Scenen gir tilstedeværelse

Jonas Granly og Stig har spilt sammen i mange år i ulike bandsammensetninger.

Stig Mass Andersen har alltid elsket språk, musikk, og sceneuttrykk. Han har nå funnet arenaer hvor han kan kombinere alt dette.

Klasserommet ble også en scene

Stig vokste opp i Fredrikstad og begynte tidlig med musikk gjennom trompet i korps. Etterhvert ønsket han å spille et instrument som var mer anvendelig. Dermed kjøpte han seg gitar og startet band. Dette ble hans første møte med scenen. Et band han tidlig forsøkte å lære låter på gitaren var Metallica, og han ble storfan av dem. Såpass at han sammen med endel andre langhårede venner alltid visste når den neste utgivelsen kom ut.

«Favorittfaget mitt på skolen var norsk. Klasserommet i norsktimene ble en ny slags scene hvor medelevene og lærer ble publikum, og jeg stilte meg opp for å lese egne stiler. Jeg spesialiserte meg på kåserier, og et eksempel på et kåseri var om bussturen hjem fra skolen. Dette tok for seg urettferdigheten i at jeg måtte reise meg for gamlinger. Jeg hadde jo vært på skolen med stor sekk, mens de gamle hadde drevet dank i et pensjonistliv hele dagen. Det var morsomt å få klassen til å bryte ut i latter gjennom slike temaer.»

Seriøse hensikter

Noen år etter videregående flyttet Stig til OL-byen Lillehammer for å studere til bachelor i Reiselivsfag. Her valgte han også å underholde klassekameratene, blant annet i form av å stille som hulahula-danser med bar mage, bastskjørt, og vrikke nedover trappen i auditoriet under et skoleprosjekt. Dessverre finnes ingen kjente videoopptak av den hendelsen.

«Det var egentlig her jeg startet mitt første virkelige band. Vi fremførte låter med norske tekster. Andre band jeg hadde spilt i bar preg av at vi kun gjorde det for moro, mens dette ble startet med mer seriøse hensikter. En av de beste kveldene i Lillehammer var da jeg, sammen med Musikkgruppa på Høgskolen, arrangerte bandkveld, og bandet mitt AlligatorX avsluttet kvelden. Det kunne høres alt fra satanistrockere med superjoviale introduksjoner av låtene sine, til en kar fra Etiopia som spilte reggae på sitt språk.»

Hopper i vanndammer og kunstuttrykk

Stig har en diagnose som bipolar. Noe som førte til manier med høye topper, hvor han opplevde seg som sentrum av verden, for så å gå over i dype depresjoner. Et eksempel på en manisk episode er da han dro til Stortinget fordi han mente at kulturministeren burde hjelpe ham med platekontrakt. Stig har hentet mye lærdom av det han har opplevd. Både når det kommer til å leve et godt liv som frisk, som han har gjort lenge, men også innenfor det kreative. Den intense tilstedeværelsen som han hadde i mani er noe han søker i alle kunstneriske uttrykk, i mer kontrollerte former. Kicket å stå på en scene kan sammenlignes med rushet Stig fikk i en mani.

Les om bipolaritet her

«Gjennom å lære å leve igjen med bipolariteten har jeg også privat fått en sterkere tilstedeværelse, og nyter at folk rundt opplever meg som en stødig kar. Jeg passer rett som det er niesen min på 2 og ½ år, og har en fordel av å være like barnslig som henne. Vi har en felles interesse når det kommer til å hoppe i vanndammer.»

Sulten på å bli bedre

Han har lært veldig mye av alle disse erfaringene. Derfor ønsket han en arena hvor han kunne få med sin lidenskap for sceneuttrykk og språk, og han kunne uttrykke det han har opplevd. Dette har kulminert i Bipolar Superstar, som er et band, bok, og et foredrag om veien tilbake til arbeidslivet. Nå vil han ta med seg det han har erfart inn i A3mag.

Les om Bipolar Superstar på Facebook

«A3mag ser jeg som en fin mulighet til å bli enda bedre til å skrive, og jobbe innen et miljø med flere som er sultne på å bli gode på det. Det er et annet fag enn å skrive bok eller låttekster, men likevel en videreutvikling av tidligere erfaringer. Jeg har allerede kranglet med A3mag-kollegaer fordi de pusher meg. Så takket dem etterpå for at de gjorde akkurat det.»

More from Stig Mass Andersen

Kaste eller reparere?

Restarters Oslo arrangerer Fiksefester. Her kan du både møte nye mennesker og...
Les mer