Smil og verden ler tilbake

Joker: Warner Brothers / American Psycho: Universal Studios

Joker (2019), samfunnets bunn. American Psycho (2000), samfunnets topp. Forskjellige verdener, samme avgrunn. OBS! Inneholder spoilere for begge filmer.

Selv om American Psycho og Joker foregår i hvert sitt univers, så er det mer som knytter dem sammen. De fleste vil trolig kjenne igjen mr. Bateman som Bruce Wayne fra Nolans trilogi. Og så har vi karakteren Paul Allen spilt av Jaret Leto som fikk prøve seg som Jokeren i Suicide Squad (2016).

Begge filmene ser gjennom hovedpersonene øyne, som viser seg, i løpet av filmen, å ha en begrenset pålitelighet. For det er enkelte scener som åpenbart er rent fantasi. F.eks Arthurs forhold til hans nabo Sophie (Zazie Beetz), som viser seg, gjennom en Fight Club montasje, å være kun i hode på Arthur. I American Psycho så har vi blant annet scenen hvor Patrick skal ta ut penger fra en minibank, han plukker opp en katt og på skjermen står det «Feed me the cat».

Alt i hode?

Hvis disse scenene åpenbart kun er i hodet på hovedpersonene, da kan vel alle de andre scenene være det også? Ikke umulig, men kan man være sikker? Denne narrative upåliteligheten gjør det uansett problematisk å gi dem en diagnose, men jeg tror det er en ganske stor enighet for de begge har sine former for antisosiale lidelser.

Den nærmeste diagnosen er pseudobulbar affect (PBA), som Arthur lider av. Det blir ikke nevnt i filmen direkte, men skuespiller Joaquin Phoenix har fortalt i intervjuer at dette er en del av Arthurs lidelser. PBA er en nevrologisk hjerneskade som fører til at det er en dissonans mellom emosjoner og de fysiske reaksjonene. Man kan f.eks gråte når man er glad eller le når man sint eller frustrert. Men det er tydelig også andre ting Arthur lider av, men eksakt hva, er vanskelig å si.

80 / 80

Sammenlignet med Patrick, er det både likheter og ulikheter. Både når det gjelder deres mentale helse og deres forhold til samfunnet. Enkelte vil kanskje si at det flere ulikheter enn likheter, og det er sikkert riktig. Man kan si at Bateman og Fleck befinner seg på hver sin side av den sosioøkonomiske mynten. Det er ikke bare hvor de befinner seg på den sosiale rangstigen, men også når.

Begge filmene foregår på hver sin ende av 80-tallet, Joker er satt i 1981 hvor USA fremdeles satt fast i den økonomiske hengemyra fra 70-tallet, mens American Psycho foregår i 1988 når økonomien var på god vei opp.

Hva har man arvet?

Når det gjelder likheter, så er begge så og si født på sin plass. Det blir nevnt tidlig i filmen at Bateman er der han er i dag på grunn av familien, spesifikt sin far. Det er også ganske tydelig at Arthur har levd i fattigdom hele sitt liv.

Denne artikkelen er hovedsakelig fokusert på filmen American Psycho, men filmen er basert på en bok under samme navn, skrevet av Bret Easton Ellis En interessant detalj fra boken, er at moren til Patrick er innlagt på et sanatorium. Dette er da er en annen ting Patrick deler med Arthur, en mentalt ustabil mor. Dette fører da til spørsmålet: Blitt sånn eller født sånn?

I Joker får vi vite at Arthur har blitt adoptert og at han ble misbrukt som liten. Blant annet skal han fått en svært alvorlig hodeskade. Dette er åpenbart ment som årsaken til at Arthur har PBA, men det er også mulig at den generelle mishandling i tillegg til hodeskaden kan være en årsak til Arthurs andre mentale lidelser, men ikke nødvendigvis.

Ut i fra filmversjonen alene, så kan man si at det er miljøet Patrick befinner seg i som er årsaken. Spesielt hvis man ser det i sammenheng med NRK-serien Exit. Men før Ellis skrev American Psycho skrev han Rules of attraction som også har blitt filmatisert under samme navn. Her møter vi Patricks lillebror Sean. Sean har en god del av de samme antisosiale trekkene til sin eldre bror, men på et mer relativt mildere nivå. Så er det noe som går i familien?

Alle vil ut, noen før, andre siden

Uansett er både Arthur og Patrick fullt klar over at deres handlinger ligger noen hakk utenfor det de flest ville beskrevet som normalen. Det blir gjort klart tidlig i Joker, at Arthur ønsker å være normal og han er tydelig bekymret for at han ikke lenger vil kunne få tak i medisiner. Ved filmens slutt har han innsett at samfunnet ikke bryr seg, og gitt slipp på ideen om det normale og omfavnet galskapen.

For Patrick går det motsatt vei. I det vi møter ham i starten av filmen, får vi vite at han i over lengre tid har hatt en blodig nattlig hobby, som nå ser ut til å flyte over til dagen. Han er fullt klar over at dette ikke er normalt, men ser ikke ut til bry seg. Men mot slutten så renner begeret over og han prøver å tilstå sine synder overfor sin advokat i håp om å bli straffet.

Men alle veier fører inn

Men advokaten tror det hele er en spøk og i tillegg så virker det som om alle sporene etter Patricks nattlige hobby har forduftet. Var alt i Patricks hode? Eller har han en usynlig beskyttende hånd? Tidlig i filmen nevner Patricks forlovede, Evelyn (Reese Witherspoon) at hans far eier selskapet han jobber for. Kanskje familiens rykte er viktigere enn sønnens mentale helse?

Filmen ender med at Patrick innser, i likhet med Joker, at det er ingen vei ut. Vi vet at Gotham ikke blir et bedre sted etter opptøyene. Vi vet at byen vil forbli korrupt. Vi vet at det vil føre til Batman, som vil føre til en endeløs spiral av skurker i kostymer. Arthur Flecks handlinger er ikke en exit.

Joker: Warner Brothers / American Psycho: Universal Studios

More from Christopher Kjølberg

VR Beyond Gaming

VR forbindes hovedsakelig med spill, men det har potensiale som mange kanskje...
Les mer