Merkel ut mot ekte kjærlighet – kampen er langt fra over

Er Merkels mørkere side innafor?

Hva betyr det når verdensledere som Angela Merkel stemmer mot likestilling i et så grunnleggende element som kjærligheten?

Tysklands kansler, Angela Merkel, har for mange blitt et symbol for både gode europeiske verdier og en politisk retorikk som blant annet ikke skyr unna direkte kritikk av President Trump. Hun symboliserer på mange måter viktige kvaliteter som får Europa til å fremstå sterk, samtidig som vi er aksepterende og åpne for alle mennesker.

Eksteskap ‘kun mellom mann og kvinne’
Allikevel møtte støttespillere av Merkel mildt sagt veggen sist uke. Det ble spesielt tydelig for nordmenn i forbindelse med den ukes lange feiringen av fri kjærlighet, Pride. Angela Merkel mener, uten unntak, at ekteskap skal være mellom en mann og en kvinne. Hun stemte mot ekteskapsrettigheter for likekjønnede, noe som frarøver mennesker det helt grunnleggende viktige her i livet – sikkerheten og tryggheten i å selv bestemme den man ønsker å elske og dele sitt liv med.

Merkels to sider
Hvordan er det mulig at en tilsynelatende så oppegående leder ser rødt når det kommer til en så stor del av menneskeverdet? Hun trosset det tyske folkets sinne og frykt idet flyktningkrisen var et faktum og utallige mennesker behøvde hjelp, hun var den som tok bladet fra munnen tidligere i våres da Trump hadde flere av sine trassanfall under G7-møtene. Hun la ingenting imellom da hun satte Amerika til side og uttalte at ‘Tiden hvor vi kunne stole fullstendig på andre er, til en viss grad forbi. Vi må kjempe for vår egen fremtid’. At hun som et liberalistisk symbol da stemmer imot en så grunnleggende rettighet, kan derfor virke fremmed for flere av oss utenfor Tyskland som ikke følger landets politikk på daglig basis. På den andre siden er også Merkel for at par av samme kjønn skal kunne adoptere. Så hva er det som er så vanskelig for henne når det gjelder å akseptere noe så åpenbart som kjærlighet mellom to mennesker?

Sterk symbolikk
Vi kunne begynne å spekulere, men det er et overhengende poeng her hvor Merkel blir et symbol for noe annet enn et fritt og sterkt Europa. Det faktum at Merkel har denne meningen og står for den med rak rygg, blir et symbol på- og er et av de klareste tegnene på at paradene for fri kjærlighet vil måtte fortsette. Hvordan skal vi kunne normalisere noe så normalt, når selv en av lederne av den ‘Frie verden’ ikke klarer å se menneskene i den verden hun styrer klart fremfor seg?

Kilder: https://www.washingtonpost.com/news/worldviews/wp/2017/06/30/why-angela-merkel-known-for-embracing-liberal-values-voted-against-same-sex-marriage/?utm_term=.9109dbb68aa9

More from Marthe Aspelund

Fokus: miljø og klima

Når vi ønsker å vite mer om et bestemt tema, er møtet med ny...
Les mer