Trenger du alt du har?

Vi kan glede mange andre med ting som bare er rot for oss. Ta en titt i skuffer og skap, rydd og gi bort til noen som trenger det mer enn deg.

Det er søndag, sola skinner og jeg har ingenting på tapeten. Jeg setter meg ned med kaffekoppen min og vurderer hva jeg skal bruke denne deilige dagen på. Mens jeg sitter her, kikker jeg rundt i den lille leiligheten min, og ser at den er stappfull av masse ting. Ting jeg verken bruker eller trenger.

Syv blomsterpotter
For jeg trenger da virkelig ikke fire forskjellige serviser og tolv forskjellige kaffekopper. Jeg har tre forskjellige typer papptallerkener. Jeg har syv blomsterpotter i alle fasonger og farger og ikke har jeg blomster engang. Jeg har sengetøy som aldri blir brukt og sminke jeg ikke har åpnet. Jeg har to yogamatter, seks par solbriller, liksom tatoveringer og luer i alle verdens farger. Klesskapet mitt renner over av klær jeg ikke klarer å holde brettet. Altså – jeg bruker jo ikke 23 topper, ni jeans og kjoler i alle varianter.

Masse rot
Det ser dumt ut. Jeg er ett menneske som lever på 24 kvm. Jeg trenger ikke, og har ikke plass til mye. Samtidig har jeg masse ting og leiligheten preges av masse rot. Dette må jeg gjøre noe med, innser jeg. Den planfrie søndagen får plutselig noe på tapeten likevel.

Så jeg begynner å sortere: Hva vil jeg beholde, hva kan jeg kaste og hva kan jeg gi bort som andre kan ha glede av. Det jeg vil beholde er ting jeg er glad i. Ting med historie og ting jeg bruker hver dag. Det jeg kan kaste, er ting som er ødelagt, gammelt og slitt. Det jeg vil gi bort, er de tingene jeg ikke bruker og ikke trenger, men som er helt  fine og kan brukes av andre. Det er en liten jente der ute som hadde elsket å fått alt dette.

Bytteboks
På Sagene, der jeg bor, er det en “bytteboks”. En stor, rød treboks med hyller, hvor hvem som  helst kan levere fra seg ting de ikke vil ha eller trenger lenger, for å bytte til seg noe annet.

Jeg pakker med meg det jeg har lagt i gi-bort-haugen, og drar ned til bytteboksen i håp om at det er noen som kan få glede av det som flyter over i leiligheten min.

Denne søndagen ble en mye bedre søndag enn hva jeg hadde planlagt. Jeg oppfordrer flere til å rydde litt i skuffer og skap. Gi det unyttige rotet til noen som trenger det mer. Å gi bort, gir en god følelse og ryddig hjem.

More from Tina Kikut

Skårer mål med synål

Hvordan bygge egen karriere?
Les mer