Loverboys

foto - Fredrik Bentzen

Oppfølgeren til Metoo feide tidligere i år over sosiale medier.

Bussen, trikken og andre kollektive reisemåter har vist seg å være en arena der enslige kvinner føler seg utrygge i interaksjon med menn som vil «slå an en prat.» 

Gnisten.
Psykologistudenten Markus Sanden skrev en ytringssak om stigmaet og vanskelighetene rundt å kontakte jenter på «gode gamle måten.» Han beskrev et ønske om å komme i prat med en potensiell partner uten dating-apper og sosiale medier.  «Til tross for at jeg har vært omringet av hundrevis av nye potensielle kjærester hver dag har jeg ikke kommet noen vei.» skriver Sanden. Intetanende og plutselig fødte han enmneknaggen #Villebarepratelitt. Et raskt besøk på twitter viser en polarisert diskusjon der kvinner deler ubehagelige opplevelser samtidig som menn bagatelliserer problemstillingen og kontrer med at det hele er feministisk hysteri. Intet nytt under solen.

Bensin på bålet.
Jeg er frekk nok til å snakke for alle menn når jeg sier at ingen setter seg ved siden av en enslig dame på nattbussen for å diskutere velferdssamfunnet eller global oppvarming. Vi vil prate fordi vi vil utforske mulighetene for å besøke vaginaen din. Med mindre man reiser kollektivt ikledd politiske pins og batikk t-skjorte har jeg vanskeligheter for å tro at en edruelig diskusjon rundt et samfunnsaktuelt tema er det man er ute etter. Spesielt etter solen har gått ned. Villebarepratelitt er den lavmælte lillebroren til Metoo. Overgrepene er ikke nødvendigvis av en fysisk art, men den psykiske effekten kan fortsatt være stor.

De fleste menn himler med øynene når Metoo-tematikken kommer opp på guttevorspielet. «Det er historier som er blåst opp og tatt ut av kontekst». Problematikken ligger i at noen menn føler et behov for å ytre hvor de mener grensen går. «Du kan ikke bli ubekvem av det der, det var jo bare et kompliment». Få, om noen menn, vet hvordan det er å være i en fysisk underlegen situasjon på vei hjem på kveldstid. Med mindre man blir rana av en broiler som er dobbelt så stor som deg selv. Da kan du sette deg inn i det.

«Alle menn»
Det er ikke menn sin oppgave å definere hva som er greit i slike situasjoner. Vi skal sette oss ned, høre på hva kvinnene har å si, holde kjeft, lytte litt til, så kan vi snakke sammen. Dette er ikke tolkning av andres opplevelser. Det er andres opplevelser. Det er ikke rom for tolkning. At denne diskusjonen kommer i kjølvannet av Metoo betyr bare at det er en enda større og bredere ukultur enn det vi kanskje hadde sett for oss.

Når jeg skriver «Alle menn» mener jeg mennene som føler seg vokalt og skriftlig kastrert etter å ha blitt avvist. «Alle menn» er en fellesbetegnelse på idiotene som ikke evner å lese en situasjon riktig. «Alle menn» er mannen som lager egne spilleregler etter hvordan det passer han best. Det er mannen som føler det er hans rett og livsoppgave å erobre kvinnen.

Du trenger ikke være en helgen. 

«Jeg og dama møttes på nattbussen på vei til Lommedalen. Vi endte opp med å gifte oss. Vi har to barn. Nå blir det snart ulovlig å være mann.» –Mann 38

Dette er en gjentagende ordlyd fra den steile mannlige fronten på twitter. Det er her man tråkker feil. Selv om ikke du er en pågående tufs behøver ikke det å bety at tufsene ikke finnes. Denne saken dreier seg ikke om Mann (38).

Ikke vær så vanskelig. Romantikken er ikke død. Alle menn er ikke «alle menn», og situasjoner er ulike. Er det noe de siste årene har lært oss så er det at vi skal lytte til slike historier, spesielt når stemmene er mange. Amors piler kan treffe på nattbussen også, men det er ikke dette det dreier seg om. Pris deg lykkelig over at dama de fant deg sjarmerende nynnende på noe Daft Punk på vei ut til Lommedalen med kebabsaus i munnviken, men ikke sett grenser for kvinner du ikke kjenner. Bare oppfør deg. Vær ålreit. Du trenger ikke være en helgen, bare unngå å være en idiot.

Kjøtere uten antenner
Metoo traff arbeidsplassen hardt. Villebarepratelitt omhandler øyeblikkene utenom. Er det en diskusjon verdt å ta? Selvfølgelig. Men for å lære av og unngå flere saker som dette er vi avhengig av at det ikke blir en debatt om hvor andre menneskers grenser skal gå. For det er nettopp det. Andres grenser.

Dette er ikke et manifest hvor jeg peker på menn sin generelle oppførsel som dyrisk i omgang med kvinner. Det er en oppfordring om å lytte og bruke huet. De fleste menn er ufarlige og evner å lese situasjon riktig. Flesteparten er ikke kjøtere uten antenner. Om du er en kjøter uten antenner ber jeg deg pent om å se etter følgende ting: Hører hun på musikk? Unngår hun blikket ditt? Svarer hun deg ikke? Virker hun uinteressert? Tar hun opp mobilen?  Bytt sete, dra opp din egen og sveip litt på Tinder istedenfor. Der møtte jeg min kjæreste. Sees på 21-bussen.

More from Fredrik Bentzen

Morgendagens nestenhelter

Toppidrettens suksesshistorier er noe man elsker å høre om. Lange, harde år...
Les mer