TV uten Twin Peaks

Det legendariske introbildet fra Twin Peaks. (c)ABC
Det legendariske introbildet fra Twin Peaks.

Det knyttets mye spenning til lanseringen av kultserien Twin Peaks’ tredje sesong, mer enn 25 år etter at forrige sesong sluttet. Hva er det egentlig med denne serien som fascinerer?

Twin Peaks ble skapt av filmlegenden David Lynch og Mark Frost, og skildrer hendelsene i den på overflaten idylliske småbyen Twin Peaks etter at byens mest populære jente blir funnet drept. Den dyktige og pent sagt utradisjonelle FBI-agenten Dale Cooper hentes inn for å bistå sheriff-kontoret, noe som viser seg å være nødvendig ettersom dette langt ifra er en tradisjonell sak. Prostitusjon og narkotikakriminalitet, mytiske krefter og mørke, overnaturlige vesener introduseres fortløpende.

GIF Drapet på Laura Palmer satte i gang uforutsette hendelser i TV-historien. Fra Twin Peaks.
Creepy småbyer

De som har en viss interesse for TV-mediet og TV-serier, har nok hørt om Twin Peaks, selv om de ikke har sett serien. For en TV-serie som kun gikk i to sesonger rundt 1990 har den fremdeles enorm betydning. Ikke bare på grunn av sin trofaste fanbase, som stadig har vokst i omfang siden da, men også for hva serien har hatt å si for film- og TV-utviklingen i etterkant. Twin Peaks er riktignok beryktet for at de færreste skjønte særlig mye da den gikk over skjermen første gang; var dette krim eller overnaturlig skrekk? Såpeopera eller humor? De overnaturlige faktorene var kryptiske, og langt fra alt ble forklart. Hva mener egentlig den overnaturlige varianten av den drepte Laura Palmer når hun sier «I’ll see you in 25 years»? At den nye sesongen ble laget nå 25 år senere er nok ikke tilfeldig. Mye tyder også på at denne sjangerhybriden var oppskriften som skulle gjøre serien uforglemmelig for ettertiden.

Borte er småbylykken i landlige og fredelige omgivelser. De tilsynelatende perfekte og vellykkede familiene oser av undertrykte følelser. Og hva vet du egentlig om naboene dine?

Bare skildringen av småbylivet skulle bli drastisk endret i tv-serier senere. David Lynch er notorisk kjent for å skildre idylliske småsteder der alskens grums, desperasjon og kriminalitet lurer rett under overflaten. Serier som Veronica Mars, Wayward Pines, Desperate Housewives, og den helt nye Riverdale er åpenbart inspirert av dette. Borte er småbylykken i landlige og fredelige omgivelser. De tilsynelatende perfekte og vellykkede familiene oser av undertrykte følelser. Og hva vet du egentlig om naboene dine? Hvilke kriminelle og mørke hemmeligheter skjuler de? Twin Peaks er fullt av dette, og de fleste karakterene kan knyttes til noe – enten kriminelt eller mystisk.

FBI believes: som i Twin Peaks etterforsker FBI-agentene i X-files overnaturlige fenomener. Her David Duchovny og Gillian Anderson som Mulder og Scully. (c)20th Century Fox Television
Som i Twin Peaks etterforsker FBI-agentene i X-files overnaturlige fenomener.
Hva er det der ute?

De overnaturlige elementene er nok likevel det som har gjort mest inntrykk. Den mytologiske Black Lodge og ansiktet til den krypende skikkelsen BOB har ødelagt nattesøvnen for mange. Hvordan seriens univers kombinerer realisme med overnaturlig skrekk har vist seg å være effektiv underholdning. The X-files, Lost og American Horror Story er tre serier som har tatt dette videre med enorm suksess. Serier der vanlige mennesker (i hvert fall på overflaten) havner i mystiske situasjoner de ikke klarer å forklare. Der noe «der ute» kolliderer med virkelighetsoppfattelsen vår og fyller oss med både ubehag, samtidig som vi ønsker å finne ut mer. Av disse er kanskje X-files tydeligst inspirert; den ene hovedrolleinnehaveren David Duchovny hadde en liten rolle som politiagent i Twin Peaks før han fikk rollen som alien-søkende FBI-agenten Fox Mulder. Likhetene til Dale Cooper er ikke til å unngå, det er åpenbart noe likandes med politifolk som snakker med andre verdener.

Der noe «der ute» kolliderer med virkelighetsoppfattelsen vår og fyller oss med både ubehag, samtidig som vi ønsker å finne ut mer.

Den jevne TV-seer har åpenbart blitt mer fortrolig med merkelige serier siden Twin Peaks kom i 1990. Likevel er det store forventninger til den nye sesongen. Spørsmålet er vel om den klarer å beholde stemningen fra de to første sesongene, og om den beholder interessen nå som det er så mange andre serier å ta av.

Her er navnet på et knippe andre serier for de som ikke kan få nok av Twin Peaks-feelen: The Sopranos, True Detective, American Gothic, Carnivàle, Forbrydelsen/the Killing, Top of the Lake, Les Revenants/The Returned.

More from Jenny Kaikumo Jacobsen

En president for folket?

Macron - ridder i hvit rustning?
Les mer