Vårt viktigste verktøy tjuenitten

Illustrasjon: Sovei Giæver
Illustrasjon: Sovei Giæver

I følge Telia sin nye reklame, er mobilen vårt viktigste verktøy. For utenom muligheten til å kommunisere i form av korte SMSer eller lengre telefonsamtaler, har mobilen blitt til en digital dings vi gjør absolutt alt med. Ja da, alt fra å sende påske-oppdatering på film til mormor, til å vite hva bakern på Tjuvholmen kaster av solskinnsboller, og når vi eventuelt kan få tak på de, billigst mulig.

Iphone vs. murstein

Jeg ble inspirert til å skrive denne saken da jeg leste om tre ungdomsjenter som hadde byttet ut smarttelefonen med en “murstein”, altså en gammel nokia, for å være mer tilstede. Hvordan fungerer hverdagen i 2019 uten en smarttelefon?

I 2018 var det ikke mer enn elleve år siden iPhone sin første lansering, og i dag eier over 85 % av den norske befolkningen en smarttelefon. I sin berømte key note fra 2007 lanserte Steve Jobs iPhonen som en iPod, telefon og en internettkommunikator. Smarttelefonens store revolusjon er plattformens økosystem – populært kalt apper. Hvem som helst kan utvikle apper og dele eller selge dem via Apple Store eller Google Play. Og antall apper har eksplodert. Ett år etter iPhonens lansering var det litt over 23 000 apper i Apple Store. Ti år senere hadde dette økt til 3,2 millioner. I dag er det nesten ingenting vi ikke kan gjøre via mobilen, det finnes en app for alt. Og det er appene og sosiale medier som gjør at vi sitter konstant på mobilen.

Lett tilgjengelig

Alt er et tastetrykk unna og vi bruker ikke lenger hjernen vår før vi absolutt må. Når vi først bruker hjernen blir selv lette ting fra dagen før plutselig litt mer tungvint. Hoderegning har vi fått banket inn på barneskolen fordi dette er noe vi må ha med oss i hverdagen, men selv det enkleste regnestykket blir vanskelig når vi er vant med å sjekke kalkulator-appen.

Vi kjøper billetter til bussen, så sjekker vi om bussen er i rute. Når vi sitter på bussen dobbeltsjekker at vi sitter på riktig buss og hvilken stopp vi skal av på, eventuelt om vi må bytte til neste buss, og om den neste bussen er i rute. Samtidig sjekker vi kartet for å se hvor langt det er å gå til valgt destinasjon, hvor lang tid det vil ta og hvor nærmeste butikk er, så vi kan rekke ølsalget rett før det stenger. Når bussen er forsinket henger vi også på mobilen for å drepe tid og underholde oss selv. En trofast ventekompis som alltid er med.

Alltid ute etter å spare tid

Og med alle disse appene er det nettopp det vi gjør, vi sparer tid og ork. Vi lever i en digital revolusjon der en app kan fortelle oss hvor mye vann potteplanten i vinduet trenger. Og om vi bare laster ned enda en app får vi 10% avslag på handelen, eller en gratis prøvetime på SATS til en verdi av 200 kr. Du er på ferie og har akkurat fryst det perfekte ferieøyeblikket til Instagram profilen din, men det er overskyet. Det hadde jo sett idyllisk ut med blå himmel eller? No worries, det finnes selvfølgelig en app som gjør himmelen blå. Skulle bare mangle.

Penger er alltid et kleint tema, der har Vipps og mobilbank-apper har gjort livet lettere. Økonomisk er det oversiktlig og enkelt, og terskelen er lavere for å kreve inn penger. Du slipper den ukomfortable masingen, du bare sender en request og vipps – ute av verden. Det forutsetter selvfølgelig at den som skylder deg penger har Vipps-appen, eller så blir det samme gamle regla.

Mennesker i rosa klær sykler mat fra hele verden hjem til deg, og leverer på døra – via en app. Om det ikke var bekymringsverdig at vi var late før, er det hvert fall store sjanser for at vi blir det nå. Heldigvis har det også blitt gøy(ere) å trene, alt du trenger er de riktige appene og mobilen som treningskompis.

En avhengighetsskapende elleveåring

Men det er ikke meningen at mobilen skal erstatte en kompis. Smarttelefonen har nå levd i 11 år og den har gjort hverdagen vår betydelig mye lettere på mange måter. Selv om det egentlig ikke var så vanskelig før, så har vi kanskje blitt hakket mer late og for godt vandt. En avhengighetsskapende elleveåring, den siste vi ser på før vi legger oss og den første vi ser på når vi våkner. I 2019 er avhengighet et faktum, sammen med separasjonsangst etter flere timer uten mobil. 

Se opp fra skjermen

Appene som sluker mesteparten av tiden vår er sosiale medier. Sosiale medier er som navnet sier sosialt, samtidig som de paradoksalt nok gjør oss mindre sosiale der vi er.  

Legg mobilen bort litt og se på menneskene rundt deg. Det er fortsatt her og nå som gjelder, ikke hvor mange likes du høster på et bilde. Har du tid så kanskje du får en venn for livet når du spør om hvilken buss som går til Ekeberg istedenfor å sjekke appen. Eller bare smil til en fremmed på gata, det er ikke kleint med blikkontakt – det er kleint å gjemme seg bak en skjerm til en hver situasjon.

Jeg er ikke så voldsomt gammel men jeg liker å tro at jeg er født midt i mellom dette vidunderlige kaoset. Jeg er en såkalt millennial, ung og digitalisert nok til å vite og skjønne, gammel nok til å være bevisst og ta kloke valg. Og det er jeg evig takknemlig for.

Se opp fra skjermen og vær der du er og vær til stede. Mobilen er ikke en kompis.

More from Martine Kolstad

Tips til frilanstilværelsen

Det finnes ikke noen fast arbeidstid, ei arbeidssted. Vi er selvdrevne på...
Les mer