Få deg nye venner!

Fotograf: Christopher Kjølberg
Spill: San Joan, Tapestry, Scythe. Fotograf: Christopher Kjølberg

Tiden endrer oss og vårt forhold til hverandre. Gamle kjente kan flytte vekk, jobb tar det meste av tiden og kanskje den tiden du har fri er den tiden vennene dine jobber. Eller kanskje er det du som flyttet. Du har kanskje hørt det: Du må komme deg mer ut. Du må møte nye folk. Få nye venner osv.

Hvor skal du gå? Folk har jo ikke tid, skal man gå alene? Med mindre du synes det er gøy å bryte inn i samtaler til fremmede, så er det en viss sannsynlighet for at man blir sittende i et hjørne og late som om man sender meldinger på mobilen.

Det som er så fint med brettspill er at det er så lett å joine. For spillet driver den sosiale settingen, det gjør det lett å inkludere folk du ikke kjenner. Hvis man bare skal gå ut og ta en øl, da er det verre å sette seg sammen med folk man ikke kjenner.

Hva skal man snakke om?

Med spill, så begynner man å snakke om spillet og så dropper det inn sånne små samtaler mens man spiller osv. -Olav M. Ilje-Lien (SubSpill/SubScene)

Denne artikkelen handler om organiserte brettspill-samlinger som holdes til faste tider, og hvor man kan droppe inn hvis det passer.

Brettspill for alle.

Enkelte vil kanskje tenke: Brettspill er noe jeg drev med som barn, jeg har null interesse av det nå. Tidene endrer seg, også for brettspill.

Det har kommet veldig mye bra. Særlig på grunn av nettet og Kickstarter har det kommet veldig mye de siste årene.

Det har på en måte blitt kult igjen, det har blitt populært. Men for 10-12 år siden, så var ikke brettspill så populært som det er nå.

Jeg føler at når folk fant ut at de kunne lage ting selv og dele det med andre på nettet, så ble det med engang større interesse. Noen lykkes noen feiler, men man kan selv backe det man føler er interessant. Spillerne er selv med på å forme miljøet. Også har man begynt å lage spill basert på allerede eksisterende filmer, serier, bøker, pc-spill osv. Det har vært en veldig bra utvikling. -Ole M. Fossheim (Skedsmokorset Spillforening)

Jeg vil derfor påstå at det i dag finnes spill for alle. Noen fokuserer på strategi, noen på historiefortelling og andre spill har hovedfokuset på det sosiale. Man kan enten spille alle mot alle, på lag, alle kan samarbeide også har man den fjerde muligheten. Såkalt semi-kooperativ, hvor hver spiller har personlig mål som må fullføres i tillegg til felles målet eller at man tilsynelatende samarbeider, men at en eller flere av spillerne spiller mot de andre i hemmelighet.

GIF Fotograf: Christopher Kjølberg

Så hvor er disse brettspill-samlingene og når holder de på? Her er en liten smakebit på hva man kan finne i Oslo/Akershus.

17klubben: kl. 17:00 man-fre / kl.13 lør-søn, Asylet, Grønland 28.

Tore Oien er mannen bak den daglige spillingen på Asylet, hvor man kan ta seg en øl og en matbit hvis man ønsker.

17klubben ble startet opp 5. januar 2017, men navnet har ingenting med at det startet det året. Navnet kommer av at vi spiller klokka 17 hver dag.

Når vi startet, så var det i realiteten bare tre steder å spille.

Det var Ares som holdt på tirsdagene i RF Kjelleren og onsdager på Bjølsen. Det tredje stedet var SubScene, som spilte 18:30. Men det endte med at vi møtte opp der klokken 17 og begynte å spille. Vi har lært etterpå at det ikke var så populært.

Asylet begynte vi på i 2018, men da satt vi nede i restauranten. Da hadde jeg pratet en del med en av de ansatte der. De spurte oss om vi kunne spille der, og det ble da en gang i uken, søndager, også har det bare ballet på seg.

Mer info: https://www.facebook.com/groups/200571373680325/

Ares: kl. 17:00 tirsdager, Blindern, RF-kjelleren, Vilhelm Bjerknes hus / kl.17:00 onsdager, Bjølsen, Sarpsborggata 7.

Ares er den eldste spillklubben i Oslo og ble stiftet helt tilbake i 1981. Jeg møtte opp med Thomas Refsdal. Han var kanskje ikke med fra starten, men han har vært med lenge nok til at man kan kalle ham en veteran.

Brettspill begynte jeg med allerede som tenåring. Det første var vel Axis&Allies tror jeg. Så etterhvert fant jeg Ares på Bjølsen og spillfestivalen Arcon. Når jeg begynte på universitetet (Blindern) her i 94, så fant jeg Ares også her. Fra 95 har jeg vært med i styret, så snart 25 år i styret.

Det har aldri vært så mange spill som gis ut og det har blitt mer tilgjengelig for vanlig folk.

Det er bare å se hva de selger på Tanum og Ark, selv om det er familievennlige brettspill. For 10 – 15 år siden hadde du ikke det utvalget. På den tiden fikk man kanskje Monopol og lignende, men nå har de masse forskjellige spill av varierende kompleksitet.

Mer info: https://spillklubb.org/

SubSpill: kl. 18:30 torsdager, SubScene, Rosenkrantz’ gate 17.

Det tredje stedet, som tidligere nevnt er SubScene, hvor jeg jeg møtte Olav M. Ilje-Lien.

Hele SubScene som vi driver her, er en del av SubChurch. Jeg gikk i den kirka siden 2000. Selve starten var vel at jeg hadde en tante som ga oss brettspill til jul når jeg var liten. Hun var litt sånn smart.

Hun så alltid etter spill som var merket med Spiel des Jahres (kan sees på som et slags kvalitetsstempel, lignende Oscar for filmer).

Det fantes spill som var litt annerledes enn de du fant på bokhandelen. Når jeg gikk på videregående så dukka Axis&Allies og Settlers opp i denne perioden. Så begynte jeg å undersøke litt om hobbyen selv og fant ut om nettstedet BoardGameGeeks, det var veldig mye informasjon å hente der og det var mange spill som jeg ikke kjente til.

Så når jeg kom til SubScene, tenkte jeg at vi har disse lokalene her. Kanskje vi få til noe. Det vil si i Kirkegata, hvor vi var tidligere. Det startet med at jeg spilte med folk jeg kjente også har det bare vokst.

Mer info: https://www.facebook.com/groups/SubSpill/

Skedsmokorset Spillforening: kl. 17:00 onsdager, Skedsmo Samfunnshus, Furuveien 1.

For de som skulle befinne seg øst for Oslo, i Akershus området, har vi Skedsmokorset Spillforening (SKSF). I tillegg til ukentlige samlinger, arrangerer de også årlige hytteturer. Her kan man tilbringe en langhelg med spilling, og hvis man er heldig med været, grilling og bading. Kjetil Nøkling har vært medlem av foreningen en god stund og for ham gikk veien til brettspill via YouTube.

Jeg begynte å spille brettspill når jeg var veldig liten, stigespill osv. Og så sluttet jeg når jeg begynte på barneskolen. Jeg begynte med brettspill igjen på universitetet.

Watch It Played (Rodney Smith) skal ha litt av skylden for dette. Så den dere Mansion of Madness episoden hans på YouTube og da var jeg solgt.

Mer info: https://www.facebook.com/groups/2262910331/ | https://youtu.be/YSDBzHMUpXg

Brettspill i vekst og endring

Så hvis du ønsker å stifte nye bekjentskap, er brettspill veien å gå. Det gir noe felles gjøre og å prate om. Utviklingen sosiale medier og diverse former for crowdfunding har ført til en demokratisering av spillproduksjon, som igjen har ført til eksperimentering og økt mangfold. Jeg vil derfor påstå at det i dag finnes spill for alle. Både digitale spill og brettspill.

Denne artikkelen er bare en liten smak på hva som finnes i Oslo/Akershus og det er flere rundt omkring i hele Norge. En god del av disse er medlemmer av organisasjonen Hyperion, som støtter foreninger som driver med fantastiske fritidsinteresser i hele Norge (se kartet på: www.n4f.no).

More from Christopher Kjølberg

Få deg nye venner!

Tiden endrer oss og vårt forhold til hverandre. Gamle kjente kan flytte...
Les mer