Gjenbruksdronningen

Jenny Skavlan er genetisk belastet med interessen for klær og tekstiler. Det har ført til litt overtenning på shoppingfronten. Nå er hun i gang med sin andre runde shoppestopp – et tiltak for å forhindre et overforbruk av klær.

Shoppestopp står skrevet på samvittigheten til mange som ønsker seg en mer fornuftig og miljøvennlig garderobe i 2017. Men hvem hadde egentlig trodd at det skulle bli trendy å avstå fra handle-impulsen? Sy-om eksperten Jenny Skavlan har i flere år inspirert med sitt gjenbruksengasjement. Vintageshopping er ikke noe nytt blant stilsikre nordmenn, men for folk flest faller det kanskje ikke like naturlig å titte innom en bruktbutikk. Det ønsker Jenny Skavlan å gjøre noe med.

Så fortidens shoppeliv i revy

Motivasjonen til første runde med shoppestopp kom da Jenny skulle flytte inn med kjæresten Fingern. Midt oppi alt flyttekaoset så hun shoppelivet sitt i revy.

– Jeg hadde fått en overtenning på vintageshopping. Å eie noe skal være en fin ting, noe å verdsette. Da det viste seg at jeg faktisk ble glad for å kvitte meg med ting, skjønte jeg at det hadde gått for langt. Jeg bestemte meg for å ikke handle på et halvt år.

Hvilke erfaringer gjorde du deg i denne perioden?

-At det var skikkelig deilig. Jeg måtte over en kneik fordi jeg går forbi butikker hver eneste dag og shopping hadde blitt en ventevane. Gjennom shoppestopp fikk jeg et mye bedre forhold til å handle fordi jeg begynte å verdsette det igjen. Jeg tror også det er sunt og ikke nødvendigvis måtte forholde seg til et prøverom hele tiden.

Skattejakten

Jenny ble interessert i gjenbruk allerede som barn. På syrommet til sin mor, som er tekstilkunstner og kostymedesigner, begynte hun å sy om gamle klær hun fant på loftet.

-Jeg var den eneste av tre søsken som utnyttet meg av det sy-rommet. Jeg er nok litt genetisk belastet, og ser muligheten i klær.

Nå er Jenny i gang med sin andre runde shoppestopp, denne gangen med lov til å handle brukt. I tillegg har hun vært med på å lage gjenbruksappen Tise – en app hvor du kan selge og kjøpe andres klær.

-Det er så enormt mye klær der ute som bare er brukt én gang. Jeg trodde jeg hadde mye ting som var fint å selge, men nordmenn og norske jenter er jo gærne. Når jeg surfer rundt på Tise ser jeg hvor mye klær som fortjener å bli brukt. I tillegg slipper en dårlig samvittighet for miljøet og usikkerheten rundt hvor ting er produsert.

Jeg trodde jeg hadde mye ting som var fint å selge, men nordmenn og norske jenter er jo gærne.

Hvordan kan en motivere seg selv til å ikke kjøpe noe nytt?

-Jeg tror man skal handle et par brukt-ting som man synes er superfine. Å oppleve gleden og den gode samvittigheten man får av det. Det er denne skattejakten jeg kan bli litt hekta på, å finne den ene tingen som det bare finnes én av. Det gir mersmak og motivasjon.

Finne sin egen stil

Å dra på skattejakt i vintagebutikker kan være vanskelig for de som ikke vet hva de er ute etter. Et tips fra Jenny er å ta med seg en med peiling, så man ikke er alene om avgjørelsen. Et annet tips er å hente inspirasjon fra kjedebutikker og moteblader, for så å lete etter de plaggene du blir tipset om å kjøpe.

Hvilke plagg tror du man lar seg lure til å kjøpe?

-Man lar seg lure til å kjøpe plagg som ser smashing ut på andre, og så blir man skuffet når man tar det på selv. Det er noe jeg prøver å lære meg til, å vite hva som er meg og ikke. Jeg har handlet mange plagg med en drøm om å være en som går med en sånn type bukse, men så funker det ikke. Det er ikke alle trender som er skapt for alle.

Noen opplever at vintagebutikker er overpriset, hva tenker du om det?

-Det er jo veldig stor forskjell på butikker. Noen tar godt betalt for å ha funnet fine ting til deg. Det finnes jo milliarder av vintageklær der ute og noen må rydde opp i alle mulighetene. Man betaler nok mer for at det skal være lettere å finne noe, og at butikkene har gått god for de plaggene de har der inne. Selv går jeg mye på Uff i Storgata og på Jernbanetorget- du kan finne mye gull blant gråsteinen.

Miljøtruende forfengelighet?

Selv om det for mange har blitt like vanlig å handle brukt som nytt, finnes det alltids de som kun unner seg noe nytt. Jenny tror det kan ha en sammenheng med at gjenbruk henger igjen som lavere status og mangel på penger.

-Det var nok litt tabu å handle på Fretex for noen år siden. Men i dag er man på jakt etter gamle skatter på grunn av miljøspørsmålet og ønsket om å se annerledes ut. Klær kan alltids vaskes.

Til slutt: Hva er din appell til shoppinghysteriet?

-Jeg tenker at shoppestopp er et tiltak for å forhindre et overforbruk, ikke et naturlig forbruk av klær. Når du begynner å miste kontrollen er det på tide å ta et oppgjør med shoppingvanene dine. Jeg tror definitivt mange kunne trengt en shoppe-detox.

Illustrasjon: Susanne Møller-Hansen
Jennys vintage-tips:
  • Etsy.com er fantastisk! Masse små vintagebutikker samlet på ett brett. Men må bare være spesifikk når man søker, eller bare finne gode brukere. Er et hav der…
  • http://shopgossamer.com/ Drømmevintage!
  • Tise- appen med blanding av «nye» ting og masse kul vintage.
  • Butikker jeg handler i Oslo: Velouria Vintage, Frøken Dianas Salonger, Fløyel og Kanari, Fretex, Uff, MA vintage, Clothes in my closet.

 

More from Kaja Møller-Hansen

Kleskrise

Er mangel på egen stilsans et miljøproblem? Når det kommer til klesforbruket...
Les mer