Speilvendt rasisme

Foto: Adam Jones
Rasisme blant sine egne.

Ironisk nok er ikke mørk hud vakkert for mange mørkhudede. Dette er rasisme fra og blant sine egne, som dessverre er vanlig i store deler av verden.

For noen uker siden ankom jeg Pakistan. Under hele oppholdet har jeg blitt minnet om samfunnets besettelse av hudfarge. Lys hud er fint, mørk hud er ikke det. Så sterk er denne besettelsen at et gammelt ordtak sier: Gutter skal bedømmes etter hvor god jobb de har, jenter skal bedømmes etter hvor lyse de er i huden.

Et historisk perspektiv

Besettelsen av lys hudfarge er ikke et pakistansk fenomen. Dette synet finner man i store deler av Asia og til og med i Afrika.

Imidlertid er det mye som tyder på at mørk hud ble foretrukket i oldtidens India. Når dette endret seg er vanskelig å si. Likevel er det mye som tyder på at besettelsen med lys hud er et resultat av kolonitiden. Britene skal visstnok under kolonitiden ha sagt at «Var det ikke for deres hudfarge, ville sør-indiske kvinner være vakre”. Dette er en tankegang som tydeligvis har satt seg også hos de lokale.

For mange er mørk hud også et tegn på fysisk utendørs arbeid, noe som hører til lavstatus yrker. Er man lys i huden, oppholder man seg mer innendørs. Hudfarge representerer dermed et klasseskille for mange.

Et massivt problem

For meg er ikke denne besettelsen kun trist, men også rasistisk. Og problemet er massivt. Det snakkes mye om rasisme i vesten, men denne formen for rasisme mellom «mørkhudede» får liten oppmerksomhet.

Produkter for å gjøre huden lysere i et supermarked i byen Lahore i Pakistan.
Foto: Anam Javaid

I mine øyne ligger ikke problemet kun i synet, men også hvor stuerent dette synet er. Man finner knapt noen reklameplakater med mørkhudede kvinner her i Pakistan, eller i Asia generelt. Man finner faktisk det motsatte overalt. Kvinner blir konstant overøst med reklame om hvordan de kan bli lysere i huden, enten det er gjennom såpe eller krem. Problemet er at skjønnhet sidestilles med hudfarge. Dette er rasisme satt i system.

TV-reklame i Pakistan for å gjøre huden lysere på 7 dager. Foto Anam Javaid

På mange måter kan dette synet minne litt om mange nordmenns ønske om å bli sommerbrun. Gresset er alltid grønnere på den andre siden. Man streber etter det andre mener er fint.

Små endringer

Det er ikke uvanlig at kvinner med mørk hudfarge utvikler mindreverdighetskomplekser på grunn av sin hudfarge. Det er rapportert om både selvmord og selvmordsforsøk, ikke minst i India, som følge av mobbing på grunn av mørk hudfarge.

Det er heldigvis tegn til endring. Noen lesere vil kanskje huske «Dark is beautiful»-kampanjen for noen år tilbake i India, hvor aktivister startet en bevegelse for å bukt med dette synet. Slike kampanjer er viktige for å sette søkelys på problemet. Allikevel sitter den gamle holdningen i ryggmargen hos mange, og det vil dessverre ta lang tid før en reell endring kan skimtes i denne sørgelige tradisjonen.

Foto Adam Jones: Link

Skrevet av
More from Anam Javaid Les mer