Snekring versus strikking

Når hyttesesongen kommer tas ofte både strikketøyet og hammeren frem. Hvilken av disse hendige aktivitetene er den mest nyttige?

Her om dagen var jeg på besøk på hytta til et vennepar av meg. Rett før vi skulle spise hadde mannen i huset satt igang med å sette sammen et utemøbel. Dette gjorde at den kvinnelige parten i forholdet laget det meste av middagen. Da vi skulle rydde av bordet begynte jeg automatisk å hjelpe til, mens kameraten min gikk ut for å fortsette på snekkerprosjektet sitt.

Da sa madammen hans til meg: “Tusen takk for at du hjelper til uten at jeg må spørre. Det blir ofte jeg som må være i forkant og lage maten. Han tenker sikkert at det han skal gjøre ute er viktig, men for meg betyr det mye å strikke. Jeg ønsker å bli ferdig med det jeg driver med”.

Kanskje er det egentlig absurd å sette disse to aktivitetene opp mot hverandre, men årsaken til det er at jeg vet hva svaret mitt har vært helt frem til nå. Strikking er kos og moro, mens snekring er noe som må til for å vedlikeholde. Men er det alltid slik?

Ta den situasjonen jeg er i gang med å skissere. Hun ønsker å gjøre ferdig strikketøyet sitt da det er et klesplagg som noen i familien skal få. Han vil sette sammen utemøbelet for at de skal kunne ha mer å sitte i utendørs. Grunnen til at jeg har tenkt strikking er mindre viktig er fordi man like godt kan kjøpe klær i butikken. Men det er jo noe spesielt med å få noe som er gjort av andre. Da det kommer til sofaen, så kan man jo også kjøpe denne ferdig montert. Men fordi mannen i huset synes det er gøy å sette sammen saker kjøper han den i deler. Akkurat som med garn og strikking.

Dette er en så ny problemstilling for meg da jeg hele tiden, kanskje i kraft av å være mann selv og at vi forventes å kunne snekre, har tenkt at snekkerarbeid er viktigere. Men satt i lys av at jeg hverken bedriver den ene eller den andre aktiviteten – hvilken har størst nytteverdi for det moderne mennesket anno 2017?

More from Stig Mass Andersen

Ti tips for reparasjoner

Er det mulig at det du tenker på å kaste kan repareres?...
Les mer