Heteronormative Barbie og andre superhelter

Foto: Anniken Grundt

Kjønnsnormer setter krav og regler til hvordan vi skal opptre i forhold til hvilket kjønn vi er. De fleste normene blir ikke lagt merke til før de brytes, noe som ofte gir konsekvenser for dem som gjør det.

Ingvild Endestad er leder i foreningen FRI, foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold.

-Vi har et samfunn som er veldig opptatt av å kategorisere folk etter kjønn. Dette et problem for de som havner mellom, over eller i en helt annen kategori. Det forteller oss noe om at hvis det er så viktig for oss å kategorisere noen inn i kjønn, må det handle om at vi kommer til å behandle folk ulikt avhengig av dette.

Ingvild Endestad leder i foreningen FRI. Foto: Foreningen Fri

Tokjønnsmodell
Den største kjønnsnormen vi har i samfunnet er tokjønnsmodellen. Dette er tanken om at det kun finnes to kjønn; gutt og jente. Vi har separate toaletter, garderober, idrettslag og avdelinger i klesbutikken for gutter og for jenter. Denne normen er menneskeskapt, for i realiteten finnes det mennesker som ikke identifiserer seg med disse to kjønnene, disse menneskene blir da stående utenfor.

–Jeg tenker at vi har litt for mange normer knyttet til kjønn og at vi har for mange regler om hvordan vi skal være utfra hvilket kjønn vi er. Det hadde vært bedre hvis vi har litt mindre fokus på hvordan vi skal være og mer fokus på mennesket, sier Ingvild.

Heteronormen
Kjønnsnormene lærer vi i løpet av oppveksten. Vi blir fortalt gjennom eventyr og barne-TV at jenter er pene prinsesser og gutter er tøffe krigere. Jenter får Barbie og rosa kjoler til bursdagen, mens gutter får biler og gensere med superhelter på.

Vi spør små gutter og jenter om de er kjærester, og de ser på film at gutter og jenter alltid ender opp sammen. Dette er med på å bygge opp under heteronormen, normen om at alle mennesker er heterofile til det motsatte er bevist. Det finnes uendelig mange normer knyttet til kjønn, og de fleste tenker ikke over disse normene før de bryter dem selv eller noen rundt dem bryter dem. Det kan være noe så enkelt som at ei jente velger å bli bilmekaniker. Hun vil da få mer oppmerksomhet rundt dette enn hva en gutt ville fått om han hadde gjort det samme. Det samme ville det vært om en gutt ville jobbe som sykepleier.

Selv om Norge er et av verdens mest likestilte land har vi fortsatt større skiller enn vi liker å tro. De sterkeste normene er de minst synlige, de vi tenker minst over. Det er også disse som får størst konsekvenser av å brytes. Om disse normene brytes kan det gi konsekvenser som å miste jobben til det å få blikk eller ubehagelige kommentarer. De som følger normene vi har trenger derimot ikke forsvare seg. Ingvild mener vi ikke burde være s skremte for det ukjente.

-Man må bryte normene og bejuble de som gjør det. Det er mange normer vi har uten av vi tenker over dem, og vi må være flinke til å utfordre hverandre og spørre; hvorfor sier du sånn? hvorfor gjør du det? hvorfor må det være sånn? Folk blir sinte når man utfordrer og bryter normene, og det er ikke slik vi vil ha det. Prøv å kjøp en kjole til en gutt og se hvordan reaksjonene blir.

 

More from Nina Antonie Gulliksen

Mennesker må ha mennesker

Vi samhandler like mye med hverandre i den virtuelle verden som vi...
Les mer