En vagina er en vagina

Foto: Emilie Becker

Emilie Becker (27) er frilans illustratør og kommer fra Tønsberg. Hun er kanskje mest kjent for sine vagina-tegninger og klær. Hennes mål er å frem at alle vaginaer er forskjellige, men like vakre. På den måten ønsker hun å fjerne usikkerheten mange unge har rundt sin egen kropp.

Jeg møter Emilie på en kafè på Bislett. Hun kommer drassende på en svær bag, nesten på størrelse med seg selv. I den ligger det blant annet en del vagina-merch. Hun er nemlig i Oslo for å holde et foredrag hos Barn oss imellom om sitt vagina-prosjekt , og kommer direkte fra konferansen.

En kopp med te før intervjuet starter. Foto: Lars Michaelsen
In the beginning

Emilie har alltid likt å tegne siden barndommen, men det var først som 22-åring at hun tok steget og satset på illustrasjon som et yrke. Hun liker å utfordre seg selv med alt fra maling til trykk, men det er tegning som står henne nærmest. Utenom tegning har idrett hatt en viktig rolle i hennes oppvekst. Som 10-åring startet hun med friidrett og hun fant raskt ut at hun hadde et talent. Det var til slutt høydehopp som skulle bli hennes spesialitet og høydepunktet i karrieren var da hun ble norgesmester som 16-åring.

Mange veier til Rom

Det var derimot ikke høydehopper hun skulle bli. Etter videregående prøvde Emilie mange ulike veier for å finne hennes kall her i livet. Først ville hun bli politi, men hennes redsel for mørket var derimot ikke helt forenelig med politiyrket. Dette ble åpenbart da hun var i forsvaret, hvor hun var stasjonert i Lakselv i Finnmark. Et sted hvor det er mørkt halve året. Etter at hun var ferdig i forsvaret, flyttet hun til Trondheim hvor hun studerte både tegnspråk og ergoterapi. Men det stemte ikke helt. Det var ikke det hun egentlig ville drive med.

Emilie bestemte seg for å ta sjansen og begynte å studere illustrasjon. Hun fullførte bacheloren sin i England, og bestemte seg like godt for å ta sin Master samme sted. Og det var her hennes fascinasjon av vaginaer virkelig kom til utspring.

Trekanter og den perfekte vagina

Til sitt første prosjekt på skolen ble hun tildelt en trekantet figur. Det første som slo henne var en hårete dusk eller en truse. Emilie gikk noen runder med seg selv og tenkte kanskje det var for vulgært.  

– Rett før jeg skulle levere oppgaven så jeg en dokumentar som het “The perfect vagina”. Den handlet om en kvinne som reiste rundt og snakket med folk om hva en perfekt vagina er. Det var så mange kvinner i England som opererte underlivet fordi de så annerledes ut.

Emilie ble fascinert, for det var et tema hun aldri hadde tenkt noe særlig over. Hun gikk for det vågale og det viste seg å bli avgjørelse som kom til å prege hennes liv fremover. Trekanten ble til slutt en vagina, og det ble også hennes masteroppgave.  

Vaginabok

Hennes masteroppgave endte opp som en bok med 30 ulike vaginaer. Emilie ville sette fokus på at alle er forskjellige nedentil, og at man ikke skal skamme seg eller være usikker på sin egen kropp. Hun måtte gå i dybden og undersøke hvordan ting hadde blitt som de hadde blitt. Hun ble overrasket over hvor lite informasjon det var å oppdrive om temaet. Verken på nett eller i medisinsk litteratur.

Masteroppgaven til Emilie. En bok med 30 ulike vaginaer. Foto: Emilie Becker
Barbie-vagina

Emilie mener intimkirurgi er en videreutvikling av det fokuset vårt samfunn har på utseende og kropp.

– Nå er det blitt et veldig fokus på operasjoner. Ansikt og pupper har det jo vært fokus på lenge. Så vaginaer er blitt det neste steget. Porno er ofte en pådriver fordi de som er med der ofte har litt sånn opererte “barbie-vaginaer”. Og mange bruker det som en referanse og tenker at det er sånn man skal se ut ikke sant?

Hun mener problemene gjerne oppstår når unge ikke har nok kunnskap om hvordan andre vaginaer egentlig ser ut.

– I skolen får du bare se en skrævende vagina, og at den delen heter det, og den heter det, men man får ikke sett hvor ulike vaginaer faktisk er.

Det man ser i media eller i sosiale medier forsterker ofte idealet om den “perfekte” vagina. Det fører til at flere og flere unge jenter vurderer intimkirurgi. Tall fra Norstat viser at 1 av 6 jenter er misfornøyd med sitt underliv og at 1 av 8 har vurdert å operere seg. Fordi det finnes så lite informasjon om variasjoner i vaginaer, ønsker Emilie å normalisere og ufarliggjøre vaginaen med sitt arbeid.

VagPwr

Da Emilie startet å lage de forskjellige vaginaene til sin bok, jobbet hun blant annet med trykk. Det var slik ideen om en vagina t-skjorte kom til verden. Det var en morsom greie, og da hun snakket med sine venninner fant hun fort ut at dette var noe flere syntes var kult. Emilie forhørte seg med familie og venner, og sendte avgårde noen t-skjorter til Norge.

Så sa venninnen min, skal du ikke bare sende en t-skjorte til en kjendis da? Så kanskje du får litt promotering.

Valget falt til slutt på Skam-stjernen Ulrikke Falch og da var det gjort. En Instagram story hvor Ulrikke viste fram t-skjorta gjorde at Emilies telefon nærmest eksploderte. På noen få timer fikk hun over 1000 nye følgere, og over hundre bestillinger tikket inn. Hun ble så stressa at hun måtte bare skru av telefonen.

Her trykker Emilie opp t-skjortene. Foto: Emilie Becker
En fitte er en fitte

Etter endt utdanning fortsatte Emilie å videreføre sitt arbeid rundt vaginaer. Det var en mulighet til å jobbe med noe som hadde blitt en hjertesak for henne. Hun fikk hjelp til å sette opp en nettside og nettbutikk, og lagde selv et slagord eller hashtag til sitt prosjekt. “En fitte er en fitte” kom først opp av hatten, men det ble for langt og tungvint. Til slutt falt valget på “Vagina Power”, eller “VagPwr” forkortet. Emilie sitt mål var å bruke alt fra t-skjorter til handlenett med vaginaer i alle former og størrelser for vise at alle er forskjellige, og at det er helt greit!

Veien videre

Emilie har mange jern i ilden og trives godt med det. Ved siden av VagPwr gjør hun også oppdrag for andre kunder i tillegg til å utvikle egne prosjekter. Det er ikke alltid bare lett å drive for seg selv som illustratør. Målet hennes er etterhvert å finne seg en stilling i et byrå hvor hun kan jobbe med andre og utvikle seg videre. Til sommeren har Emilie planer om å flytte til Bergen, og hun gleder seg til å ta fatt på nye utfordringer. Det kommer hun til å naile.

More from Lars Michaelsen

En vagina er en vagina

Emilie Becker (27) er frilans illustratør og kommer fra Tønsberg. Hun er...
Les mer