En urolig verden – Nord-Korea

Bilde fra verdensrommet som viser lysrefleksjoner fra den koreanske halvøya om natta. Nord-Korea er stort sett mørkt. Foto: NASA

Korea-konflikten ser aldri ut til å ta slutt. Hvorfor er det så vanskelig å få slutt på denne konflikten som snart har vart i 70 år?

Arven etter stormaktene

Etter andre verdenskrig ble Korea delt i to, med en Sovjetisk og en amerikansk okkupasjonssone. I 1950 startet Korea-krigen som fortsatt ikke er avsluttet. Det er kun inngått en våpenhvile mellom partene.

Totalitær personkultus

Siden Korea-krigen startet har USA hatt 13 presidenter. Det samme har Sør-Korea. Nord-Korea derimot, har kun hatt 3 ledere. For å forstå Korea-konflikten, må man derfor forstå Nord-Koreas ledere.

Nord-Koreas første leder var Kim Il-sung og han satt med makten helt til sin død i 1994. Kim Il-sung var en mester i propaganda. For å kontroll på sin befolkning forseglet han landet hermetisk og gjorde landet til et av de meste lukkede i verden. Deretter gikk han i gang med to ting; fremstille USA som den store fienden og dyrke seg selv som landets store leder.

Propagandaplakat med den evige president Kim Il-sung i sentrum. Foto: Chris Ford

I et samfunn hvor myndighetene kontrollerer all informasjon, vil befolkningen tro på det meste. Hans tanker og ideologi gjennomsyret hele det Nord-Koreanske samfunnet, fra pensum i barneskoler til militæret. Hans ideologi var en blanding av kommunisme, koreansk nasjonalisme og juche – eller selvberging. Sistnevnte skulle føre til hungersnød og massedød og massiv underernæring blant befolkning.

Ikke overraskende fikk Kim Il-sung tittelen “Evig president” etter sin død. Hans sønn, Kim Jong-il, som ledet landet fra 1994 til 2011 var “Evig partisekretær”. I 2011 overtok Kim Jong-ils sønn, Kim Jong-un.

Det Nord-Koreanske lederskapet har som mål, er å unngå innblanding utenifra, undertrykke sin egen befolkning og bli sittende lengst mulig ved makten.

Propagangaplakat for den Nord-koreanske hæren. Foto: John Pavelka
Hvorfor er det vanskelig å finne en løsning?

Ordkrigen har eskalert den siste tiden med uerfarne, impulsive og mannssjåvinistiske ledere i både Nord-Korea og USA. Det er ikke få ganger både Trump og Nord-Koreas unge leder har erklært krig mot hverandre, enten det er på Twitter eller i pressemeldinger.

En fullskala krig er likevel lite sannsynlig. Nord-Korea har i dag en av verdens største hær, atomvåpen og langdistanseraketter. De har 15 000 kanoner og raketter som peker mot Seoul og vil kunne legge byen i ruiner i løpet av minutter.

USA og vesten vil neppe slutte fred med et Nord-Korea bevæpnet med atomvåpen og langdistanseraketter. Kim Jong-un på side er nok smertelig klar over skjebnen til andre diktatorer som oppga sine masseødeleggelsesvåpen og som senere ble invadert eller styrtet. Frykten og masseødeleggelsesvåpen er Kim Jong-uns største forsikring, og den kommer han neppe til å gi fra seg lett.

Skrevet av
More from Anam Javaid

To drink, or not to drink, that is the question

Don’t you drink? But why not? How boring! Whenever socializing in Norway,...
Les mer