Et alternativt alternativ

“Å leve i nuet” blir ofte sagt med en ironisk distanse like lang som fraværet av nettopp det. Tillater vi oss ikke helt å koble av?

I går så jeg en mann på Oslo S. Han satt stille, med rak rygg og lukkede øyne. Det var åpenbart at han mediterte. Valg av sted virket kanskje ikke like innlysende for å finne roen. Blant travle reisende var han den jeg la mest merke til. Litt fordi det var rart, mest fordi det var forfriskende å se et menneske som, på tross av stressende omstendigheter, aktivt velger å bruke tid på seg selv.

Å koble hode og kropp sammen med pusten er vesentlig for å bli avslappet. I en tid hvor vi konstant er utsatt for stress og press, og mange sliter med stress-relaterte sykdommer, virker det ikke som en dum idé å tilegne seg teknikker for å kunne slappe bedre av. Samtidig er det tilsynelatende mange som avskrekkes fra denne alternative trenden – en sekke-betegnelse for alt som bevisst/ubevisst strekker seg for langt unna egen komfortsone. Det er tilsynelatende en ukomfortabel greie for mange å skulle ”gå inn i seg selv”, på tross av at meditasjon viser seg å ha mange helsemessige fordeler.

3. april skrev jente (14) i Si;D ”Vi mediterte hver dag. Derfor vil jeg takke min fine steinerskolelærer”. Ifølge jenta fokuserte læreren på elevenes psykiske helse, og viktigheten av å la elevene starte dagen med en stund fri fra bekymrede tanker. På den måten lærte elevene å finne roen i seg selv. Fokus på meditasjon har også blitt brukt som et verktøy på en barneskole i USA. Istedenfor å straffe barna som oppførte seg dårlig, ble de sendt til et rom for å meditere og roe seg ned, med gode resultater. Kanskje fordi det viste seg at straff ikke var nøkkelen til å roe ned de allerede stressede barna.

Gitt prestasjonspresset i dagens samfunn, burde kanskje flere tenke som denne steinerskolelæreren. Men gjør vi det? For selv om en undersøkelse fra University of California viser at meditasjon faktisk kan bidra til å forsinke cellenes aldringsprosess, tar nok ikke alle fatt på yogamatten. Kanskje fordi det finnes en quick-fix-rynkekrem på apoteket, eller fordi vi ikke har tid til å bruke 20 minutter på ingenting i løpet av dagen. Eller kanskje fordi vi, i motsetning til jente 14, ikke har lært at det er helt greit å koble av.

More from Kaja Møller-Hansen

Kleskrise

Er mangel på egen stilsans et miljøproblem? Når det kommer til klesforbruket...
Les mer