#Rockesokk = #menneskeverd?

Foto: Jenny Kaikumo Jacobsen

Sist tirsdag, altså 21. mars, var FNs verdensdag for Downs syndrom. Dagen blir markert med å tydeliggjøre mangfold og likeverd i samfunnet. Men vet du hva du egentlig delte på sosiale medier, og på vegne av hva og hvem?

Norsk nettverk for Down syndrom (NNDS) en kampanje som oppfordret folk til å ta på seg ulike sokker denne dagen i støtte for mennesker med Down syndrom. Deres arbeid synes jeg er viktig å støtte. Men merkelig nok hadde stiftelsen Menneskeverd en helt lik kampanje, under navnet Rockesokk.no, en adresse som leder til Menneskeverds nettside i stedet for til NNDS. Menneskeverd oppfordret også til å dele bilder av sokker i forskjellige farger og mønstre på sosiale medier. Kampanjen spredde seg som ild i tørt gress, og på flere sosiale medier kunne man se bilder av de fargesprakende fotplaggene, mange med emneknaggene Rockesokk og Menneskeverd. Men vet folk hva de implisitt støtter når de bruker Menneskeverds rockesokk-kampanje i stedet for den originale kampanjen til NNDS? Og visste folk at det var to forskjellige kampanjer?

Synliggjøring uten menneskeverd

Ingvild Endestad, leder for FRI – foreningen for kjønns- og seksualiseringsmangfold, gikk hardt ut mot Menneskeverd på sin Facebook-side. Blant annet skriver hun: ‒ Dette er en kampanje fra den ultrakonservative stiftelsen Menneskeverd som er totalmotstandere av abort og kunstig befruktning.

‒ Styrelederen Svein Granerud er i tillegg lederen av den nye stiftelsen Frimodig kirke som har som eneste formål å jobbe mot likekjønnede ekteskap i kirka. Det finnes tusen grunner til å synliggjøre folk med Downs syndrom, stiftelsen Menneskeverd er ikke en av dem (…) jeg vil ikke at folk uten å vite det skal bli brukt til inntekt for deres aksjon. Særlig ikke dagen etter at lederen har starta nok en organisasjon som virkelig ikke feirer det mangfoldet de fleste av oss ønsker.

Selv må jeg si meg enig i Endestad. Jeg undres på hvorfor Menneskeverd koblet kampanjen til sine sider, med nytt navn, når den ellers er lik kampanjen til NNDS. Det er flott at man setter fokus på Downs og ønsker et mer mangfoldig samfunn. Men å støtte en likeverdig behandling av en gruppe (Downs) gjør det ikke bedre at man er imot andre grupper (LGBTQI-miljøet eller ufrivillig gravide). Blir ikke dette hyklersk? Burde de ikke heller koble seg til den originale kampanjen, som jobber for den aktuelle målgruppen? Hvis Menneskeverd vil ha en egen kampanje som knytter til sine sider, kunne de funnet på en annen kampanje framfor å kuppe andres. Det gjør det lettere for hvermannsen, som ser kampanjene på sosiale medier, å skille dem fra hverandre og dermed ta bevisste valg på hvilken organisasjon de indirekte støtter.

Les hva en organisasjon står for i all sin prakt, før du deler de morsomme sakene deres.

More from Jenny Kaikumo Jacobsen

Festivaler til irritasjon

Rettferdig Øya-kritikk?
Les mer