Festivaler til irritasjon

Rettferdig Øya-kritikk?

GIF

Festivaler er for mange sommerens høydepunkt. Men når de foregår midt i et boligområde kan musikkfestlighetene fort skape opphetet debatt.

Både musikkfestivalen Øyafestivalen og barnefestivalen Minøya er populære arrangementer som går av stabelen hver sommer i Tøyenparken i Oslo; men ikke uten debatt. Da Øyafestivalen ble flyttet fra Middelalderparken til Tøyenparken i 2014 skapte det store protester blant de nærmeste naboene. Klager på støy, fyll og avsperring av parken så lenge festivalen varte satte sinnene i kok hos mange, og på Tøyen kan man hver sommer se Øya-kritiske plakater i folks vinduer. Arrangørene av Øya har jobbet hardt for å møte kritikken, og mye av den ser ut til å ha roet seg. Men fremdeles er det aspekt festivalene bringer med seg som skaper debatt blant folk.

Klager på støy, fyll og avsperring av parken så lenge festivalen varte satte sinnene i kok hos mange

Miniøya arrangeres i løpet av en helg i juni og Øyafestivalen en ukes tid i August. I den forbindelse stenges dermed store deler av parken for allmenn gjennomgang – noe som er et irritasjonsmoment for flere som bor i nærheten. Spørsmålet er om kritikken egentlig er berettiget. Tøyenparken er riktignok en populær og mye brukt park; til trening, turer og, i det øyeblikket sola spretter fram, grilling og generell avslapping. Selvfølgelig kan det være surt å ikke få brukt en flott park på fine sommerdager. Men her er det snakk om to festivaler som hver for seg varer i underkant av en uke. Kombinert med opp- og nedrigg er det altså ikke mange dagene totalt som blir brukt til disse to arrangementene. Når man i tillegg tenker på hvor mye disse festivalene gir til bydelen, framstår kritikken desto svakere.

kulturtilbudene Miniøya og Øyafestivalen trekker hundrevis av mennesker til bydelen hver sommer

Tøyenløftet

Det er ikke til å nekte for at Tøyen lenge hadde et dårlig og belastet rykte. At det de siste årene er satt i gang tiltak for å heve bydelen er positivt, særlig for beboerne. Øya og Miniøya er flotte eksempler på slike gode tiltak i bydelen. Den siste tiden har det vært snakket mye om Tøyenløftet. Gatebildet har fått en oppgradering, Tøyen torg har blitt pusset opp, møteplasser som kafeer og biblioteker har blitt hyggeligere og flere. Og kulturtilbudene Miniøya og Øyafestivalen trekker hundrevis av mennesker til bydelen hver sommer. Med dette har bydelens rykte blitt betydelig bedre. Tøyen har blitt en populær møteplass, ikke bare for de som bor der, men også for folk fra andre steder. Husk at kulturtilbud som disse festivalene samler mennesker. «Skal du på Øya?» og «hva skjer på Øya?» er spørsmål som stilles i hytt og pine gjennom hele året. Tilbudene skaper yrende liv, og for de fleste også mye glede. Det finnes ikke noe bedre enn det. Så er det viktig å tenke på at Tøyenparken faktisk er åpen for fri ferdsel størsteparten av sommeren. Noe Oslofolk vet å utnytte seg av. God sommer!

More from Jenny Kaikumo Jacobsen Les mer