Ramadan: Den hellige måneden

Illustrasjon: Nazash Ahmad
Tyngre betydning enn mange forstår.

Ramadan er mest kjent som muslimenes fastemåned. Ramadan er imidlertid mye mer enn kun faste.

Hva er ramadan?

La meg ta unna noen teknikaliteter først. Ramadan finner sted i den niende måneden i den islamske kalenderen. Kalenderen følger månens kretsløp og har 354 eller 355 dager i året. Det betyr at ramadan kommer ca. 10 dager tidligere hvert år, sammenlignet med den gregorianske kalenderen. Ramadan starter når nymånen viser seg og avsluttes når nymånen for neste måned blir synlig.

Hvorfor er ramadan viktig?

Ramadan er Islams hellige måned. Måneden har stor betydning, og er blant annet den måneden da Koranen ble åpenbart.

Ramadan er en måned for selvrefleksjon. Fasten skal være et uttrykk for selvbeherskelse, tålmodighet og solidaritet. Det er en måned hvor man skal gjøre en ekstra stor innsats for å gjøre gode handlinger, gi til fattige og ta ekstra godt vare på hverandre.

Ramadan er en måned for selvrefleksjon. Fasten skal være et uttrykk for selvbeherskelse, tålmodighet og solidaritet.

Ramadan i Norge

Som muslim er det viktig for meg å faste. Og jeg skal være ærlig, faste i Norge om sommeren kan være en tålmodighetsprøve.

Jeg får mange spørsmål når jeg faster. Alt fra om det er greit at folk spiser i nærheten av meg, til om det går bra med meg og om jeg er sliten og sulten.

Jeg er opptatt av god integrering. Religion skal og bør aldri være en hindring for god integrering. Jeg har derfor liten forståelse for mennesker som bruker religion som en unnskyldning for å ikke utføre sine plikter eller oppgaver i samfunnet. For meg er det med andre ord viktig å fungere godt i samfunnet samtidig som jeg faster. Jeg ønsker ikke at fasten skal bli en byrde. Til det er fasten for viktig for meg. Jeg ville derfor aldri fastet om jeg følte at det gikk utover de oppgavene jeg skulle utføre.

For meg er det med andre ord viktig å fungere godt i samfunnet samtidig som jeg faster.

Ramadan som tradisjon

Jeg skjønner imidlertid godt at folk spør om fasten, men det man må forstå er at ramadan er mye mer enn fasting. Det er en tradisjon og en opplevelse de fleste muslimer ser frem til.

Hvis man skal forstå ramadan, må man forstå atmosfæren rundt ramadan. I Pakistan, hvor jeg har vokst opp, lever mange i fattigdom. Ramadan er for mange et avbrekk fra den daglige rutinen. Et kjærkomment pusterom. I ramadan får utallige fattige tilbud om gratis Iftar (kveldsmåltidet ved fasteslutt). Det er en måned hvor mange ønsker å gi, både finansielt og gjennom frivillig arbeid. Og det kommer mange fattige til gode.

Et annet aspekt er familie. Forestill deg følgende: hele nabolaget er oppe til midt på natta. Barn, så vel som voksne. Det er et yrende liv i gatene. Midt på natten setter familien seg sammen og spiser et måltid. Så starter fasten. Ved solnedgang samles man igjen. Man spiser igjen sammen. Hele døgnrytmen blir snudd på hodet. Liv om kvelden, og roligere om dagen. Slik er det i en hel måned, før det hele avsluttes med en stor fest!

Det nærmeste jeg kan sammenligne ramadan med i den norske kulturen er jul. Ihvertfall hva angår tradisjon. Man gleder seg til jul, ikke kun fordi man har fri, men på grunn atmosfæren. Det er noe spesielt i lufta. Man bryter det faste mønsteret, den daglige rutinen endres. Dagene kan bli snudd opp ned, man tilbringer mer tid med familien. Det er akkurat slik jeg opplever ramadan også – i ramadan er det noe spesielt i lufta.

Skrevet av
More from Anam Javaid

The big yellow chocolate

Norway is a fantastic country by all comparisons – no doubt about...
Les mer