Søppelmiddag

Det blir kastet flere hundre tusen tonn med mat hvert eneste år. Mye av den maten som kastes er fortsatt spiselig. «Dumpster divere» er mennesker som leter etter mat som har blitt kastet for å spise den selv. Hvorfor vil noen spise mat fra søpla?

I følge ForMats sluttrapport i 2016 blir det i Norge kastet over 350 000 tonn med mat hvert år. De som kaster mest er forbrukerne, men butikkene kaster også en del. Mye av maten butikkene kaster har ikke gått ut på dato enda og er fortsatt pakket inn. På vinteren kan det være såpass kaldt at maten også holder seg lenger når den ligger ute. Dumpster diver Eivind Haarseth Olsnes forteller at vinteren er den beste tiden å lete på, maten lukter ikke så vondt og ser mer appetittlig ut.

Skralling
Det finnes ikke et norsk ord for dumpster diving, men mange bruker ord som skralling eller beskriver mennesker  som lever av dumstring som friganere. Dumpster diving kommer fra engelsk som direkte oversatt betyr søppeldunk dykking. Det er det disse menneskene driver med. De dykker i søppelkasser og containere på leting etter spiselig mat eller brukbare ting. Eivind er 32 år og har drevet med dumpster diving i tre år. Han bor og dumpster i Oslo.

-Jeg kaller det dumpstring og skralling. Skralling kommer fra det danske ordet for søppel, skrall. Folk som driver med det kaller jeg dumpster divere. Det burde kanskje fornorskes så vi hadde hatt et eget ord for det.

Hvorfor dumpstre?
Folk leter etter mat i søpla av forskjellige grunner. Eivind forteller at for han er det tre grunner til at han driver med dumpster diving: det er god ressursutnytting, det er spennende og det økonomisk gunstig siden han bruker mindre penger på mat.

-Jeg leter på en del faste steder, blant annet vet jeg om et par bakerier som ofte har mye godt i kassene sine. For tida leter jeg primært etter brød på bakeriene, men om jeg er hos en dagligvarebutikk, så tar jeg alt godt jeg finner. En gang fant jeg 9 spekeskinker fra Smedstuen gård. De var gått ut på dato et halvt år før, men smakte kanskje enda bedre. Det er mat for ca. 3000 kroner. Jeg ga bort fire av dem, men angret etterpå. Jeg har også funnet store mengder ytrefilet og entrecote, som også er ganske dyrt.

Eivind sjekker datoen på varene han finner, selv om varene har gått ut betyr ikke det at de er dårlige.

Har blitt ferska
Eivind dumpstrer både alene og med andre. Han er medlem i en Facebook-gruppe med flere hundre medlemmer hvor alle er dumpstrere i Oslo. Det finnes flere slike grupper for andre byer i Norge. Eivind forteller at han har blitt kjent med mange gjennom denne gruppen og at det er de han drar på dumpstring med. Det egentlig ulovlig å ta mat fra søppelkasser, men Eivind forteller at politiet ikke gidder å bruke tid på å ta de som gjør det. Han forteller også at han har blitt ferska av butikkpersonalet et titalls ganger.

– De fleste er positive, men én kar var ikke det. Da gikk vi bare, slik han ba om. Jeg vet om noen som ble stoppet av politiet. De ble forespurt om personalia, før de fikk lov å fortsette videre med å skralle. En gang ble vi stoppet av en vekter, som lurte på hva vi drev med. Da vi forklarte det var han positiv og ga tommel opp. En annen gang kom det ut en som jobbet i butikken. Da vi forklarte hva vi drev med kom han ut med en halv nystekt pizza til oss som var rester fra en fest de hadde hatt i butikken.

Ny matkastelov
På Facebook-gruppen «Friganere/Dumpster diving» står det i beskrivelsen at deres agenda er å protestere mot samfunnets overforbruk, og at det ikke er en enkel vei til økonomisk vinning og besparelse selv om denne faktoren også kan spille inn. Det oppfordres til at de sparte eller overflødige ressursene deles med trengende.

Det er tydelig at det miljøskadelige ved overforbruket legges vekt på når de skal ut og lete etter mat, men i 2017 kan dette bli annerledes. Det utredes en matkastelov for dagligvarebransjen og næringsmiddelindustrien. En slik lov ble nylig innført i Frankrike. Den går ut på at mat som er spiselig ikke er lov til å kaste, men må gis bort til veldedige organisasjoner.

-Den nye matkasteloven ser bra ut. Det er selvsagt litt vemodig om vi fra nå av må si nei til gratis mat, men jeg skulle heller sett at ingen mat blir kastet. Jeg tror nok kanskje likevel at en del vil bli kastet. Selv med ny lov.

Tips fra Eivind til deg som ønsker å teste ut skralling:

  1. Hansker.
  2. Plastikkposer
  3. Ryggsekk.
  4. Tunge sekker/poser betyr mat, lette sekker/poser er bare søppel.

 

More from Nina Antonie Gulliksen

Skamfull ensomhet

De fleste ser for seg at det å flytte for seg selv...
Les mer