Lofoten – Norges Amazonas

Lofoten - Norges Amazonas
Foto: Stig Mass Andersen. Fra båttur i Amazonas.

Norge er for Amazonas den rike onkelen som gir ungen penger til å kjøpe grønnsaker samtidig som han tar et trekk av en røyk selv. Ikke et strålende forbilde. Trekket av røyken er at det nå seriøst vurderes å utvinne olje i Lofoten.

Forholdet til natur

Å møte på den peruanske delen av jungelen i Amazonas gir en enorm naturopplevelse. Det er umulig å forberede seg på den ved å se på bilder eller filmer. Å se, lytte, lukte, smake og føle det du møter på av dyr, trær, krydder, planter, vann, mennesker og jungel kan ikke gis rettferdighet på annen måte enn ved å være tilstede. Den 6. sansen til mennesket er følelsen av likevekt. Det var akkurat som likevekten også ble bedre langt borte fra internett, travelhet og mas. Plutselig var tilstedeværelsen der på en helt annen måte enn midt i storbyen i Oslo. Fem dager uten internett, og fem dager hvor du hele tiden ble oppfordret til å bruke sansene dine av en guide som kunne alt om det reisefølget møtte på.

Guiden Victor var noe for seg selv. Den ydmyke holdningen han hadde til naturen var sterkt å møte. Han snakket mye om at klimaendringene er i ferd med å ta livet av mangfoldet av arter. Både når det kommer til dyr, trær og planter. Om snitt-temperaturen øker med bare en grad celsius til vil det i følge guiden få katastrofale følger. Han tok oss også med ut på elven for å lytte til hvordan jungelen hørtes ut om natten. Å sitte der og høre rolige bølger slå mot båten, mens vi hørte yrende liv selv midt på natten var mektig. Følelsen av at vi mennesker bare er en bitteliten del av et større hele kunne ikke kjennes bedre enn akkurat der og da. Det er ingen tvil om at Victors ord om miljø-ødeleggelsene var vonde å tenke på samtidig.

Velstand med dobbeltmoral

Så bar det hjem til diskusjonen om oljeboring i Lofoten. Den diskusjonen er nok lettere å ta langt unna Amazonas. Langt unna ville dyr. Et av de store argumentene for å bore er at vi må opprettholde velstanden vår. Men må vi det? Enda mer relevant er kanskje spørsmålet om det kun er en vei til velstand. Om vi tar for oss landbruk så er det en av de største faktorene som truer Amazonas-jungelens eksistens.

I Peru lever 34% av all bybefolkning i slum og 22,7% under fattigdomsgrensen. I Brasil er tallene 22% og 7%. Regnskogfondet kan fortelle at landbruk står for over 60% av skogforringelsen i tropiske områder. Det første alle der nede sa da de ble spurt om hva de visste om Norge var at vi har mye penger. Når vi da ser på vårt landbruk så tok vi livet av 128820 tonn gris, 106 084 tonn fjørfe, 78 732 tonn storfe og 24 156 tonn sau i 2014 (SSB). Dette utgjør 338 000 tonn til sammen. Samtidig kaster vi, i følge forskning.no, 300 000 tonn brukbar mat hver år i Norge. Vi blir stadig flere mennesker på denne kloden. Kanskje vi kan legge de ressursene vi har til oljeutvinning inn i hvordan vi kan slutte å kaste like mye mat som vi produserer?

Miljøforkjemper eller miljøsvin?

I Amazonas foregår det en massiv avskoging. Bare i 2014 ble et område på størrelse med Akershus fylke avskoget. Den brasilianske miljøvernorganisasjonen Imazon kunne melde at avskogingen har økt i 2015. Når det kommer til den peruanske delen av Amazonas så er 80% av regnskog-arealet lovet bort til olje- og gassutvinning. Men de norske regjeringen kan melde at de har gjort mye for å bremse utviklingen. De smykker seg med at de har sponset Brasils reduserte avskoging med 6,49 milliarder kroner og forteller at det som er gjort er verdens største enkeltstående klimatiltak. Samtidig er den summen som en dråpe i havet for norsk økonomi sett i sammenheng med at markedsverdien på oljefondet vårt nå har passert 7000 milliarder.

Hvilket signal er det å sende til fattige land i Sør-Amerika at vi, som et av verdens rikeste land, åpner opp for å pumpe ut enda mer miljøskadelig olje på eget territorium? Dette i nærheten av Lofoten som er et av de vakreste naturområdene i landet og en kjent turistmagnet. Det nytter ikke å forsøke å fremstå som en miljøforkjemper i en annen kant av verden når man på hjemmebane viser at penger og velstand går foran hensynet til naturen. Det eneste rette som et signal til verden er å si nei til oljeboring. Først da kan det virke genuint at man som rik velgjører vil få andre til å ta sunne valg for miljøet.

Varm Statoil-kaffe viktigere enn global oppvarming?

Om man ser på investeringene i Brasil isolert i et grønt perspektiv, så gjør den norske staten små investeringer i miljøet med den ene hånden, mens de gjør store investeringer i miljøskadelig virksomhet med den andre. Dette ved å samarbeide med oljeselskaper som Petrobras gjennom Statoil. Men i Norge blir det større engasjement om det er noe galt med kaffekoppen til Statoil enn i investeringene deres.

Et sted å starte er å slutte å ta trekk av røyken på hjemlig plan. Lofoten er vårt svar på Amazonas. Skal vi forvente at landene hvor regnskogen ligger skal ta vare på den må vi også gjøre det samme med de fineste naturområdene våre. Aggresjonen som legges inn i at Statoil-koppen ikke holder kaffen varm lenge nok kan rettes mot hvordan vi skal unngå global oppvarming. Det er nettopp disse ekstreme kravene til hvordan produktene vi har skal være som gjør at vi mennesker stadig fortærer nye områder av jorda, og utrydder arter. På et punkt må vi begynne å nøye oss med det vi har.

 

http://www.dn.no/nyheter/2016/11/03/0631/klima/norsk-olje-og-gass-kan-ta-et-jafs-av-verdens-utslippsbudsjett

http://www.globalis.no/Land/Peru/(show)/indicators

http://www.globalis.no/Land/Brasil/(show)/indicators

https://www.ssb.no/jord-skog-jakt-og-fiskeri/statistikker/slakt/aar/2015-03-25#content

https://naturvernforbundet.no/hva-er-global-oppvarming/category1362.html

http://forskning.no/mat-miljo-hus-og-hjem/2015/06/derfor-kaster-vi-mat

http://stateoftherainforest.regnskogfondet.no/%C3%B8deleggelsen

http://e24.no/energi/statoil/statoil-gjoer-milliardkjoep-i-brasil/23751967

http://www.lagbloggen.no/norge-brasil-det-er-olje-det/#.WI8bgpLTTe4

http://www.vest24.no/energi/brasil-er-viktigere-enn-noen-gang-for-norsk-oljeindustri/s/1-5541029-7621628

More from Stig Mass Andersen

Derfor bør du bli unisexy

Mange mener at man bør gå bort fra kjønnsdelte toaletter på offentlige...
Les mer