Tips til frilanstilværelsen

Illustrasjon: Sovei Giæver
Illustrasjon: Sovei Giæver

Det finnes ikke noen fast arbeidstid, ei arbeidssted. Vi er selvdrevne på alle områder – våre egne sjefer, rådgivere og økonomer. Og hvis vi ikke er sultne så stagnerer vi.

Fleksibel arbeidsplass

Arbeidsplassen er uavhengig og fleksibel. De fleste frilansere har satt seg opp et lite hjemmekontor, eller leier fast plass i et kult lokale sammen med andre kreative sjeler. Dette kan føre til mer struktur og mer effektiv jobbing, i motsetning til hjemmekontoret på rommet der både husvask og dansing i undertøyet plutselig kan bli mer fristende enn jobb. Eller så kan du jo alltids ta kontoret på en takterasse i Marokko.

Frilans

Det er en frihet i seg selv å kunne jobbe med noe man er lidenskapelig opptatt av, og den driven det gir deg å jobbe med det er noe for seg selv. I bunn og grunn er det kanskje ikke frilansingen som gjør det, men det at man får jobbe med det man liker. Ofte i kreative yrker lønner det seg å frilanse fordi det er få faste jobber der ute til oss, så det er ikke alltid et valg, mer som den beste muligheten for å kunne jobbe med det man vil. I en bransje som utvikler seg hele tiden, hvor yrkene smelter sammen og arbeidsoppgavene endrer seg, så blir det multitasking ut av en annen verden – men herregud så gøy det er. 

Frihet

Friheten ligger i ordet frilans. Vi jobber når og hvor vi vil – det er fleksibelt. Det er nye mennesker og nye historier hver gang – det er givende. Frilanstilværelsen er fantastisk, men det er ikke for alle, det er for de som har et ønske om frihet og for de som virkelig vil.

Evnen til å ha is i magen når det er store hull i kalenderen, god disiplin og gode forhandlingsevner er viktige egenskaper å ha i bagasjen. 

Vi har ingen som pusher oss eller oppdaterer oss på de nyeste trendene eller teknologien i bransjen, så vi må selv sørge for å henge med i svingene. Vi er selvdrevne på alle områder, og hvis vi ikke er sultne så stagnerer vi. Det finnes lite som heter fredagskvelden fri om vi har et oppdrag på lur, men vi jobber som regel intensivt til vi er ferdige. Så når vi har fri så har vi fri, og for å være helt ærlig så er det ikke det verste å sitte en fredagskveld med bilderedigering, god musikk og litt rødt i glasset. Hvorfor ikke ta jobbhelgen i Barcelona? Ingen som stopper deg.

Her kommer noen snille tips og erfaringer fra en frilansfotograf som stadig lærer noe nytt, både om jobben og seg selv.

 ALDRI MIST MOTET, TENK POSITIVT I DET NEGATIVE.

  • Ja, oppdragene kommer og går, og alle arbeidsgiverne du møter på veien kommer til å være forskjellige. Den ene kanskje bedre enn den andre, men tenk så mye forskjellig du får gjøre, og alle de unike menneskene du møter? Det er læring i en hver situasjon, tenk det. Kontakt tidligere oppdragsgivere (eller nye) og minn dem på at du er tilgjengelig, kom med ideer og forslag til hvordan du kan hjelpe de, vær sulten!

VÆR STRUKTURERT OG MÅLBEVISST

  • Frilanstilværelsen er ikke for alle, mye på grunn av struktur og trygghet. Du er din egen sjef, rådgiver, kollega og økonomiansvarlig, så dette må du takle. Men igjen, finner du en balanse her så er resten bare bagateller. Spør om hjelp! Mennesker er snillere enn du tror. Sett deg realistiske mål! Lag lister over hva du må få gjort og del opp dagene. Det som er så fint er at har du en dårlig dag er det ingen som maser på deg, så om du føler deg mer produktiv kl 9-02 på kvelden, kjør på. Så lenge du leverer konsekvent topp kvalitet og holder deadlines. Du lever av ryktet ditt som frilanser, husk det. 

PATIENCE IS KEY

  • Tålmodighet er nøkkelen, bokstavelig talt. I en startfase er det som regel mye usikkerhet og venting. Et nettverk må bygges for å kunne få oppdrag. Det koster å nettverke, en øl her, fem kaffe der. Så vær tålmodig selv om pengepungen skrumper. Det tar tid, men det er verdt det. Tenk på det som en langsiktig prosess, økonomien ordner seg alltid. For hvert oppdrag du tar kjenner du en driv til å fortsette, og om det går måneder i mellom hvert oppdrag, så hold på det drivet. Husk på hvorfor du startet. The only way is up!

NETTVERK

  • Dette er noe alle kommer til å fortelle deg, nettverk er gull og det er faktisk alt. Du kommer ingen vei uten nettverk, og nettverket kommer sjeldent til deg. Her er det viktig å tenke at alle kan være en potensiell oppdragsgiver, om du er fotograf, skribent, designer eller hva. Alle du møter jobber et sted, og en dag trenger det stedet eller den privatpersonen dine tjenester. Sørg for at de husker deg og at har din kontaktinfo.(tips: man kan aldri ha for mange visittkort med seg). Det finnes potensielle kunder i alle settinger, så legg aldri fra deg jobben din. Gå ut av skallet ditt, smil og vær ydmyk. Ting skjer utenfor komfortsonen, er det ikke det dem sier;)

JOBB HARDT OG EFFEKTIVT

  • Lever kjapt og lever godt. Du er alene (som regel), og sluntrer du unna eller drøyer ting, får du ikke flere oppdrag. Så enkelt er det. Om du gjør en dårlig jobb sprer det seg like fort som om du hadde gjort en god jobb, og jobber du visuelt kan alle se det. Oppretthold et godt rykte og en god arbeidsmoral, vær effektiv og jobb hardt. Som fotograf har du et uttrykk, vær tro mot det. Noen ganger vil arbeidsgiver bare ha en fotograf de har hørt fine ting om og som leverer, andre ganger vil de ha deg for ditt uttrykk og din stil. Som i alle andre yrker så er det kunden som bestemmer, men de har bestilt inn deg, så se din verdi og vær stolt av det du gjør. Det er ditt håndverk, og det er faktisk jobben din.

LYKKE TIL!!☺?

More from Martine Kolstad

Vaffel på fulltid

Bak et av busstoppene på Harald Hårdrådes plass er det et stort...
Les mer