Ti ingredienser – fem middager

HELDIGVIS har fokuset på matsvinn ført til en nedgang i antall kilo mat som blir kastet. FN sier likevel at 1/3 av maten som blir produsert ender opp i søpla før den blir spist. Å produsere mat tærer på klimaet, i tillegg handler det om et stort etisk spørsmål. Hvordan kan vi kaste så mye mat når det går så mange sultne barn i verden?

Men det er vanskelig. I en travel hverdag velger man ofte det enkleste, og på studentbudsjett fokuserer man på å handle smart og billig. Plutselig har brødet ligget en dag for lenge, eller rømmen stått åpen i tillegg til å ha gått ut på dato. Vi i A3mag skjønner, og vi er i samme båt. Derfor har vi funnet frem til ti ingredienser som holder til fem middager. Dette hindrer matsvinn, er godt for lommeboka og når du vet hva du skal ha til middag sparer du også en god del tid.

Hva er galt med å kaste gammel mat?

I Norge i dag kaster vi 42,6 kg mat per innbygger, per år. Det høres kanskje ikke så innmari mye ut, men til sammen utgjør det flere hundre tusen tonn SPISBAR mat. Det er verdt å nevne igjen at vi har opplevd en stor nedgang de siste fire årene. Apper som TooGoodToGo, praksisen med halvpris-kurv på butikkene og programmer som NRKs Matsjokket har hatt en effekt. Men vi må jo kaste gammel mat? Jo, men hva om du kunne spist opp maten før den ble gammel? I en husholdning består måltidsrester alene for 32 % av maten som kastes.

Med disse oppskriftene håper vi å komme i null. Ikke lag mer mat enn du trenger, eller hvis du gjør det, ta det med til lunsj dagen etterpå. Bruk opp råvarene med kort holdbarhetstid og husk at holdbarhetsdatoen er en veiledning, ikke en lov. Vi håper flere vil tenke seg om to ganger før de drar på butikken, og tenk da gjerne på hva du allerede har hjemme. Kan du lage noe ut av det?

De ti ingrediensene

Det er vanskelig å lage variert middag med så få ingredienser, tenker du sikkert. Tja. Våre fem oppskrifter inneholder to middager med kylling, to med laks og én vegetar. De baserer seg på enten ris eller pasta, og inneholder gode, mettende grønnsaker. De ti ingrediensene er:

– Kyllingfilet
– Laksefilet
– Creme Fraiche
– Kremost (kjøp gjerne med kryddersmak om ønskelig)
– Grønn pesto
– Cherrytomater
– Brokkoli
– Champignon
– Fullkornspasta
– Ris

I tillegg regner vi med at du har basisvarer som salt, pepper og stekeolje hjemme fra før.
Flere enn én? Ris, pasta og pesto holder til flere, men resten må det kjøpes mer av.

Kylling- og tomatgryte m/pasta og pesto

1 Kyllingfilet
Ca. 2 dl ukokt pasta (skruer)
2,5 ss Creme Fraiche
1 ts pesto
1 stor håndfull cherrytomat

Skjær kylling i strimler og stek kjøttet i en stekepanne.
Kok pasta som anvist på pakken.
Kutt cherrytomatene.
Bland pasta, kylling, creme fraiche, pesto og cherrytomat.
Krydre etter ønske.
NYT!

Ovnsbakt laks med kremost, tomat-ris og brokkoli

1 laksefilet
1 halv pakke kremost
Ca. 1 dl ukokt ris
1 stor håndfull brokkoli
1 liten håndfull cherrytomat

Sett stekeovnen på 200 grader.
Legg aluminiumsfolie i bunnen av en ildfastform.
Kutt brokkoli og legg i bunnen av forma.
Legg laksefileten på brokkolien og smør fisken med litt over halve kremosten.
Krydre etter ønske.
Pakk sammen aluminiumsfolien med innholdet inni.
La forma med laks og brokkoli stå i stekeovnen i ca. 40 minutter.
Stek risen som anvist på pakken.
Finkutt cherrytomatene.
Bland cherrytomater, resten av kremosten og risen sammen.
Ta fisken ut av ovnen når fisken er gjennomstekt, pass på så den ikke er for tørr.
Dander på et fat og NYT!

Kremet pasta med champignon og cherrytomat

Ca. 3 dl ukokt pasta (skruer)
1 halv pakke kremost.
1 ½ champignon
1 håndfull cherrytomat
Litt brokkoli til pynt

Kok pasta som anvist på pakken.
Kutt sopp og cherrytomat.
Stek soppen lett i en stekepanne (kan sløyfes).
Bland pasta, kremost, sopp og cherrytomat.
Krydre etter ønske.
NYT!

Pestomarinert kyllingfilet med ris og brokkoli

1 Kyllingfilet
Ca. 1 dl ukokt ris.
2,5 ss pesto
1,5 ss creme fraiche
1 håndfull brokkoli

Marinér kyllingen i pesto, stek den på middels varme til den er gjennomstekt.
Kok risen som anvist på pakken.
Kok opp vann og la brokkolien trekke i 1-2 minutter. Den skal akkurat rekke å bli skikkelig grønn.
Bland risen med creme fraichen, tilsett også litt pesto hvis ønskelig.
Dander ris, kylling og brokkoli på tallerkenen og NYT!

Kokt laks med pasta, brokkoli og champignon

1 laksefilet
2 ss creme fraiche
Ca. 2 dl ukokt pasta (skruer)
1 håndfull brokkoli (husk at stilken også er spisbar)
1 ½ champignon

Kok pasta som anvist på pakken.
Kutt brokkoli og sopp.
Kok opp vann og la laksen trekke til den er gjennomkokt, legg den på et skjærebrett og skjær fisken i små biter.
Kok opp vann og la brokkolien trekke i 1-2 minutter. Den skal akkurat rekke å bli skikkelig grønn.
Stek soppen lett i en stekepanne (kan sløyfes).
Bland sammen, pasta, laks, brokkoli, sopp og creme fraiche.
Krydre etter ønske.
NYT!

Tips

Kanskje har du allerede flere grønnsaker eller spennende krydder stående hjemme? Du trenger ikke å følge oppskriftene slavisk. Lek deg litt og tilsett ingredienser du liker og mener passer godt sammen med resten.

Les mer her:

https://www.miljodirektoratet.no/globalassets/publikasjoner/M1016/M1016.pdf

http://www.ntfe.no/i/2019/2/tfe-2019-02b-1395

https://www.spisoppmaten.no/

More from Inga Vinje Engvik

Hold kjeft og ta deg en pepperkake!

Det er ingen som prøver å ta fra dere jula, så vær...
Les mer