Fem om dagen

Foto: Pixabay

Donald Trump har forandret det politiske landskapet, kanskje for alltid. Vi kan le av mye av det han gjør og sier, men under det hele ligger en ganske fundamental endring i amerikansk og internasjonal politikk. Den største forandringen er kanskje at falske uttalelser og løgn nå er helt greit – og det bør det ikke være.

Fem om dagen

Nylig skrev et av Canadas største aviser, The Star, at Trump hadde kommet med 71 falske uttalelser på 14 dager i juni i år. Han følger altså Bamas slagord om fem om dagen, bare at det snakk om løgn og ikke frukt og grønt.

Samme avis teller fortløpende alle av Trumps falske uttalelser. Siden innsettelsen 20. januar 2017 har han kommet med 1829 falske uttalelser. Hver eneste falske uttalelse er dokumentert. La oss ta en fra juni, som han kom med etter å ha annonsert tariffer på stålimport: «United States Steel ekspanderer nå og åpner seks nye anlegg.» United States Steel har annonsert at de vil åpne to stengte smelteovner ved ett anlegg, og det er det.

Komiske Trump

Mange politikere skryter og lyver, men de blir som regel latterliggjort og oversett. Hvem husker ikke en av Saddam Husseins trofaste minister, komiske Ali. Også Trump blir latterliggjort, men det er ikke så lett å overse han. Trump er, eller skal hvertfall være, lederen for den frie verden – en tittel alle amerikanske presidenter har kunnet krone seg med siden andre verdenskrig. Han skal være ytringsfrihetens og demokratiets forsvarer, hvertfall i den vestlige verden.

Normaliserer løgn

Trump har greid å normalisere løgn, hvertfall blant egne velgere. Det gjør i realiteten ingen forskjell for Trumps velgere at han lyver. Trumps «approval rating» blant sine egne velgere er på hele 90 %, et nivå man ikke har sett siden 11. september hos en sittende president.

Konsekvensen er at det politiske miljøet og debatten er mer polarisert enn noensinne. Blant demokratene er Trumps «approval rating» 5 %. Sosiale medier og kommentarfelt er fulle av krasse ordvekslinger, karakteristikker og til og med trusler mellom Trumps tilhengere og motstandere. Personer som jobber for Trump blir offentlig trakassert. I sørstatene marsjerer folk med rasistiske flagg og bannere. En anerkjent kommentator har beskrevet tilstanden som «myk borgerkrig» og det vil bli verre, for Trump vil sitte i tre, kanskje syv år til.

Smitter over til Norge

Amerikansk politikk har alltid hatt en grad av «showbiz» og polarisering. Falske uttalelser og spissformuleringer har derfor lenge vært en del av politikken, også før Trump. Det som skjer nå er kanskje uheldig, men ikke så overraskende.

Det som derimot er overraskende er at denne denne utviklingen har også kommet sterkere til land med mer seriøs politisk klima, som Norge. Her hjemme har enkelte politikere, enten bevisst eller ubevisst, fulgt Trumps fotspor. Sylvi Listhaug er kanskje den fremste representanten for dette. I motsetning til Trump har Listhaug ofte faktaene på plass, men formulerer seg likevel på en slik måte at hun nører opp under hat og konspirasjonsteorier.

“Trump-effekten” innebærer at Fremskrittspartiet styrker seg på meningsmålinger og får økt støtte når de polariserer samfunnet, som for eksempel etter Listhaugs famøse Facebook-post, som hun riktignok måtte beklage.

Den norske modellen under press

Et av Norges fremste styrker har vært at politikerne har tatt vanskelige, men rasjonelle og gode valg. De har styrt unna populisme og kortsiktige gevinster, i all hovedsak. At Norge har tatt vare på de finansielle verdiene fra oljeutvinning for fremtidige generasjoner er et levende bevis på det. Politikerne har kunnet gjøre dette fordi velgerne også er rasjonelle mennesker som lytter til argumenter og klarer å skille mellom sannhet og løgn.

Den rasjonelle norske politiske modellen er nå under pres. Når politiske holdninger blir viktigere enn sannhet, er det ikke helt utenkelig at vi må få oss en løgnteller for enkelte norske politikere også.

Skrevet av
More from Anam Javaid

Vi lover… bare vi kommer til makten

Det er tid for valgkamp. Politiske løfter sitter ofte løst. Men hvordan...
Les mer