Gå ned i vekt på en politisk korrekt måte – bli veganer?

I følge veganeren Samuel Rostøl er veganisme en etikk, ikke et kosthold.

På Youtube florerer det av veganske personligheter som sprer det bærekraftige budskap til tusenvis av følgere. Her publiserer de videoer av hva de spiser, når de spiser og hvordan de trener. Blant disse lettkledde, fitnessfokuserte, acai-spisende veganerne kan en til tider lure på hva den virkelige motivasjonen for å kutte ut animalske produkter er. Å redde verden, eller gå ned i vekt på en politisk korrekt måte? Det er kanskje ikke tilfeldig at flere av de profilerte veganerne har til felles at de alle har slitt med en spiseforstyrrelse før de valgte å konvertere til den veganske livsstilen – noe de deler åpent. Men må veganisme være en livsstil? Når en har lært at et variert og balansert kosthold er det sunneste og nøkkelen til god helse, kan det virke anstrengt og hele tiden måtte tenke over hva en spiser, eller snarere hva en ikke kan spise. Lar det seg gjøre å kombinere et vegansk kosthold med et A4 liv?

For å få klarhet i disse spørsmålene har jeg derfor, i kjent Youtube-stil, satt sammen en Q&A for å bli litt klokere. Kristine Flunes, leder for norsk vegansamfunn og Samuel Rostøl, engasjert veganer kjent som utfordrer i Farmen hjelper meg å finne svar.

Let’s get to it

Q&A

Q. 1: Er det et problem om folk blir veganere av “feil” årsaker, f.eks. for å gå ned i vekt?

Samuel: Jeg vil ikke kalle det et problem, men jeg vil kanskje ikke kalle det veganisme heller. Veganisme er en etikk, ikke et kosthold, og fokuserer en kun på kosthold eller andre faktorer enn etikk vil det alltid være animalske produkter som «glir gjennom» nåløyet. Forskning viser at blant de som «gir opp», som er veldig mange, valgte en stor andel av disse veganisme for helsens skyld. Etikk er åpenbart det beste og mest holdbare argumentet, da kan man ikke argumentere for å utnytte uskyldige vakre individer.

Q. 2: Hvem har rett til å kalle seg veganer?

Kristine: Veganisme handler først og fremst og dyreetikk. På en måte kan man si at hvis du velger bort animalske produkter på grunn av dyrs rettigheter, så er du veganer, mens hvis du gjør det på grunn av egen helse og miljø, så spiser du plantebasert. For enkelhets skyld kan man si at de som unngår dyreprodukter er veganere.

 Q. 3: Hvorfor er du veganer?

Samuel: For meg er det så enkelt at ettersom vi mennesker kan få alt vi trenger fra planteriket, og beholde smaksopplevelser og komplett ernæring, så har vi ikke lengre rett til å utnytte andre levende og følende individer. At vi tar oss retten og at det er «normalt» gjør det ikke automatisk rett.

Q. 4: Kan man ha et avslappet forhold til mat som veganer?

Samuel: Jeg har det. Jeg spiser god mat, elsker å lage mat, varierer mye og fokuserer egentlig veldig lite på mat fra et teknisk perspektiv. En skal likevel ikke feie under et teppe at det er mye å sette seg inn i fra starten. Det beste tipset er å be om hjelp. Det finnes veldig gode online ressurser for det, Facebook eksempelvis. Og så kan man kjøpe en god kokebok, det forenkler mye.

 Q. 5: På Youtube finnes det et stort miljø for veganere som deler kostholds- og treningstips. Er det et overdrevent helsefokus i veganermiljøet?

Kristine: Jeg tror mange får et sunnere kosthold generelt sett, fordi man begynner å spise mer frukt, grønnsaker og belgfrukter. I tillegg kutter man ut mange ferdigprodukter, rett og slett fordi de fleste ferdigprodukter inneholder animalske ingredienser i større eller mindre grad. Likevel er begrepet «junk-food vegan» populært, og mange steder selges det veganske burgere, pølser etc. Jeg vil si at det finnes både de som er veldig opptatt av helse, og de som spiser lite sunt, og de fleste ligger et sted midt i mellom.

Q. 6: Hva tror du avskrekker folk fra den veganske livsstilen?

Samuel: Vaner og tradisjoner. Å ikke få god mat på alle restauranter, og det å være avvikende fra den sosiale normen. Jeg tror også det å skulle ta stilling til at man hele livet har spist mat som faktisk krever et offer kan være vanskelig, fordi det medfører at man på et eller annet nivå må innrømme at man også har “gjort feil”. Det er sterke folk som klarer å bli og forbli veganere, og jeg har så utrolig dyp respekt for prosessen bak! Det er først når man har vært det en stund, at det blir lett å være veganer.

More from Kaja Møller-Hansen

Ledig stilling

Da jeg var liten ville jeg bli sjef i butikk. Jeg gjorde...
Les mer