Jeg vet heller ikke hvorfor jeg ikke har kjæreste

Singel eller kjæreste?

Spørsmålet har mange former og dukker stadig opp i ulike samtaler. “Hvordan går det med kjærligheten?”, “Har du tenkt å få deg kjæreste snart?” eller “Hvorfor har ikke DU kjæreste?”. Alt fra gode venner, fremmede og nær og fjern familie stiller deg til veggs med sine personlig spørsmål. Er det noe vi bare må finne oss i å bli spurt om, eller er det lov å ville holde det privat?

De fleste mener nok bare godt i det de litt nysgjerrig spør om kjærlighetslivet vårt. Det er ikke meningen å trå over en personlig grense, det er bare en så naturlig del av livet – og derfor også så naturlig å spørre om. Problemet er at ikke alle er like fornøyde med svaret ditt.

“Hvorfor ikke?”

Se for deg at du har kommet hjem til jul og er klar for det årlige familieselskapet. Tanter, onkler og søskenbarn du ikke har sett siden året før samles. Tørrpraten går og i det samtalen holder på å dø ut hører du “tante Anne” trekke pusten og spørre:

“Har du funnet deg en kjæreste i Oslo da?”
“Nei, jeg har ikke det.”
“Hvorfor ikke?”

Spørsmålet stikker kanskje litt ekstra dypt. Du har spurt deg selv det samme flere ganger, og svarene blir bare mer og mer selvdestruktive. Hva skal du svare på det? En del av deg har lyst til å løfte litt på skulderen og si:

“Neeei, er vel for stygg da!”

Men du tar deg i det. I stedet flakker blikket litt fordi du ikke klarer å opprettholde øyekontakten  og du kjenner rødfargen fylle ansiktet.

“Nei, jeg vet ikke jeg. Har vel ikke funnet den rette enda da.”

Tante Anne rister på hodet, “Du må ikke være så kresen vet du.”

Et ulegitimert fokus?

Eldre familiemedlemmer du ikke ser så ofte er kanskje verst, men fokuset på sivilstatus kommer fra flere hold. I møte med venner kommer også spørsmål om partnere opp.

“Fått noen spennende matcher på Tinder i det siste da?”
“Har det blitt noe hooking?”
“Er det noen spesielle i livet ditt for tiden?”

Hvis du først har lagt merke til fokuset, kjenner du også på det overalt. Det kan virke som om samfunnet er lagt opp til at man skal være to, og er du singel må du gjøre det du kan for å endre det. For meningen med livet er vel å gifte seg og få barn, så det er vel ikke så rart det fokuseres mye på sivilstatus, eller?

Hvem, eller om du deler seng med noen er vel egentlig en privat sak, er det ikke? På grunn av oppfatningen av at en kjæreste er et nivå opp i spillet kalt “livet”, vil jeg også tro de aller fleste selv vil fortelle om den nye kjæresten sin. Så hvorfor alle spørsmålene? Hvilke svar er det de egentlig ønsker?

“Nei, jeg driver bare og puler rundt for tiden jeg, tante Anne. Vil nok fortsette sånn en stund. Koser meg.”

Legning

Har du vært singel over lengre tid, og kanskje heller aldri presentert noen for familie og venner, kan også spørsmål om legning komme opp. For hvis du aldri har tatt med drømmedama hjem for å møte familien, så må vel det bety at du ikke liker jenter? Alle vil jo få seg kjæreste, og så vanskelig er det tross alt ikke, så da må du være homo da. Når jeg har fått spørsmål om jeg er lesbisk har jeg høflig sagt at så vidt jeg vet er jeg ikke det. Men hvorfor skal det være en grunn til at jeg er singel? Homofile og lesbiske har også kjærester.

Sitter du derimot på den andre siden kan det selvfølgelig være slitsomt å alltid få spørsmål om du har funnet drømmedama når det egentlig er drømmemannen du er ute etter.

“Drømmedama finner jeg nok aldri, tante Anne, men drømmemannen håper jeg dukker opp blant alle dickpics’ene på Grindr snart.”

Kjærlighet blant blomkålen

Ikke nok med at det finnes utallige datingapper på det norske app-markedet, nå har søken etter kjæreste også nådd dagligvarehandelen.

Coop Extras "Singelkurv"Coop Extra har til og med lansert en “singelkurv”, en egen handlekurv som signaliserer at du er singel. Eller signaliserer den egentlig bare hvor desperat du er? Det var i alle fall sånn det føltes da jeg plukket opp en av de kurvene. Selv om den grå “singelkurven” ikke skilte seg særlig ut blant de røde, kunne jeg ikke la være å lure på hva de andre tenkte om meg, der jeg gikk og tittet i Fjordland-hylla etter middag for én.

Det er selvfølgelig koselig med kjærlighet og kjærester, og Coop Extras tiltak er vel først og fremst søtt. Men om det passer for nordmenn, som heller står enn å sette seg ved siden av fremmede på bussen, er heller usikkert.

Enkelt å spørre – vanskelig å svare

Samfunnets fokus på at det er bedre å være to er det vanskelig å gjøre noe med. De aller fleste mennesker håper nok også på å finne noen å bli gamle med, det er tross alt fortsatt normen. Derfor er ikke alltid svaret like enkelt som spørsmålet. Det kan være mange grunner til at noen er single. De vil kanskje ikke ha kjæreste for øyeblikket, det passer kanskje ikke akkurat nå. Kanskje de er på aktiv jakt, men feiler gang på gang, og at temaet i seg selv er ganske sårt. Kanskje tanken på en kjæreste skremmer dem, og at alt presset og alle spørsmålene om temaet stresser dem såpass at de blir lammet i møte med sjansen.

Så til alle “tante Anne’er” der ute: det har du egentlig ikke noe med, men jeg skal si ifra når det er noe å rapportere.

More from Inga Vinje Engvik

Tre tips til skikkelig skremmende Halloween-kostymer

Om du liker Halloween eller ikke så kommer også det, i likhet...
Les mer