Spiste seg frisk fra sykdom og depresjon

Bilde: Anja Kristiansen

Anja Kristiansen var i flere år regelmessig inn og ut av sykehus. På et tidspunkt var hun så dårlig at hun ikke engang kunne stå på egne ben. I dag er hun frisk og rask, med mer energi enn noen sinne. Hvordan er dette mulig? Anja mener svaret ligger i kostholdet hennes.

Når alt ikke er som det skal være

Du vet den følelsen – den lille stemmen inni deg, som forteller at ikke alt er som det burde være? Danske Anja gikk rundt med denne følelsen i flere år. For seks år siden, kun 21 år gammel, overlevde hun et svært alvorlig tilfelle av kyssesyken – og stemmen var klarere enn noen gang. Friskmeldt på papiret betydde ikke frisk i virkeligheten, og Anja gikk inn i en dyp depresjon. Hun hadde også vært deprimert tidligere, men ikke som dette.

Mamma fortalte meg at jeg ikke var den samme etter kyssesyken. Det er jo sant, jeg gikk på det mørkeste rundt med selvmordstanker, sier hun.

Los Angeles

Legene mente at årsaken til depresjonen var en medfødt cyste i hjernen, på størrelse med en liten knyttneve. Om dette var svaret visste hun ikke, hun ville bare komme seg vekk. Flykte fra alt det vonde og starte et nytt liv. Løsningen ble å flytte fra København til Los Angeles – drømmenes by. Det første halve året i Los Angeles endret alt. Hun opplevde at hun fikk livet tilbake.

– Jeg blomstret sosialt, og ble mer utadvendt! De vonde tankene ble mindre, og jeg fikk meg nye venner. Jeg begynte å leve livet som en normal ung voksen, sier hun.

Anjas historie kunne sluttet her, som en solskinnshistorie om hvordan endret klima, varmere vær og ny selvtillit fikk problemene til å forsvinne. Men selv om Hollywood-filmene ofte ender slik, er ikke alltid den virkelige verden like medgjørlig. Problemene startet på ny. Hun begynte å besvime regelmessig. Å våkne opp i ambulanser, som venner og bekjente hadde ringt til i fortvilelse da hun plutselig falt om helt uten forvarsel, ble nesten en vane. Den tredje gangen hun besvimte var hun innlagt i fem uker, på tre ulike sykehus. Legene ville operere hjernen hennes, da de enda en gang mente at cysten var årsaken til plagene. Anja nektet.

Kroppen ville gi opp

Ukene gikk, og symptomene ble verre. Om natten hadde hun vanskelig for å sove.

– I flere år kunne jeg nesten ikke fungere. Jeg hadde veldige smerter i ben og rygg, hjernen funket ikke og alt var blurry. Hukommelsen sviktet, og jeg hadde ingen krefter, forteller hun.

Blodprøvene hun tok hos legene var dårlige, og hun ble advart mot å presse kroppen fysisk. I alle år hadde hun trent masse, og løpt flere ganger i uken. Nå fortalte legene henne at hun kunne risikere å få hjerteinfarkt hvis hun dro ut på løpetur.

– Jeg gikk også veldig mye opp i vekt, selv om jeg omtrent ikke spiste, sier hun.

Hun begynte å lese seg opp på studier foretatt av forskere og eksperter innenfor funksjonell medisin.

– Jeg husker jeg satt ved kjøkkenbordet, og leste om kosthold. Om hvordan alt i kroppen har en sammenheng, og hvor stor rolle maten du spiser utgjør for hvordan du føler deg, sier hun.

Overbevist om at kostholdet hennes var en del av årsaken til at hun følte seg dårlig, kastet hun ut omtrent all mat hun hadde i leiligheten. Deretter begynte Anja på det hun refererer til som «eliminasjonsdietten», hvor hun kuttet ut alt av gluten, sukker, soya, melkeprodukter og syntetiske stoffer – for å nevne noe.

Bilde: Anja Kristiansen
I dag følger Anja Paleo-dietten, proppet med grønnsaker, fisk, og gressforet kjøtt for å nevne noe.
En ny start

Anja følte ikke lenger at Los Angeles var den samme byen hun hadde hatt sin lykkelige start i bare noen få år tidligere. To år etter hun hadde reist til Los Angeles, flyttet hun derfor til New York. Her endret hun kostholdet dramatisk, og spiste enda sunnere enn før. Blant måltidene var det laksesalat til frokost hver dag, med agurk, laks stekt i kokosolje, og avokado. Noen ganger med grønne bønner og asparges til. Hun fikk det bedre. Langsomt introduserte hun nye matvarer i kostholdet igjen.

De første tre månedene i New York gikk hun ned rundt 15 kilo, til tross for at hun spiste mer enn før. Forskjellen var hva hun spiste. Ukene ble til år, og Anja fortsatte sitt strenge matregime.

– Alle mageproblemene mine forsvant da jeg byttet diett, og nå var hverdagen full av energi, forteller hun.

Hverdagen der det å kaste opp, ha konstant vondt i hodet og ingen krefter var normalt hørte fortiden til.

Bilde: Anja Kristiansen
Selv om Anja for det meste spiser grønnsaker, kjøtt og fisk, betyr ikke dette at hun ikke vet å kose seg innimellom!
Overbevist om at kostholdet var nøkkelen

Det var ikke bare selvfølelsen som kom tilbake, prøvene hos legene underbygde det hun trodde. Før hadde Anja tatt vitaminer og mineraler som kosttilskudd ved siden av maten hun spiste, og blodprøvene hennes var ekstremt dårlige. Nå, uten ekstra tilskudd, var prøvene på andre siden av skalaen.

– Jeg husker legen så forbauset på meg, og sa «what have you done?». Ikke en gang profesjonelle atleter hadde disse resultatene, sier hun.

I dag er Anja fortsatt frisk, og dedikerer hverdagen til å hjelpe andre i tilsvarende situasjoner. Hun mener vi ikke lærer nok om kosthold og helse i dag, og at det faktisk er mulig å spise seg til vesentlig bedre helse.

Ikke bare det, hun er overbevist om at depresjonene hun hadde som ung også til dels skyldes at hun før spiste det hun selv refererer til som et spøkelsesaktig kosthold. Med dette mener hun at maten hun spiste før ikke tillot henne å leve, men kun å eksistere som et skall av seg selv. En hverdag der ubehag og smerter ble «normalt». Hun vil aldri tilbake.

– Ved å endre dietten min fikk jeg en ny sjanse, og jeg vil spre budskapet og hjelpe andre, sier hun.

 

Skrevet av
More from Kristin Skolem

5 tips til fyldigere skjegg

Vinteren er i anmarsj, hvilket kan bety at både hud, hår og...
Les mer