Uønsket oppmerksomhet en lørdagsnatt

Illustrasjon: Anne Bjørg Vaa
Kjemi, en misforståelse eller seksuell trakassering?

Alkoholen feier over meg som en sval bris.  Jeg står i midten av en folkemengde, musikken vibrerer i brystet og jeg slenger på håret med en løs vrikk i hofta. Med et stort smil svinger jeg meg rundt andres bryst og rumper, og kjenner fremmede kropper hoppe mot min.

Seksuell trakassering
«For at noe skal være seksuell trakassering må oppmerksomheten være uønsket», skriver Likestillings- og diskrimineringsombudet. Men hvor enkelt er det å styre og tolke situasjoner etter x antall enheter, inneklemt i en hoppende gruppe mennesker?

Misforståelse
Det burde være enkelt å forstå at du ikke skal tvinge deg inn i blusen på en jente som tydelig sier nei, eller at du skal fjerne hendene dine fra rumpa til eieren når han dytter deg vekk. Men hva om musikken er så høy at vedkommende ikke hører avslaget? Hva om det er så trangt at du ikke kommer deg noe vei, og personen som holder rundt deg og lar fingrene sine krype nedover ryggen din tror du hopper med av glede? 

Kveldens bytte
Når klokken bikker halv to på natten snurrer jeg meg rundt det jeg oppfatter som andre danseglade mennesker. Jeg tenker ikke på at noen der i flokken ikke setter pris på mitt fravær av respekt for intimsonen. Eller at han jeg har pekt meg ut som kveldens bytte egentlig vil ha seg frabedt lengtende blikk og lett berøring. Hva vet egentlig jeg der jeg står og vrikker med lange fingre?

Hvor går grensen mellom misforståelser og seksuell trakassering, en lørdagsnatt på et knøtt lite dansegulv?

Det jeg oppfatter som flørtende blikk kan jo være en avvisning og når han går ut på dansegulvet kan det være fordi han vil danse, ikke fordi han ønsker kontakt med meg. Hvor går grensen mellom misforståelser og seksuell trakassering, en lørdagsnatt på et knøtt lite dansegulv?

More from Anne Bjørg Vaa

Den deilige, billige og miljøskadelige palmeoljen

Klarer jeg å la hodet styre lysten og ta et standpunkt i...
Les mer