Kulturopplevelser for slanke lommebøker

Foto: Det norske teateret/Fredrik Arff
Foto: Det norske teateret/Fredrik Arff

Lite penger på konto? Fortvil ikke! Det finnes heldigvis flere muligheter for rimelige kulturopplevelser i hovedstaden. Her er vår guide til kultur på budsjett.

TEATER OG OPERA

Det trenger ikke koste skjorta å oppleve stor scenekunst. Mange av teatrene i Oslo har nemlig gratis tilbudsklubber for unge. Nationaltheatret spiller både nye og eldre oppsetninger i høst, og blir du medlem av Unge National kan du få billetter for bare 110 kr. Vil du se musikalen “Book of mormon” eller klassikeren “Romeo og Julie” denne sesongen, bør du besøke Det Norske Teateret. Alle mellom 15 og 25 år kan få ungdomskort hos dem, og det gir deg billetter til 120 kr og invitasjoner til egne arrangementer på teateret. Den Norske Opera og Ballett har også spesielle tilbud for unge, og hver sesong arrangerer de en egen visning bare for denne aldersgruppen. Landets eneste profesjonelle operaensemble og klassiske ballettkompani opptrer her, så gjør deg klar til å bli imponert av storslått musikk og eventyrlig formidlingsevne.

MUSIKK

Vil du oppleve fet musikk for en slikk og ingenting, bør du sjekke ut programmet til studentbarer som Samfunnet Bislet og Det Norske Studentersamfund. Her spiller unge, lovende artister ny musikk, og du får muligheten til å høre dem før alle andre. I løpet av året arrangeres det også flere gratis musikkfestivaler i Oslo. Hva med å danse til de nyeste hitsene på VG-lista Topp 20, eller få med deg flere konserter på samme kveld under Kulturnatt eller Musikkfest? Vil du heller høre klassisk musikk, kan du gå på konsert med Oslo Filharmoniske Orkester. Symfoniorkesteret har over 100 musikere, er internasjonalt anerkjent og spiller et variert repertoar. Studenter får 50% rabatt på billetter, og er du ikke student kan du uansett få billetter til bare 100 kr hvis du er villig til å sitte på korterrassen.

Foto: Nasjonalmuseet/Frode Larsen
Foto: Nasjonalmuseet/Frode Larsen
MUSEER OG GALLERIER

En tur på museum kan være stimulerende for både hjernen og hjertet, og mange av museene i Oslo er helt gratis å besøke. Ta for eksempel turen til Bymuseet for å lære om Oslos historie og utvikling, eller besøk Arbeidermuseet for et innblikk i livet som industriarbeider langs Akerselva for 100 år siden. Er du glad i film, anbefales det å dra innom Filmmuseet. Der kan du se de aller første filmene som ble vist i Oslo, helt tilbake i 1896. På torsdager er det fri entré også på Nasjonalmuseene. Særlig Nasjonalgalleriet, hvor du finner Norges største samling av malerier, tegninger og skulpturer, er verdt et besøk. Museet rommer noen av de viktigste maleriene i norsk kunsthistorie, som Edvard Munchs “Skrik”, Tidemand og Gudes “Brudeferd i Hardanger” og Harald Solbergs “Vinternatt ved Rondane”.

SKULPTURPARKER

Hvorfor ikke kombinere naturopplevelser og mosjon med kunst? Ta deg en rusletur i Vigelandsparken for å ta en titt på kjente skulpturer som Sinnataggen og Monolitten. Parken har over 200 skulpturer, som skal skildre menneskets livssyklus fra vugge til grav, og er en av landets mest populære turistattraksjoner. Den ble ferdigstilt mellom 1939 og 1949, og kunstneren Gustav Vigeland har selv modellert alle skulpturene. En annen park du bør sjekke ut er Ekebergparken. I 2013 ble den utsmykket med spennende skulpturer og kunstinstallasjoner, og her finner du både kunstverk som henger i trærne, beveger seg og lager lyder. Den flotte utsikten over byen er også verdt å få med seg.

Foto: Elise Daaland
Foto: Elise Daaland
ARKITEKTUR

Mesteparten av den flotte arkitekturen i hovedstaden kan beundres helt gratis. Du kan for eksempel gå på marmortaket til Operaen, som er tegnet av det verdenskjente arkitektkontoret Snøhetta, og som har blitt en favoritt blant både turister og lokale. Like i nærheten finner du Barcode, Oslos “skyline”, hvor du kan se spennende, moderne arkitektur i form av høyreiste kontor- og leilighetsbygg. Er du mer glad i eldre arkitektur, kan du besøke Akershus festning. Den ble bygget som en middelalderborg for over 700 år siden og har senere blitt brukt som både renessanseslott og fengsel. I dag er festningsområdet et militært anlegg og museum. Når vi er inne på viktige bygg i norsk historie, må vi heller ikke glemme Slottet. Du har kanskje gått forbi her mange ganger, men om du ikke har gjort det før, så anbefaler vi å studere den nyklassisistiske stilen og de flotte tempelsøylene på nært hold.

GATEKUNST

Det siste tiåret har hovedstaden blitt en attraktiv by for deg som vil oppleve urban kunst. Både lokale og internasjonale kunstnere har utsmykket byens fasader, og særlig på Tøyen, Grønland og Grünerløkka er det mye å se. Innen Munchmuseet flytter fra Tøyen i 2020, har bydelen faktisk planer om å bli Skandinavias største utendørs galleri. VisitOSLO har laget et interaktivt kart med en oversikt over den mest spennende gatekunsten. Så la din neste søndagstur i byen krydres av storslåtte veggmalerier, fargerik graffiti og originale tegninger.

Interessert i flere tips til spennende kulturopplevelser i Oslo? Sjekk ut nettsidene til VisitOslo, Det skjer i Oslo eller Aftenpostens Osloby.

 

More from Elise Daaland

Vil du reise tilbake i tid? Oslo er full av opplevelser for nostalgikere!

Tenker du noen gang at du heller skulle ha levd i en...
Les mer