En nødvendig jævla drittunge

Noe av det Greta Thunberg blir omtalt som på sosiale medier.

Ikke siden ABBA har et svensk produkt skapt like mye oppstyr og furore. Der andre 16 åringer har nok med å treffe med eyelineren og opprettholde snapstreaks seilte Greta i 15 dager på bøljan blå for å gi pisk til statsledere og politikere

Moderne Jesus

I en null-utslipps-båt kom den lille svensken farende på sin moralske pidestall for å lage vei i vellinga. Greta gjør alt rett og er den perfekte talsperson for en generasjon må rydde opp etter festen våre foreldre og forfedre holdt. Alle vet at en møkkete tallerken må vaskes opp. Med hjerter i øya og i nesegrus beundring løfter vi Greta opp og skyver hun foran oss som en slags moderne Jesus. Men når Greta engasjert forteller personer som sitter på reell makt at det går til helvete med kloden blir det bråk.

Stick it to the man

FNs klimakonferanse. Greta Thunberg har ved hjelp av vind og sol kommet seg over Atlanteren og tar steget opp på talerstolen. Med skjelven stemme og intenst blikk sier hun “Alt dette er feil. Jeg burde ikke stått her oppe. Jeg burde vært på skolen på andre siden av verden. Og likevel kommer dere til oss ungdommer for håp. Hvordan våger dere!? Dere har stjålet mine drømmer og min barndom med deres tomme ord.” Hun kritiserer videre verdenslederne for å handle med økonomiske motiver og hevder avgjørelser blir tatt med kun ett hensyn. Å tjene penger.

Que hylekoret

Mens noen applauderer og hyller Gretas tale vender andre seg bort. Noen ganger begge deler. Det virker som om Gretas stemme har blitt så stor at det er umulig å forholde seg nøytral til den. Den ene siden hyller henne som klimasakens messias, den andre kritiserer henne for å være en brikke i et spill styrt av usynlige krefter. Etter appellen i New York har det kommet flere saker som peker på at situasjonen ble for stor for den vesle svensken. Det menes at Greta var i tydelig ubalanse og det rettes kritikk mot foresatte og menneskene rundt henne. Dette er altså dette som er noens fokus etter tidenes reality-check. La oss si at onde tunger har rett. La oss si at Greta Thunberg er en markedsførings-prop som blir brukt som en marionettedukke av skumle klimafanatikere og miljøvernorganisasjoner. Hva er nedsiden? Det eneste som er problematisk med dette scenarioet er vel at det er noe uetisk å bruke en 16-åring med asbergers til et “større formål”. 

“Hun blir fortalt hva hun skal si!”

Dette er kanskje den tynneste uttalelsen man hører i forbindelse med Greta. Jeg har til gode å høre om en politiker eller statsleder med verv av betydning som ikke har rådgivere eller taleskrivere. Mest sannsynlig er det noen som leser gjennom Greta sine appeller før hun skal ut på den store scenen. Det er ingen uttalt sannhet om akkurat dette. Men hvordan kan det svekke et eventuelt budskap at en 16-åring har fått et par tips før hun skal tale til verden. Alle fra Trygve Slagsvoll Vedum til Donald Trump har presserådgivere og taleskrivere. Selv om det kanskje ikke virker sånn når man snakker om sistnevnte. At retorikken til Greta treffer er det ingen tvil om. Om hun kun er formidler av andres ord er vel irrelevant i den store sammenhengen?

Eksisterer det en klima-jantelov?

Det hender folk er forvirret. Carl I. Hagen for eksempel refererer til Greta som klimaforsker. Greta er ingen klimaforsker, hun er klimaforskernes formidler og hvis man skal bruke uttalelsene gitt i FN som eksempel er det ikke Greta som legger frem resultater av egen forskning. Hun fremlegger fakta fra en rapport som en utarbeidet på bestilling fra nettopp FN.  Det kan virke som man setter seg på bakbeina bare fordi man ikke liker hvor budskapet kommer fra. Budskapet i seg selv er ikke noe nytt og har vært tilgjengelig for offentligheten i flere tiår. Den spesifikke rapporten Greta refererer til har vært mulig for alle å lese siden mai 2019. Hva er så truende med en 16-åring som kommer med et allerede kjent budskap? Hva kan potensielt være skummelt og truende med Greta Thunberg. 

  • Hun får stadig større innflytelse på jordens befolkning. 
  • Hun får mennesker til å få dårlig samvittighet over eget klimabidrag.
  • Hun er belærende og veslevoksen. 
  • Det mysende og bebreidende blikket.
  • Hun slakter moralen og business-etikken til store globale selskaper. 
Gimme Gimme Gimme a man after midnight

Kvinner har de sterkeste stemmene i klimakampen og de er ofte gjenstand for kritikk og hets. De blir referert til som hysteriske og irrasjonelle.  Hvorfor skal vi lytte til en Mummi-lignende jente med Asperger? Det hadde vært interessant å se hvor ulikt vi hadde reagert om det var en veloppdratt gutt på 16-år som hadde talt under navnet Georg Thunberg. Noe hadde vært annerledes.

Om Greta Thunberg skulle vise seg å være noens politiske kampanje. Hva er det verste som har skjedd? Folk flest har blitt enda mer bevisst på menneskeskapte klimaendringer. Det er en risiko verdt å ta, synes du ikke?

Hvis du finner Greta sin fremtoning belærende og banal på samme tid. Les den samme rapporten jentungen baserer uttalelsene sine på og gjør deg opp din egen mening. Om du er i stand til å lese tør jeg påstå at du kommer til å se viktigheten av Gretas desperasjon. Jeg er selv en lat aktivist og synes det er vanskelig å vite hva jeg kan gjøre for å utgjøre en forskjell. Det føles til tider litt håpløst. Men en ting er sikkert. Menneskene med makt må gå foran, ikke beskytte sitt sårede ego og egne interesser.

More from Fredrik Bentzen

Bruksanvisning til julebord

Julebordsesongen er godt igang. Norske kvinner og menn tar på lakksko, kåper...
Les mer