Fått mange julegaver i år eller?

Hentet fra http://maxpixel.freegreatpicture.com

Det er hyggelig å kunne gi bort julegaver til de man er glad i, men er det virkelig nødvendig å bruke så vanvittig mye penger? Hva skjedde med at det er tanken som teller?

Et ekstremt forventningspress

Nordmenn er ikke akkurat kjent for å bruke lite penger når det kommer til gaver og ting i hverdagen. Og det er nå i julen den virkelige kjøpefesten starter for mange. Nordmenn bruker i gjennomsnitt 11 000 kroner på julegaver i desember .

Vi som samfunn har skapt et forventningspress om at alle skal kjøpe mange og dyre gaver. Jo dyrere, jo bedre. Nordmenn bruker i snitt dobbelt så mye på julegaver som våre naboland. Nordmenn ønsker kanskje å vise raushet overfor hverandre gjennom dyre julegaver. Er vi virkelig så dårlige til å sette pris på hverandre at vi må sprenge banken hver jul for unngå dårlig samvittighet? Våre naboer i Sverige og Danmark klarer seg med bedre måtehold, så hvorfor skal vi i Norge være noe dårligere? Det virker rett og slett som om vi har laget en skikkelig destruktiv juletradisjon hvor det å bruke mye penger er regelen, ikke unntaket.

Økonomisk bakrus

Særlig for den yngre delen av befolkningen kan høytiden skape problemer. I en undersøkelse gjort i fjor, sa 2 av 10 nordmenn at de fryktet dårlig råd i januar på grunn av et høyt forbruk i desember. Er det et sånn samfunn vil vi ha? At man skal ruinere sin egen økonomi for å tilfredsstille et forventningspress om dyre gaver? Det er vel ikke akkurat det som skaper mest kos og hygge i høytiden.

Utviklingen setter et urimelig press på de som kanskje ikke er ressurssterke i utgangspunktet. Klasseskillene i samfunnet blir mer synlige gjennom denne utviklingen. Mange barn kommer tilbake på skolen etter ferien og viser fram alt det fine de har fått til jul. Hva gjør det med de som ikke har noe å skryte av? Svaret er at mange barn dessverre blir ofre når de ikke kan vise fram den nyeste smarttelefonen eller spillkonsollen.

Må sette en grense

Da jeg var yngre var det jo også sånn at man ønsket seg masse julegaver, men det var ikke dermed sagt at man fikk absolutt alt man hadde skrevet ned på ønskelisten. Hvis jeg var heldig fikk jeg den ene tingen jeg virkelig ville ha! Det var virkelig glede! Nå derimot, virker det som om ting virkelig har gått ut av proporsjon. Nå skal ungene ha gavekalender i adventstiden, julegaver tidlig på julaften, pluss et lass senere på kvelden. Nå er det ikke bare selve gaven som er i fokus, men hvor mange som ligger under treet. Når du har åpnet din 34 julegave så magien og gleden litt borte.

Et eksempel for barna

Vi må begynne å sette et eksempel for de unge. Hvis man ønsker seg noe så må man gjøre seg fortjent til det. Ikke bare peke og si at den vil jeg ha. Hvis vi ikke stopper denne utviklingen nå, så kommer det bare til å bli verre og verre. Hvis det skjer, går juletiden fra noe som opprinnelig var preget av glede og kos til å bli noe mange gruer seg til hvert år i frykt for å skuffe sine nærmeste. Jeg synes alle skal tenke seg godt om før de bruker tusenvis av kroner på julegaver. Tenk på de signalene det sender og ikke minst hva høytiden egentlig representerer.

Ta vare på hverandre

Kanskje mangel på tid sammen gjør at vi prøver å kompensere rundt høytiden ved å kjøpe dyre ting til hverandre. Hverdagen er for mange mye stress, og mange føler nok at tiden ikke strekker helt til. Det gjør at vi ikke tar oss tid til å være nok sammen med de som står oss nærmest.

Vi må bli flinkere til å sette av tid til å gjøre ting sammen og ha det gøy i hverdagen. Det er så mye man kan finne på som ikke koster noe som helst. Ta en tur i marka eller inviter folk hjem for en kaffekopp og prat. Vi må prioritere å være sammen. Jeg tror de aller fleste heller ville satt på pris å tilbringe tid sammen, i stedet for dyre julegaver, hvis de måtte velge. Hvis alle følger denne tankegangen så blir kanskje høytiden noe hyggelig igjen, i motsetning til å stresse fra butikk til butikk på leting etter noe som egentlig ikke betyr noe i det lange løp.

More from Lars Michaelsen

En vagina er en vagina

Emilie Becker (27) er frilans illustratør og kommer fra Tønsberg. Hun er...
Les mer