Norway. Powered by Trust and Honesty

For ikke så lenge siden hadde jeg besøk av min søster fra Pakistan. Jeg spurte henne hva hun likte best ved Norge. «Rent vann i springen» var hennes svar.

Basert på litt mer vitenskapelige metoder, har Norge de siste årene vært kåret til verdens beste land å leve i. Som om ikke det var nok, ble Norge nylig også kåret til verdens lykkeligste land.

Hva gjør deg lykkelig?

Sist jeg virkelig var lykkelig var da jeg fikk jobb som skribent i A3mag.no og som praktikant ved HiOA. Før det, da jeg ble tante for andre gang. Hva man blir lykkelig av og når, vil variere mellom personer.  Jeg er en av de som mener at Norge er verdens beste land å leve i. Men for meg er ikke forventet levealder, utdanning eller inntektsnivå avgjørende. Forskjellen i disse faktorene er heller en konsekvens av mye mer grunnleggende samfunnsmessige forskjeller.

Jeg er en av de som mener at Norge er verdens beste land å leve i

Tillit og ærlighet

Nøkkelordet til den norske suksesshistorien i mine øyne er tillit og ærlighet. Siden disse verdiene er så grunnleggende for det norske samfunnet, er det fort gjort å glemme at de eksisterer eller bør tas vare på. Og det sies at tillit er som et papir, når det er krøllet blir det aldri perfekt igjen. Noe av det første jeg la merke til var den unike tilliten samfunnet er bygget på. Da snakker jeg både om tillit mellom innbyggerne, mellom innbyggere og myndigheter og mellom kunder og bedrifter.

Uten ærlighet kan man ikke ha tillit. Og nordmenn er ærlige! I de årene jeg har bodd i Norge har jeg opplevd at nordmenn aldri er mer ukomfortable enn i de situasjonene hvor de blir tvunget til å lyve eller ikke kan fortelle hele sannheten. For hvorfor skal man lyve hvis man kan oppnå det man ønsker ved å være ærlig? I mange andre land må man være på konstant vakt for å unngå å bli lurt. Det kan være stor grad mangel på tillit og ærlighet i interaksjon med myndigheter og fremmede mennesker, spesielt når penger er involvert. Dette kan være alt fra pruting ved kjøp, til at man faktisk ikke får levert det man er blitt lovet.

Tillit satt i system

Kommer staten til å betale deg penger tilbake sånn uten videre?

Baksmell og skatt til gode var to nye begreper for meg da jeg kom til Norge. Jeg må si at jeg ble rimelig forbauset da min mann for første gang fortalte at han hadde fått penger igjen på skatten. “Kommer staten til å betale deg penger tilbake sånn uten videre” var mitt spørsmål. Og du trenger ikke å foreta deg noe som helst? Mange har kanskje ikke tenkt på det før, men hele grunnlaget for den norske velferdsmodellen – skattesystemet – er basert på tillit. Tenk deg hva det ville gjøre med din skattemoral dersom du mistenkte at skatten du hadde til gode ikke vil bli utbetalt. Eller at du måtte gå gjennom store byråkratiske prosesser, eller i verste fall bestikke en ansatt i Skatteetaten for å skatt tilbake. Grunnen til at de fleste ikke har tenkt på dette, er at man har tillit til myndighetene. Og tillit i mine øyne er den usynlige hånden – eller kontrakten mellom innbyggerne – som driver samfunnet videre.

Skal man bevare Norge som det beste landet i verden, bør man ta vare på disse verdiene. Og selvfølgelig rent vann i springen

Skrevet av
More from Anam Javaid

Det digitale rushet

Det var åtte store gullrush på 1800-tallet. Formuer ble skapt og formuer...
Les mer