Vil du reise tilbake i tid? Oslo er full av opplevelser for nostalgikere!

Frøken Dianas salonger. Foto: Elise Daaland
Frøken Dianas salonger. Foto: Elise Daaland

Tenker du noen gang at du heller skulle ha levd i en annen tidsperiode? Oslo er en by med mye historie, og om du ikke klarer å bygge en tidsmaskin, så kan du besøke disse stedene for i det minste å få en følelse av å reise tilbake til tid.

Foto: @fuglenoslo på InstagramFoto: @fuglenoslo på Instagram
Fuglen

Kaffe-, te- og cocktailbaren Fuglen er kjent som en av Oslos beste kaffebarer, men også for sin estetiske sjarm. Å besøke baren er nemlig som å tre inn i en scene i tv-serien Mad Men, for her finner du interiør i 50- og 60-talls stil som er gjennomført ned til hver minste detalj. Kanskje kjenner du igjen en skål som bestemoren din har i skapet eller en stol som pleide å stå i din grandonkels ungkarsleilighet? Det beste er at alt du ser eller sitter på er til salgs, for Fuglen er også en butikk for vintagedesign. Hva mer kan et nostalgisk hjerte begjære?

Foto: Elise DaalandFoto: Elise Daaland
Nationaltheatret

Store dramatikere som Ibsen og Bjørnson har realisert sine mesterverk på scenene til landets største teater, og mange av norgeshistoriens dyktigste skuespillere har gjort sine livs opptredener her. Den dag i dag setter teateret fortsatt opp mange klassiske stykker, og det er imponerende at mange av dem fortsatt føles relevante i vår tid. Historien henger i veggene, og den synes også på arkitekturen i det 120 år gamle bygget. Søylene, takmaleriene, gulldekorasjonene, ballkongene og de røde sceneteppene tar deg med tilbake til tidlig på 1900-tallet.

Foto: Elise DaalandFoto: Elise Daaland
Frøken Dianas salonger

Har du lyst til å se ut som 50-talls-ikonene Marilyn Monroe, Audrey Hepburn eller Grace Kelly, så er denne vintagebutikken på Grünerløkka stedet å dra. Her finner du håndplukkede klær, smykker, vesker og tilbehør som enten er autentisk vintage eller nye plagg designet i gammel stil. Innehaverne startet den butikken de selv savnet i Oslo, og de har skapt en salong med en helt egen atmosfære. Lokalet er dekorert med vintagetapet, blomstrete serveringsfat og lampeskjermer med frynser. Kjolene henger på kleshengere av perler, og solbrillene er utstilt på sølvfat. I denne butikken kan du bruke flere timer på å lete etter skatter fra fortiden.

Foto: Elise DaalandFoto: Elise Daaland
Kvadraturen

Kvadraturen er navnet på det rette gatenettet som finnes i området mellom Grensen, Akershus festning, Jernbanetorget og Egertorget. Etter en bybrann i 1624 sørget Christian IV for at det ble bygget opp en renessanseby her, og den dag i dag finner du fortsatt arkitektur fra denne perioden her. Besøk for eksempel byens eldste restaurant, Cafe Engebret, for en smak av livet på denne tiden, eller klatre langs murene til Akershus festning, som ble bygget om til renessanseslott i samme tidsperiode.

Foto: @norskfolkemuseum på InstagramFoto: @norskfolkemuseum på Instagram
Norsk folkemuseum 

Det kulturhistoriske folkemuseet på Bygdøy viser deg hvordan nordmenn har levd og bodd helt fra 1500-tallet og frem til i dag. Du kan rusle over autentiske gårdstun fra 1800-tallet, besøke stavkirken i Gol, spise tradisjonell lefse i et stabbur på Husmannstunet eller se den flotte gården i Trøndelag fra 1959. Museet har også gjenskapt flere gater i det gamle Christiania. Her finner du blant annet flotte bygårder, et ærverdig bankbygg, apotek, vinmonopol og kolonial. En favoritt blant de besøkende er bygården i Wessels gate 15, hvor du får se hvordan familier som levde i ulike tidsepoker pleide å innrede leilighetene sine. I desember er Folkemuseets julemarked en populær attraksjon. Der kan du både se, lukte og smake på hvordan man feiret jul før i tiden.

Foto: @theatercafeenoslo på InstagramFoto: @theatercafeenoslo på Instagram
Theatercafeen

Theatercafeen åpnet i 1900 og har helt siden da vært et populært møtested for kulturelle personligheter i hovedstaden. Det høye taket, de hvite dukene, sølvbestikket, lysekronene og interiøret i jugendstil gjør et besøk her til en elegant opplevelse. Nyt et deilig rekesmørbrød og et glass champagne mens du studerer historien som bokstavelig talt henger på veggene i lokalet. Kafeen er nemlig dekorert med portretter av kulturpersonligheter som i sin tid har vært stamgjester her. De 81 portrettene inkluderer mange skuespillere, forfattere, kunstnere, musikere, som for eksempel Andre Bjerke, Olaf Bull, Toralv Maurstad, Morten Krogvold og Arve Tellefsen.

Christmas & cocktails på Sentralen

Vil du ha enda mer gammeldags julefeiring, så kan du besøke Sentralen den 16. desember. I den ærverdige Marmorsalen arrangeres det nemlig et julecocktailparty i ekte 50-tallsstil. Birkelunden big band og vokalgruppa Attitunes spiller amerikanske juleklassikere og sørger for julestemning så det holder, og det er selvsagt pålagt å kle seg opp i sin fineste stas. Gjør deg klar til å drikke deilige drinker og danse deg inn i de sene nattetimer som om det var desember 1957!

Har du fortsatt ikke fått nok av nostalgien? Selv om det er gøy å besøke historiske severdigheter, så er det å lese bøker kanskje den beste måten å føle at man reiser i tid på. Besøk ditt nærmeste bibliotek, eller kanskje et antikvariat med godt bokutvalg, og ta en klassiker med deg hjem. Da kan du være sikker på at den nostalgiske følelsen varer litt lenger!

More from Elise Daaland

10 vintageperler i Oslo

Er du glad i vintage? Oslo har blitt et mekka for deg...
Les mer