Diagnose «feil kropp»

-Jeg synes det er veldig provoserende at Oslo Universitetssykehus kaller transeksualisme en sykdom. Det er ikke en sykdom, men en utfordring å være født i feil kropp, sier Asle Offerdal, spesialist i voksenpsykologi.

Offerdal har jobbet sammen ved Harry Benjamin Ressurssenter (HBRS) i 15 år ved siden av å ha sin egen virksomhet, hvor han har mange pasienter med kjønnsidentitets tematikk. I ett år jobbet han også på Rikshospitalet, hvor han fungerte som psykolog på psykosomatisk avdeling under den Nasjonale behandlingstjenesten for transeksualisme (NBTS). Dette er det eneste stedet i Norge som kan utrede de som ønsker å gjennomgå en kjønnskorrigerende operasjon.

-Min holdning til arbeidet har forandret seg underveis. Tidligere tenkte jeg nok at det er jeg som fagperson som har ansvaret. Det er jeg blitt mindre opptatt av og fokuserer nå heller på å lytte til hva den enkelte opplever. Det er så ulike opplevelser og historier de forskjellige jeg møter deler.

vaa_01
Asle Offerdal, spesialist i voksenpsykologi

Diagnose F.64.0
For å kunne få en kjønnskorrigerende operasjon i Norge, må fastlege eller psykolog henvise til BUP eller DPS, som igjen må henvise til NBTS på Rikshospitalet. NBTS vil da i samarbeid med den lokale BUP eller DPS gjøre en vurdering på om personen skal videre til utredning. Etter endt utredning som består av ulike tester og samtaler, vil en kjønnskorrigerende operasjon kun bli aktuelt for de som diagnostiseres med F.64.0, transseksualisme. F.64.0 er en diagnose i det internasjonale statistiske klassifikasjonssystemet for sykdommer, også kalt ICD-kodeverket. Dette er et verktøy som gjør det mulig å systematisk klassifisere og registrere sykdommer.

I dag følger Norge den tiende utgaven (ICD-10) av dette klassifikasjonssystemet, hvor F.64.0, transeksualisme faller under kategorien psykiske lidelser.

Upassende
– I dag er transeksualisme en diagnose under psykiske lidelser, og det syntes jeg er fryktelig uheldig, sier Offerdal. Offerdal håper diagnosen snart vil endres, da klassifikasjonssystemet ICD-10 nå skal oppdateres til ICD-11. En endring som vil ta tid å få oversatt til norsk, men som de regner med vil være på plass innen 2020.

-Planen er da at det skal fjernes som en psykiatrisk diagnose og det skal ikke lenger hete transeksualisme, men kjønnsinkongruens.

For å tilegne seg kunnskap på feltet mener Offerdal at interessen for temaet kjønn og identitet, i kombinasjon med jevnlig arbeid innenfor pasientgruppen, er en god start. Han forteller at studier som medisin og psykologi ikke har et spesielt fokus på kjønnsidentitet, og studenter må derfor ta eget initiativ om de ønsker å lære mer. Selv lærer han mest gjennom kontakt med egne pasienter, hvor han kan lytte til deres personlige opplevelser og følelser.


More from Anne Bjørg Vaa

En hyllest til alle Paradise deltakere

Hvorfor se ned på, når vi heller kan hylle fortyllende underholdning? Det...
Les mer