Ufødt Kardashian redder verden fra sammenbrudd

Illustrasjon: Sovei Giæver
Illustrasjon: Sovei Giæver

Nyhetsbildet er en schizofren blanding av ellevill og livsfarlig galskap. Vi står på dørstokken til en atomkrig ledet av “galskapens trone”, men har du hørt det? Kylie Jenner er gravid!

Fokusendring

Det er noe med fokuset som virker litt off. Ikke at hele verden ikke bør lovprise hver eneste lille Kardashian- baby som treffer jordens overflate, men det virker jo strengt tatt som det er ett par andre småting vi trenger å snakke om.

For det ulmer i mosen kan du godt si.

Vi er omringet av maktsyke ledere på alle kanter, som tilsynelatende kjemper om det siste ordet. Resten av verden er bare tilskuere i dette farlige strategispillet, og vi kan ikke gjøre annet enn å omdirigere vår oppmerksomhet til Kardashian-klanen som reproduseres som kaniner, for selv ikke kollapse av angst. Nord Korea forbereder seg på atomkrig mot USA, og verdens mektigste mann er veldig lite hjelpsom i jobben med å “calm the fuck down”. Det er som å se på to hissige femåringer som sloss om hvem som har størst muskler. Begge sliter med selvinnsikten og har stor tro på egne evner. Konsekvensene for en eskalerende konflikt hos våre verdensledere, er jo selvfølgelig ganske annerledes enn for femåringene. I stedet for et brev hjem, blir det servert atombomber til alle. Når utfallet er av dette kaliberet, er det jo langt mer behagelig å fokusere på den gravide Kardashian- klanen.

Twitterpresidenten

Det er ingen tvil om at president Trump har mye på tapeten. Ikke bare er han president i verdens mektigste land, men har også snart verdensherredømme på twitter. Her gir han hvermansen en unik innsikt i en presidents hjernevirksomhet. Enten vi vil, eller ikke. Informasjon, som muligens burde holdes innenfor presidentens rekker, ramler ut på Twitter med verden som publikum. @RealDonaldTrump serverer i gjennomsnitt ti gjennomtenkte meldinger hver dag, og er ikke kjent for å være beskjeden eller subtil i sine uttalelser. Han refser alle som ikke deler hans synspunkt, og bruker mye tid på å kommentere medias forvrengte bilde på “sannheten”. Ellers er han opptatt med å «Make America Great Again». Han leker rullett med atombombe-knappen, og deler tilsynelatende gledelig klassifisert informasjon med russerne. Han bytter ut ansatte like hyppig som vi andre bytter sengetøy, og får ellers tiden, og skattepengene til å rulle med litt golf. Det Hvite Hus har blitt betegnet som en barnehage for voksne, og amerikanerne står målløse og ser på deres president storme frem i verden som en ute av kontroll toddler.

Overlevelsesinstinkt 

Galskapen har nådd astronomiske høyder. Den har nådd så høyt at folk ikke lenger orker å forholde seg til det. Det er litt som å snakke om det som befinner seg utenfor verdensrommet. Det blir for mye å svelge for mannen i gata. Hver dag byr på nye trusler, skandaler eller elleville twittermeldinger. Verden klarer ikke lenger holde følge på hvilken skandale som er størst, og står bare passive på sidelinjen. De fleste av oss velger å forholde seg til alvoret i situasjonen med skylapper for øynene. Vi kan ikke annet enn å omdirigere vår oppmerksomhet til hyggelige nyheter om gravide Kardashians, eller pensjonerte fotballspillere som livnærer seg på å sutre i blogg-og bokform. Det er som alle bare fortsetter å spille pokemon-go, selv om vi befinner oss midt i et minefelt.

@RealGameOfThrones

Verden har blitt sinnsyk. De mektiges kamp om mer makt, og medias kamp om vår oppmerksomhet, får det beste av oss. Det kan nesten minne litt om serien Game of Thrones. At det i hele tatt går an å dra denne parallellen, er jo sjukt i seg selv. Serien, som tar for seg den brutale maktkampen om “jerntronen” som foregår mellom adelsfamiliene, minner jo litt om 2017. Om du bytter ut sverd med sosiale medier, drager med atomvåpen og whitewalkers med klimaendring, er vi jo ganske close. Til og med en mur er vi i ferd med å få.

“Winter is coming”

I “Game of Thrones” kjemper de mektige en vill kamp om tronen, og ofrer ikke den egentlige faren (whitewalkers) en eneste kalori. I 2017 er det heller det faktum at verdens mektigste mann nekter å anerkjenne klimaendringer som en reell trussel, som gnager oss litt i nakken. “Winter is coming” sier de for å understreke alvoret i situasjonen, og referer til årstiden som kan vare en mannsalder og gjøre livet tøft. Serien deler sine adelige inn i hus. Dette er jo heller ikke helt ukjent siden vi sliter med ettermæle av at Trump byttet residens fra Trump Tower til “The White House”. I virkelighetens Game of Thrones, ville Angela Merkel muligens vært en sterk kandidat i rollen som en av de håpefulle “Stark”-barna, mens castingen fortsetter desperat etter andre karakterer som kan gi oss litt håp i et ellers mørkt nyhetsbilde.

Nå sitter vi alle på pinebenken å venter spent på neste sesong, samtidig som vi følger spent med på utviklingen i @RealGameOfThrones med @RealDonaldTrump i spissen. I mellomtiden, kan vi ikke annet enn å takke “The House of Kardashians” for nye tronarvinger, og media for deilige agurknyheter som gjør det mulig å eksistere med nervene under kontroll. Derfor fortsetter alle å spille pokemon-go mens vi følger med på trivielle nyheter fra kjendisverden. Dette er galskap vi kan håndtere. Det hjelper oss med å undertrykke alvoret selv om vi innerst inne håper og ber om at “winter is coming”, forblir en parallell vi ikke kan dra.

 

Skrevet av
More from Siri Bjørgen

Fra surf til søm

Et brudd i ryggen førte Edda til et noe utradisjonelt valg. Hun...
Les mer