Helt perfekt

Foto: Anne Hoel

Noen mener det er grunnet et urealistisk ideal av det perfekte utseende. Andre mener det er på grunn av større aksept. At kosmetisk kirurgi har blitt mer normalisert er uansett ikke å komme bort i fra. Men, er det gullbilletten til et bedre selvbilde?

I lengre tid har kosmetisk kirurgi vært et tabu tema. For mange var dette noe som var forbeholdt de største Hollywood-stjernene, eller forsidepiker på magasiner som FHM eller Vi Menn. Det var noe man så på TV-programmer som ”Svanen” og ”Extreme Makeover”. Programmer der et knippe utvalgte kvinner var så heldige å få endre på hva enn de ville, helt gratis, forså å presentere sitt nye, ”perfekte-jeg” for familie og venner.

I dag er det ikke like mange som vil løfte et bryn, om en bekjent forteller at de planlegger å endre på det ytre. Fastere pupper, større rumpe, fyldigere lepper, og en mindre nese. Alt som ønskes kan fikses, og det fikses hyppigere enn aldri før. For mange kan det nok nesten virke som om dette har blitt den nye normalen.

En enkel løsning

Ingela Lundin Kvalem er psykolog og førsteamanuensis i sosialpsykologi ved Universitetet i Oslo. Hun  spesialiserer seg innenfor kroppsbilde og kroppsidealer, og gjennom flere år har hun utført undersøkelser og prosjekter om teamet. Dette har gitt henne et overblikk over hva hovedgrunnen til at stadig flere kvinner legger seg under kniven kan være.

Det handler først og fremst om å komme nærmere sitt kroppsideal. Spesielt, om man er en av de som har internalisert det rådene medieidealet, sier hun.

Det er flere som i dag velger å se på den stadige normaliseringen som en problematisk utvikling. Det å legge seg under kniven virker ikke lenger som et drastisk tiltak, men heller en enkel og kvikk løsning på eventuelle problemer.

Mange føler seg åpenbart mer tilpass og fornøyd med eget utseende etter kosmetiske inngrep. Noen av rent kosmetiske grunner, mens andre for mer rekonstruktive grunner. En ting har de likevel tilfelles; noe de er misfornøyd ble rettet opp. Men, kan et selvbilde bli rettet opp med kosmetiske inngrep?

Positive og negative effekter

Kroppsbilde og selvbilde er mentalt, og de fleste forstår at overfladiske faktorer sjelden kan kurere våre indre demoner. Likevel, viser flere av Kvalems undersøkelser at kosmetiske inngrep kan ha en positiv innvirkning på de som sliter med et dårlig selvbilde. I de fleste tilfellene handlet dette derimot om komplekser rundt en spesifikk kroppsdel. Resultatene blant de som virkelig sliter med dårlig selvbilde, viste en skremmende forverring.

Dersom en pasient har psykiske problemer kan disse problemene øke etter en operasjon. Undersøkelsen viste nemlig at pasientene hadde en større økning i symptomer på depresjon og angst, samt spiseproblemer og selvmordsforsøk. En økning som var langt mindre vanlig å se hos kvinner uten noe som helst erfaring med kosmetisk kirurgi.

Kvalems råd er enkelt. Å jobbe kognitivt med tankemønstre og selvinstrukser er noe av det viktigste man først og fremst kan gjøre for å bedre selvbilde. Uavhengig om man vurderer kosmetiske inngrep.

Et urealistisk medieideal

Dårlig selvbilde ei. Det er én faktor som muligens spiller størst rolle når det gjelder å forverre menneskers syn på seg selv. Som Kvalem selv påpeker, er det rådende medieidealet noe som påvirker mange svært negativt, og dette er hun ikke alene om å mene.

Tidligere leder for ungdomsorganisasjonen Press, Øystein Kolstad Kvalø, mener det konstante presset unge opplever fra alle kanter, er et stort problem i dagens samfunn. Et press om å hele tiden være bedre, bli bedre og se bedre ut. Et press som har vært til stede i flere år, men som stadig utvikler seg til å bli sterkere. Normaliseringen av kosmetisk kirurgi er også noe han ser på som svært problematisk. Noe han mener at reklamebransjen bør ta ansvar for.

Hovedutfordringen er reklamebransjen. Det blir stadig normalisert gjennom denne bransjen. Det er de som setter en standard på sett og vis, og som har en stor påvirkningskraft, forklarer han.

Kosmetisk kirurgi har i lengre tid har blitt fremstilt som noe fint i reklamebransjen. Kvalø mener dette er svært uheldig, da mange lett påvirkelige med et dårlig selvbilde, fort kan føle at dette er den enkleste løsningen. Reklamebudskap og påvirkning er noe man blir utsatt for hver dag, og det er ikke like lett for alle å få slengt i trynet at man alltid kunne vært litt bedre, forså å heve seg over det og bare ignorere dette.

Ingen skam

I likhet med Kvalem, mener også Kvalø at kosmetiske inngrep ikke bør bli sett på som en enkel løsning for å kurere et dårlig selvbilde. Det er heller noe som først og fremst bør bli behandlet mentalt, mener han.

Å være klar over hvilke tilbud som finnes der ute, er noe det er viktig å legge et større fokus på. Helsesøstre, helsestasjoner og psykologer, bør ikke undervurderes. Det finnes mye hjelp i en god samtale. Det er likevel én ting det er svært viktig for Kvalø å presisere.

Ingen skal selvfølgelig føle skyld over å gi etter for presset. Noen føler seg sikkert ikke presset heller. Det er ingen skam å gå gjennom med det. Vi ønsker bare at det ikke skal bli noe alle gjør i håp om å se ut som et ideal som er umulig å oppnå, konstaterer han.

Det finnes nok ingen fasitsvar på om kosmetiske inngrep er en gullbillett til et bedre selvbilde eller ikke. For noen er svaret ja, for andre absolutt ikke. Men en ting er ganske sikkert; ingen kan vel bli helt perfekt, og det er helt greit.

Skrevet av
More from Nina Halvorsen

Innadvendte oppfordres til å søke

Jobbsøking er ingen enkel prosess. Mange vil påstå at det er en...
Les mer