Forholdsanarkisten

(c)Mankhelekwen/May Kristina Rytterager
(c)Mankhelekwen/May Kristina Rytterager

‒ Jeg trodde jeg kom til å være evig singel. Å akseptere at monogame forhold ikke fungerte for meg har gjort meg mye lykkeligere.

For et halvt år siden stod May Kristina Rytterager fram som poly, eller forholdsanarkist, som hun selv kaller seg. Hun har ikke sett seg tilbake ett sekund. I et samfunn hvor monogame parforhold er normen, framstår det å ha forhold til flere som noe underlig. Men ikke alle vet hva det vil si å være poly.

Samtykke, trygghet og respekt

Poly dekker ulike ansvarlige ikke-monogame relasjoner. Det kan blant annet være nære, lukkede kjærlighetsrelasjoner mellom tre likeverdige individer, eller helt åpne forhold. Relasjonene er bygget på informert samtykke, trygghet, respekt og likeverd. Fordommer gjør det vanskelig for mange å være åpne om forholdene sine, men May Kristina synes det er viktig å snakke om.

‒ Det er viktig å bruke definisjonene. Jeg merker jo at folk har en del skjulte fordommer. Hvis vi ikke bruker definisjoner får vi heller ikke satt problemet på dagsorden og snakket ordentlig om tingene. Folk vet ikke hva poly er, og blir nysgjerrige når det kommer opp. Med det utgangspunktet kan vi ha en fruktbar diskusjon om temaet. Det er den beste måten å lære på.

Vanlige, monogame relasjoner fungerte ikke, fordi jeg følte meg presset til å være noe jeg ikke er(…) Det var en befrielse å finne ut at jeg er god nok som jeg er.

God nok

May Kristina er i et forhold med Arild. Han har også en annen kjæreste. Da hun begynte å finne ut av identiteten sin, var Arild den første personen hun åpnet seg for. Han introduserte henne for interesseorganisasjonen PolyNorge, hvor hun kunne utforske hva det innebar å være poly. Dette hjalp på å sortere ut følelser som fram til da hadde vært vanskelige for henne å finne ut av på egenhånd. Som for eksempel muligheten til å elske flere personer samtidig uten å føle skam, og at dette også er en fullgod og likeverdig samlivsform.

‒ Det fine med Arild er aksepten for at jeg ikke passer inn i den A4-boksen storsamfunnet prøver å presse alle inn i. Tidligere følte jeg at jeg aldri var god nok. I tidligere forhold var jeg rastløs, samtidig som jeg var kjempeglad i de jeg var sammen med. Vanlige, monogame relasjoner fungerte ikke, fordi jeg følte meg presset til å være noe jeg ikke er. Jeg prøvde å passe inn, men det gikk ikke. Det var en befrielse å finne ut at jeg er god nok som jeg er. Nå ser jeg mer positivt på fremtiden.

Sjalusi

Kommer ikke sjalusi i veien?” Det er det nok mange monogame som lurer på. Men for May Kristina er ikke sjalusi et problem.

‒ Jeg har aldri opplevd sjalusi i et forhold, og jeg har aldri forstått den følelsen i kjærlighetsforhold. Den eneste gangen jeg har vært sjalu i løpet av mitt liv, var når jeg og en venninne fylte samme rolle i vennegjengen, noe som bød på en del utfordringer. Romantiske partnere har jeg aldri vært sjalu på. Men det er jo viktig å vite at vi som lever i polyforhold har fokus på veldig god kommunikasjon. Det sier seg jo selv at kommunikasjon er en viktig del av alle forhold. Men vi snakker altså veldig mye om hva slags forhold vi ønsker oss, og hvor grensene går i forholdet. Jeg liker tanken på at man kan definere hvert enkelt forhold uten å måtte ta hensyn til at familien forventer å møte hver enkelt partner, eller at hvert forhold kan tilby forskjellige ting. Man blir enig i hva man ønsker med hver enkelt, om det gjelder vennskapsforhold eller kjærlighetsforhold.

Jeg liker tanken på at man kan definere hvert enkelt forhold uten å måtte ta hensyn til at familien forventer å møte hver enkelt partner, eller at hvert forhold kan tilby forskjellige ting.

May Kristina selv har gjerne forhold til andre utenom Arild. Disse forholdene utvikles naturlig og av seg selv. Hun synes det er fint at også kjæresten har andre forhold. På den måten føler hun at hun slipper mye av de forventningene som man kan føle på i monogame forhold.

‒ Nå blir jeg ikke tvunget til å gi mer enn hva jeg er komfortabel med i forholdet. Dessuten liker jeg å få nye impulser.

Ingen Askepott

Hovedpoenget May Kristina ønsker å formidle er at hun har det godt i et polyforhold. Gode polyrelasjoner er de hvor alle ønsker flerforhold og ingen føler seg tvunget.

‒ Nettverket i PolyNorge har vært ekstremt viktig for meg, og jeg har fått bekreftet at det er flere av oss. Folk har vokst opp med Askepott, og tenker at andre typer enn monogam kjærlighet ikke er greit. Man tenker flerkoneri, og alle disse konene som ikke ønsker det. Men det er jo ikke alltid det stemmer. Polyrelasjoner kan jo også være noe folk ønsker.

May Kristina ler over tekoppen før hun avslutter:

‒ Og det er jo greit!

 

Les mer om PolyNorge på Facebook.

More from Jenny Kaikumo Jacobsen

#Rockesokk = #menneskeverd?

Sist tirsdag, altså 21. mars, var FNs verdensdag for Downs syndrom. Dagen...
Les mer