En urolig verden – Nord-Korea

Bilde fra verdensrommet som viser lysrefleksjoner fra den koreanske halvøya om natta. Nord-Korea er stort sett mørkt. Foto: NASA

Korea-konflikten ser aldri ut til å ta slutt. Hvorfor er det så vanskelig å få slutt på denne konflikten som snart har vart i 70 år?

Arven etter stormaktene

Etter andre verdenskrig ble Korea delt i to, med en Sovjetisk og en amerikansk okkupasjonssone. I 1950 startet Korea-krigen som fortsatt ikke er avsluttet. Det er kun inngått en våpenhvile mellom partene.

Totalitær personkultus

Siden Korea-krigen startet har USA hatt 13 presidenter. Det samme har Sør-Korea. Nord-Korea derimot, har kun hatt 3 ledere. For å forstå Korea-konflikten, må man derfor forstå Nord-Koreas ledere.

Nord-Koreas første leder var Kim Il-sung og han satt med makten helt til sin død i 1994. Kim Il-sung var en mester i propaganda. For å kontroll på sin befolkning forseglet han landet hermetisk og gjorde landet til et av de meste lukkede i verden. Deretter gikk han i gang med to ting; fremstille USA som den store fienden og dyrke seg selv som landets store leder.

Propagandaplakat med den evige president Kim Il-sung i sentrum. Foto: Chris Ford

I et samfunn hvor myndighetene kontrollerer all informasjon, vil befolkningen tro på det meste. Hans tanker og ideologi gjennomsyret hele det Nord-Koreanske samfunnet, fra pensum i barneskoler til militæret. Hans ideologi var en blanding av kommunisme, koreansk nasjonalisme og juche – eller selvberging. Sistnevnte skulle føre til hungersnød og massedød og massiv underernæring blant befolkning.

Ikke overraskende fikk Kim Il-sung tittelen “Evig president” etter sin død. Hans sønn, Kim Jong-il, som ledet landet fra 1994 til 2011 var “Evig partisekretær”. I 2011 overtok Kim Jong-ils sønn, Kim Jong-un.

Det Nord-Koreanske lederskapet har som mål, er å unngå innblanding utenifra, undertrykke sin egen befolkning og bli sittende lengst mulig ved makten.

Propagangaplakat for den Nord-koreanske hæren. Foto: John Pavelka
Hvorfor er det vanskelig å finne en løsning?

Ordkrigen har eskalert den siste tiden med uerfarne, impulsive og mannssjåvinistiske ledere i både Nord-Korea og USA. Det er ikke få ganger både Trump og Nord-Koreas unge leder har erklært krig mot hverandre, enten det er på Twitter eller i pressemeldinger.

En fullskala krig er likevel lite sannsynlig. Nord-Korea har i dag en av verdens største hær, atomvåpen og langdistanseraketter. De har 15 000 kanoner og raketter som peker mot Seoul og vil kunne legge byen i ruiner i løpet av minutter.

USA og vesten vil neppe slutte fred med et Nord-Korea bevæpnet med atomvåpen og langdistanseraketter. Kim Jong-un på side er nok smertelig klar over skjebnen til andre diktatorer som oppga sine masseødeleggelsesvåpen og som senere ble invadert eller styrtet. Frykten og masseødeleggelsesvåpen er Kim Jong-uns største forsikring, og den kommer han neppe til å gi fra seg lett.

Skrevet av
More from Anam Javaid

En urolig verden – Myanmar

Vi lever i en urolig verden. En av urolighetene som har fått...
Les mer