Ti tips for reparasjoner

Reparasjoner
Foto: Karoline Hippe. Et av tipsene på listen er at du kan lære å reparere via fiksefester og reparasjonskaféer.

Er det mulig at det du tenker på å kaste kan repareres? Vi har samlet flere tips som kan være nyttige om en gjenstand ikke fungerer.

Lær av andre

1. Flere steder i landet kan du lære å reparere ting gratis samtidig som du møter nye mennesker.  I Oslo kan du reparere elektronikk på fiksefester via Restarters , reparere tøy via Omstillingskafe (Omstilling Sagene på facebook), og sykler via Sykkelkjøkkenet.  I Bø og Landås i Bergen har de også startet reparasjonskafe. Finnes ikke noe slikt i din by? Kanskje du kan være den første til å starte det.

Gjør det selv

2. Ifixit.com er en reparasjons-wikipedia hvor du kan finne reparasjonsmanualer for over 7000 produkter som personer har lastet opp. Her kan du også finne linker til sider for å bestille deler. Kaja Ahnfelt i Restarters Oslo har forsøkt dette i forbindelse med reparasjon av elektronikk, og kan fortelle at manualene har fungert bra.

3. Naturvernforbundet har startet tavarepadetduhar.no. Her finner du flere tips til å reparere ting.

Bruk Sugru

4. Sugru er et stoff som kan formes tilnærmet som plastilina og kan hjelpe deg i mange reparasjoner. Forbrukerrådet hadde en test av produktet i 2013. På sugru.com kan du finne flere bruksmuligheter.

Kan du få eiendelen din reparert av andre?

5. Mange klesmerker reparerer tøy som er ødelagt. Sjekk ut denne artikkelen  fra Fremtiden i våre hender for å finne noen av dem. Det finnes flere enn disse så spør i butikken der du har kjøpt varen for å høre om de tilbyr det.

6. Ved fabrikasjonsfeil har du klagerett på klær i fem år. Dette kan da ikke gjelde slitasjeskader som gjelder vanlig bruk. Her står det mer om det.

7. Har vaskemaskin eller andre hvitevarer streiket? Så lenge dette ikke skyldes klare brukerfeil er det vanlig at leverandøren fikser reparasjon hjemme hos deg. Dermed trenger du ikke frakte tunge varer langt for å få det reparert. Les mer her

8. Skal du ut og stå på ski? Om du har fått skade på skiene dine tilbyr de fleste skidestinasjoner reparasjon av dette på verkstedene sine. Skistar er et eksempel på en aktør som tilbyr det på Trysil og flere andre destinasjoner.

Mobil og nettbrett

9. Tidligere nevnte Ifixit har også en liste over hvilke mobiler som er enklest å reparere utifra høyest “Smartphone Reparability Score.” Det anbefales å velge en mobil som har god score på denne listen.

10. Conmodo er blant Skandinavias ledende serviceaktører innen mobiltelefoni og småelektronikk. De har nå startet  landets første autoriserte “Walk-in”- butikk i Oslo og satser på å starte opp flere etterhvert. Conmodo Walk-In skal korte ned ventetiden ved reparasjoner kraftig og tilbyr også opplæring i riktig bruk av mobil, PC, nettbrett og forskjellige applikasjoner. Les mer om dette her

 

More from Stig Mass Andersen

Du er god nok som du er

Du trenger ikke forandre deg fullstendig selv om et menneske nær deg...
Les mer