Mens i koppen

Gjenbruk kan spare miljøet, menskopp er gjenbruk. Kan menskoppen spare miljøet?

Forbruksvare

Si at jeg bruker fem tamponger om dagen, fem dager i måneden. I løpet av ett år blir det 300 tamponger, og i løpet av ti år med mensen har jeg brukt 3000 tamponger. Uten å tenke over det ruller jeg bomullsdott etter bomullsdott inn i dopapir og kaster det i søppelbøtta, som står diskret plassert på baderommet. Uten å tenke over det går jeg ut med søppelpose etter søppelpose og kaster det i de store søppeldunkene, som jeg ikke kan se fra leiligheten.

Jeg antar at det er femten kvinner som har mensen i blokka der jeg bor. Hvis alle vi bruker fem tamponger om dagen, fem dager i måneden, kaster vi til sammen 4500 tamponger i nabolagets søppeldunker, i løpet av ett år. Men, de blodige proppene forsvinner ikke av å ligge i plastikkdunkene på utsiden av blokka, de plukkes opp i en sky av eksos. Store grønne biler ruller frem og blir stående å brøle på tomgang mens de vender søppelkassene på hodet. Et fargehav av illeluktende plastposer raser inn gapet.

En masseproduksjon?

Det hele starter med en plante som dyrker frem bomull, deretter bearbeides bomullet med ulike stoffer og blekningsmiddel. Dette formes så til små avlange plugger i ulike størrelser, med en lite tråd på enden. På store fabrikker trekkes tampongene med plastikk og trykkes ned i små pappesker. De firkantede boksene i ulike farger pakkes sammen to og to, og emballeres i plast.

Det eneste jeg vet at jeg må ha noe som kan forhindre bloddråpene fra å farge kontorstolen på jobb.

Etter denne prosessen fraktes de ut til butikkene, slik at menstruerende kvinner i alle aldre får tilgang på varen som gjør det mulig å fungere i en optimal hverdag. Foran reoler med et enormt utvalg av tamponger og bind blir man stående med valgets kvaler. Skal jeg gå for kult design, kjente merker, billige merker, nye merker, nye typer, bind med vinger eller uten vinger, tamponger med et ekstra silkemykt lag rundt eller den originale typen? Det eneste jeg vet at jeg må ha noe som kan forhindre bloddråpene fra å farge kontorstolen på jobb.

Gjenbruk

Da jeg først hørte om menskoppen tenkte jeg det var ekkelt, men hvorfor er gjenbruk ekkelt? Er det ikke like ufyselig med bleket, sammenpresset bomull som tørker ut slimhinnene og forgifter miljøet? 3000 tamponger etter at jeg fikk mensen for første gang har jeg begynt å tenkte over hva jeg egentlig bidrar til når jeg kjøper, bruker og kaster. Forbrukeren i meg er med på å forurense jorda, og fem dager i måneden slår jeg skikkelig på stortromma og fyller søpla med bomull. Men, nå er det nok, jeg skal gå til innkjøp av en menskopp.

Kanskje er en menskopp alt jeg trenger resten av mitt menstruerende liv? Den lille fingerbøllen som ligner en trakt i gummi kan brukes på nytt hver gang det blodige sirkuset ankommer. Jeg slipper å stresse til butikken hver gang jeg vet perioden er på vei og jeg slipper å bruke flere minutter på å pakke tamponger og bind ut av plast og papp. Menskoppen er en gjenbruksvare og den skal være et av mine bidrag for å redde miljøet i 2017.

Tekst: Anne Bjørg Vaa
Illustrasjon: Julia Conley
More from Anne Bjørg Vaa

Generasjon Prestasjonsjunkier?

Mestringsfølelse er noe av det beste jeg vet. Det er så godt...
Les mer