenfor å kjøpe ny. Det var også helt sosialt akseptert å bruke samme t-skjorte, ikke bare to ganger totalt, men to dager på rad! Jesus, take the wheel! Men grunnen til at jeg tørr å påstå at dette var tider, er ikke nødvendigvis at jeg digger påsydde fotball-merker på hullene i olabuksa mi. 

Nei, faktumet er at verden holder på å gå i dass, og tekstilindustrien er en av de som står bak og trekker i spyleren. Norge har blitt et «bruk-og-kast» samfunn. I fjor fikk Fretex inn 18 800 tonn med klær, hvilket tilsvarer 52 tonn dagen. Mye av det med merkelappen på. Tekstilindustrien slipper ut mer klimagasser enn alle verdens skip og fly til sammen, nærmere 10% av verdens totale utslipp, i følge tall fra FN. 80% av disse utslippene skjer i forbindelse med selve tekstilproduksjonen, ikke frakten. 

Når jeg leser disse tallene, skammer jeg meg. For jeg selv har løpt inn på H&M fem minutter før stengetid fordi jeg «måtte» bare finne en topp før kveldens fest for jeg hadde LITERALLY INGENTING Å HA PÅ MEG ASSA. «Ja men da får du gå naken da». Ha ha er du komiker du, veldig morsomt. Det er det ingen stressa 16-åring som synes. Nevnt topp ble jo selvfølgelig også brukt bare én gang, fordi åtte andre på den festen hadde på samme topp. Så hvis du ikke vil kjøpe brukt for miljøet sin skyld så gjør det i hvert fall for å unngå at jentegjengen ser ut som et vel-koordinert håndballag på vei til cup. 

Og heldigvis lukter ikke vintagebutikker som gamle tante Edna lengre. Kravle over hauger av nips naps med religiøse motiver for å finne en godbit må du heller ikke. Vintagebutikker i Oslo i dag er nøye sortert, med håndplukkede skatter for å gjøre deg fresh og miljøet litt mindre fudged up. 

«Men hvor skal jeg starte, Emilie?!» sier du. «Hakuna your tatas» sier jeg. For jeg har samlet en liten godbit av en oversikt over de fem beste vintage-butikkene for unge folk som helst vil ha Levis-bukser over kakebokser og fløyelstopper over porselenskopper. 

All right Macklemore, let’s pop some tags. 

GoodVibes Vintage

Goodvibes Vintage

GoodVibes drives av to kompiser, Jesse og Tobias. Det hele startet med en van full av skatter som de stilte opp på marked rundt om i Oslo. Siden den gang har konseptet vokst, og de holder nå til i den chillest’e butikken i hele Oslo. Øverst i Markveien finner du en liten skatt av en vintage-butikk. Her går det mye i funky’e skjorter, unike jakker, band t-skjorter, 90s jeans, pinafores, og capser for et hvert bedhead. Gutta selv er de som står bak disken, og står de ikke der så sitter de på hemsen og drikker kaffe med kundene. For det er akkurat det denne butikken er, god energi og gode vibrasjoner. 

GoodVibes får inn nye varer flere ganger i uken, og legger ut nesten alt på Instagram.

Sjekk de ut her: https://www.instagram.com/goodvibesvintagevan/

UFF Second Hand Grünerløkka

UFF V

UFF står for U-landshjelp fra Folk til Folk, og ble startet i 1979 av en gruppe frivillige. UFF driver klesinnsamling over hele landet, med mål om å skape et bedre liv for verdens mange fattige. UFF har en giga-sjappe i Prinsens Gate, men har også nylig åpnet butikk nummer to i Thorvald Meyers gate 74 på Løkka. De har klær for enhver smak, både dame og herre, og til en veldig rimelig penge! De har også en kjeller full av originale Aleksander-jakker, pelskåper og skinnjakker.

Det aller beste med å handle hos UFF er at pengene fra innsamling og salg av klær går uavkortet til UFF’s humanitære arbeid i Afrika og Asia. I 2018 genererte UFF rett i underkant av 39 millioner kroner i økonomisk bistand. Så er det et sted du burde legge igjen pengene dine, så er det her!

Følg de på Instagram: https://www.instagram.com/uff_secondhand/

Velouria Vintage 

Velouria Vintage

Velouria Vintage er kanskje en av Oslos mest populære vintagebutikker, og det med god grunn! En hel vegg full av band-tee’s er enhver musikk-nerds himmel, og lenger inn i butikken har de både Levis, Chanel og andre mer obskure merker. Etter 10 år på Grünerløkka har Velouria Vintage nylig også startet en nettbutikk, så hvis du er kronisk lat så kan du lett ligge på sofaen og klikke hjem et par vintage-funn!

Du finner de i Thorvald Meyers gate 34 på Grünerløkka. 

Instagram: https://www.instagram.com/velouriavintage/

Robot

Robot

Enten du er ute etter Levis, Dickies, Tommy Hilfiger, Fila eller noe helt unikt, så er Robot stedet for deg. De holder til i en rocka butikk på Grünerløkka, og det første som møter deg når du kommer inn er et helt bord dekt med solbriller, ringer, vesker og annet tilbehør. Lenger inn har de blant annet funky’e fleece-gensere, og Levis i alle størrelser. De spesialiserer seg for det meste i 90s street style og casual wear.

Robot legger også ut mye av det de får inn på Instagram, og hvis du sitter i lunsj-pausen på jobb og ser et plagg du elsker kan du kjøpe de over Instagram med Vipps og plukke de opp i butikken senere. 

De holder til i Korsgata 22 på Grünerløkka.

Instagram: https://www.instagram.com/robotoslo/

Ny York Vintage & 2nd Hand

Ny York Vintage & 2nd-hand

Ny York Vintage & 2nd Hand er en liten, hipp bruktbutikk som holder til nederst på Løkka. De har både second hand og vintage, og priser som passer for unge lommebøker. I butikken deres finnes det kun ett eksemplar av hvert plagg, så hvis du er ute etter en unik stil, så er Ny York stedet for deg! Ny York har også en egen jeansbutikk ved Sofienbergparken, Vintage Jeans by Ny York, som en forlengelse av denne butikken. De klærne som ikke blir solgt i deres butikk blir donert til klesinnsamlinger og loppemarked.

Ny York ligger i Markveien 58 på Grünerløkka.

Sjekk de ut her: https://www.instagram.com/nyyorkoslo/

More from Emilie Juul Hervik

Vintage is the new black

Vintage is the new black: Oslos 5 beste vintage og second hand-butikker ...
Les mer